
La Chișinău se va desfășura Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, ediția a VII-a
Chişinău, 15 sep. /MOLDPRES/. Un număr de 17 teatre din R. Moldova și România vor participa la cea de-a VII-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, care se va desfășura în perioada 15-28 septembrie sub genericul ”Artiștii pentru pace, libertate, speranță” în incinta Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău, informează MOLDPRES.
În cadrul unei conferințe de presă de astăzi, directorul TNME, Petru Hadârcă a menționat că alături de teatrul gazdă - Teatrul Național „Mihai Eminescu”, vor participa alte 17 teatre de pe ambele maluri ale Prutului. Din România vor lua parte: Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București, Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Naţional „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara, Teatrul Naţional din Târgu-Mureş, Teatrul Național Radiofonic din București – Radio România, Teatrul de Stat din Constanța, iar din Republica Moldova - Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, Teatrul „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, Teatrul National „Eugène Ionesco”, Teatrul Național „Satiricus”, Teatrul „Luceafărul”, Teatrul „Alexei Mateevici”, Teatrul Fără Nume din Chișinău. În semn de solidaritate cu cetățenii Ucrainei și de afirmare a unor idealuri comune, în cadrul Reuniunii va participa Teatrul Național Dramatic Academic „Ivan Franko” din Kiev.
Potrivit sursei citate, programul Reuniunii este dens, variat și interesant: 24 de spectacole în sălile de teatru, 9 audiții ale spectacolelor radiofonice, lansări de carte, proiecții de film, expoziții de fotografie, ateliere și master-class-uri, evenimente on-line, discuții, etc.
Prezenți la eveniment, ministrul Culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan, ministrul Culturii din România, Lucian Romașcanu, președintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman și președintele Uniunii Teatrale din România, Dragoș Buhagiar, au vorbit despre contribuția financiară a instituțiilor pe care le conduc la susținerea actualei ediții a Reuniunii. Astfel, ministrul Culturii Sergiu Prodan a afirmat că ediția din acest an este una deosebită, la ea participă toate teatrele naționale din România. Oficialul a mai spus că participarea teatrului din Kiev este un moment important al susținerii poporului ucrainean, care trece printr-un război.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Ministerelor Culturii din România și din R. Moldova, al Institutului Cultural Român București și Chișinău, al Biroului de Cooperare al Elveției în Moldova.
Al doilea an consecutiv Reuniunea Teatrelor Naționale se bucură de onoarea Înaltului patronaj prezidențial acordat de Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și de Președintele României, Klaus Iohannis, prin care se recunoaște prioritatea instrumentelor pașnice, conciliatoare și creatoare.
Reuniunea se va deschide astăzi, la ora 18.30, cu spectacolul „Capcana” după „Fuga” de Mihail Bulgakov, în regia lui Petru Hadârcă și se va încheia pe 28 septembrie, la 18.00, cu spectacolul ”Frunze de dor” după Ion Druță, în regia lui Alexandru Cozub.
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Restricții de circulație în centrul Capitalei. Ce străzi vor fi închise în următoarele zile
Avertizare hidrologică: Cod galben și roșu de scurgeri reduse de apă pe râuri. Autoritățile vin cu recomandări
Zborul Paris – Chișinău a întârziat din cauza unei defecțiuni tehnice. Autoritatea Aeronautică anunță verificări
Consulatul Onorific al Moldovei la Zürich a fost inaugurat oficial
R. Moldova a achiziționat 4.442 de flacoane de vaccin antirabic
Republica Moldova și Elveția își vor consolida relațiile bilaterale
Serviciul Vamal a identificat taxe neplătite de peste 3 milioane de lei în urma verificărilor din ultima săptămână
Meteorologii anunță pentru sâmbătă vreme caldă și ploi în nordul țării
Un templu pre-incaș a fost descoperit în Bolivia
Târguri cu produse locale vor fi desfășurate în mai multe sectoare ale capitalei
CEC a acreditat primii observatori pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025
Primul Summit Moldova – Uniunea Europeană: UE anunță acordarea primei tranșe de 270 de milioane de euro din Planul de creștere pentru Moldova
Republica Moldova a găzduit primul Summit bilateral Moldova–Uniunea Europeană
Mesajul președintei Maia Sandu de la Summitul Republica Moldova – Uniunea Europeană
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov: „Summitul de la Chișinău este un răspuns la rezultatele pe care Republica Moldova le înregistrează în procesul de modernizare”