
La Chișinău a apărut ”Antologia poeziei românești din Basarabia (1770 - 2020)”
Chişinău, 17 nov. /MOLDPRES/. Un volum intitulat ”Antologia poeziei românești din Basarabia (1770 - 2020)” a apărut la o editură din capitală, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, editorul Gheorghe Prini a menționat că volumul cuprinde 408 pagini și a apărut într-un tiraj de 1000 de exemplare. Cu această antologie a fost inaugurată o nouă colecție editorială - „Literatura română din Basarabia”.
Potrivit sursei citate, după antologia „Literatura din Basarabia în secolul al XX-lea. Poezia”, publicată în anul 2004, reputatul critic, istoric literar și poet Nicolae Leahu revine acum cu o a doua selecție, care extinde cartografierea teritoriului liric dintre Prut și Nistru începând cu secolul al XVIII-lea.
”Antologatorul invită, pentru întărirea firavelor forțe lirice, și vizitatori ocazionali din Moldova mai mare de peste Prut, făcând încă o dată evidentă artificialitatea brutalei rupturi istorice dintre cele două țărmuri moldovene și românești, cu urmări grave asupra eforturilor de recuperare. Foarte atent-analitică, introducerea istoricului literar îmbină cronologia cu criteriul tematic, trasând linii de demarcație permeabile între epoci și stiluri, argumentate de selecția exigentă a textelor, adusă la zi. Se oferă astfel, precum constată în postfața cărții, criticul și istoricul literar român Ion Pop „o mică hartă lirică elocventă pentru eforturile dramatice ale poeților basarabeni de a afirma spiritul creator al acestor locuri”. Cartea este adresată tuturor celor interesați de poezie și de istoria literaturii, profesorilor, studenților, elevilor, scriitorilor și criticilor literari de pe ambele maluri ale Prutului, a subliniat Gheorghe Prini.
Nicolae Leahu s-a născut la 20 iulie 1963 în satul Bădicul Moldovenesc, raionul Cahul. În 1985, a absolvit Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Facultatea de Filologie. A debutat editorial în 1993 cu volumul de versuri ”Mișcare browniană”, urmat de cărțile ”Personajul din poezie”, ”Poezia generației ’80”, studiu critic, ”Erotocriticon”, eseu ludic, ”Comedia cumană și vodevilul peceneg”, eseu, ”Nenumitul”, poeme, ”Aia”, poeme, ”Autorul, personajul și eroinele”, eseu, ”Cronograful de la Bălțiburg”, poeme ș.a. A fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Atac masiv al Rusiei asupra Ucrainei. Președinta Maia Sandu: „Ucraina are nevoie urgentă de mai multe sisteme de apărare aeriană”
ASP anunță posibile întreruperi în funcționarea modulului de programare prealabilă la serviciile instituției
În zilele de odihnă, vremea va fi caldă cu cer variabil
Aeroportul Chișinău anunță trafic intens în perioada estivală. Călătorii, îndemnați să ajungă la aerogară cu trei ore înainte de zbor
În 19 localități este sărbătorit hramul. Poliția vine cu recomandări
Raportul OCDE: Republica Moldova înregistrează progrese în domeniul justiției și combaterii corupției
Vicepremierul Mihai Popșoi participă la cea de‑a 18‑a ediție a conferinței internaționale Dubrovnik Forum
Un atac nocturn al Rusiei a ucis cel puțin două persoane în Cernăuți
FOTO // Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii din Florența: „Relația tot mai strânsă dintre Moldova și Italia, întărită de prezența voastră, ne-a adus rezultate concrete”
La Bruxelles s-au încheiat discuțiile pe capitolele Energie și Rețele Trans-europene. Cristina Gherasimov: „Revenim în septembrie pentru a analiza ultimele patru capitole de negocieri”
FOTO // Speakerul Igor Grosu, vizită în raionul Glodeni: „Grija pentru satele și orașele noastre rămâne a fi o prioritate”
Președintele Zelenski anunță că Statele Unite și-au reluat livrările de armament către Ucraina
Circa 5 500 de moldoveni s-au înregistrat prealabil pentru a putea vota în străinătate la parlamentarele din această toamnă
Creștinii îi sărbătoresc astăzi pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel
Mihai Popșoi: Republica Moldova va rămâne alături de Ucraina în aceste momente cruciale
Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului a analizat conformitatea investițiilor propuse de 113 companii