
Regizorul Alexandru Vasilachi: ”În 2020, spectacolul meu ”Cine l-a trezit pe Yorick” s-a jucat la București și Iași”
Chişinău, 3 feb. /MOLDPRES/. În ianuarie 2020, spectacolul ”Cine l-a trezit pe Yorick” de W. Shakespeare, montat la Teatrul Național ”Mihai Eminescu” de regizorul Alexandru Vasilachi, Artist al Poporului, directorul Studioului ”Moldova-Film”, s-a jucat la Iași și București, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, Alexandru Vasilachi a afirmat că spectacolul a fost vizionat de Emil Boroghină și invitat la Festivalul International de Teatru Shakespeare de la Craiova, care s-a amânat din cauza pandemiei. ”Pe timpul pandemiei, spectacolele ”În ochii tăi fermecători”, ”Filumela Marturano sau divorț în stil Italian”, pe care le-am montat la Teatrul National ”Mihai Eminescu” din Chișinău și ”Amadeus”, ”Ultimul Suțțo”, realizat la Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoșani, au fost prezentate online”, a precizat cunoscutul regizor.
În același timp, Alexandru Vasilachi susține că pentru ”Moldova Film”, anul 2020 a fost unul foarte problematic din cauza pandemiei și nu s-a reușit realizarea planului de producere a filmelor propus anterior, însă, a fost un an benefic pentru îmbunătățirea bazei tehnico-materiale și efectuarea unor lucrări: de reparație și restaurare a spațiilor de producere și rețelelor electrice, învechite de ani, instalarea centralei de încălzire a spațiilor restaurate, s-au efectuat lucrări de restaurare a sălii de imprimări și sonorizări, s-a reparat și s-a amenajat platourile de filmare.
”S-a lucrat la proiectele de producere de film preconizate (scenarii, regie, concepție): un documentar de lungmetraj (Ansamblul ”Joc”), un documentar de lungmetraj (Grigore Vieru) și un film de lungmetraj ficțiune (în proces de atragere a coproducătorior). A fost instalat laboratorul de digitalizare și a demarat procesul de digitizare a peliculelor de film. Au fost digitalizate 11 filme. A demarat proiectul de restaurare și digitalizare a filmelor de animație. A fost încheiat un contract de parteneriat cu Compania ”Teleradio Moldova” și ”Moldova 1” de difuzare a filmelor produse la „Moldova Film” pe perioada anului 2020, cu extindere pentru anul 2021”, a mai spus directorul studioului.
Născut la 18 iulie 1964, în orășelul Râșcani, Alexandru Vasilachi, în anul 1985 a absolvit Facultatea de Regie a Institutului de Arte „G. Musicescu” din Chișinău și în anul 1989 Facultatea de Actorie a Institutului Unional de Cinematografie (VGIK) din Moscova. Și-a început activitatea în calitate de actor la Teatrul „Luceafărul”. Printre rolurile jucate se numără: El din piesa „Banca” de A. Ghelman, Bufonul din piesa „Regele Lear” de W. Shakespeare. Pe scena Teatrului Național „E. Ionescu” a jucat rolul Martei în spectacolul lui V. Butnaru „Iosif și amanta sa”, precum și rolul Dornei în „Pescărușul” de A. P. Cehov. În anul 1993, regizorul creează Teatrul de Buzunar, unicul spectacol al căruia, după romanul Ch. de Laclos „Relații periculoase”, declara poziția estetică originală a regizorului.
Pe parcursul anilor 1994-1999 a fost conducătorul artistic al Teatrului Național „M. Eminescu”, montând spectacolele „O sută de ani de singurătate” după romanul lui Gabriel García Márquez , „Amadeus” de P. Şefer, „Steaua fără nume” de M. Sebastian, „Anna Karenina” de L. Tolstoi, „Frații Karamazov” de F. Dostoievski. În anii 1999-2004, activează la teatrele din România „Odeon” și „Comedia”. După revenirea la Chișinău, montează spectacole la Teatrul Național „M. Eminescu”, spre exemplu, „Visul unei nopți de vară” de W. Shakespeare, la Teatrul Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov” ‒ „Ciudata Missis Savidge” de D. Patrick. Paralel, este profesor la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.
Începând cu anul 2007 și până în anul 2011 este regizor-șef al Teatrului Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov” din Chișinău, unde montează spectacolele „Mariaj forțat sau Școala soțiilor și soților” de J. B. Moliere, „Visul unei nopți de vară” de W. Shakespeare, „Frații Karamazov” de M. Dostoievski. În anul 2009, montează spectacolul „Maria Сantemir ‒ ultima dragoste a lui Petru cel Mare” după piesa lui Ion Druță. În același an, apare pe ecrane filmul „Lupii și zeii”, realizat după propriul scenariu la studioul „Moldova-film”. În aprilie 2011, a fost numit director general al Studioului Cinematografic „Moldova-film”.
A regizat și „Taina domnițelor de la pansion” (2004); „Vasile Pascaru. In Memoriam” (2006); „Petru Rareş” (2006); „Moldova-Film”-55” (2007); „Lupii și zeii” (2009). A scris scenariul pentru „Întoarcerea Titanicului” (1999); „Cea de-a douăsprezecea toamnă” (2001); „Taina domnițelor de la pansion” (2004) și „Lupii și zeii” (2009).
În 2009, lui Alexandru Vasilachi i s-a conferit titlul de Artist al Poporului din R. Moldova.
„Zilele Șevcenko”, la Chișinău // Ucrainenii i-au adus un omagiu marelui poet: „Cântecele lui KOBZAR au unit comunitatea”
Corul „Madrigal” vine la Chișinău cu un spectacol extraordinar „Săptămâna Patimilor”
Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” lansează Concursul „Bătălia cărților”
Pianul de concert Steinway & Sons, inaugurat la Sala cu Orgă. Ministrul Sergiu Prodan: „Ne dorim ca acest pian să inspire artiștii și să încânte publicul prin concerte de excepție”
GALERIE FOTO // Concert extraordinar la Sala cu Orgă cu prilejul inaugurării Pianului Steinway & Sons
„Storcătorul de fructe”, spectacolul care reflectă drama familiilor care locuiesc împreună
„Chirița în provincie” își continuă turneul european în Franța
GALERIE FOTO // Închiderea Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor 2025”: 160 de dansatori au evoluat în spectacolul „ARTFUSION”
Concert extraordinar la Sala cu Orgă cu prilejul inaugurării Pianului Steinway & Sons
Reuniunea ruso-americană de la Riad s-a încheiat fără un acord
Postul public de televiziune Moldova 1 rămâne fără director. Corneliu Durnescu a demisionat
Șefa statului, Maia Sandu, s-a întâlnit cu Mircea Abrudean, președintele interimar al Senatului României
Speakerul Igor Grosu s-a întâlnit cu președintele interimar al Senatului României, Mircea Abrudean
Judecători cercetați de CNA au fost suspendați din funcție
Trei cadavre depistate de poliție în nordul țării
Implementarea legii care vizează egalitatea salarială în vizorul Parlamentului
GALERIE FOTO // 30 de clădiri publice, universități și spitale raionale vor fi reabilitate termic cu sprijinul Guvernelor Germaniei şi Franţei
Aleksandr Lukașenko a fost învestit pentru al șaptelea mandat de președinte al Belarusului
Agenda de cooperare Republica Moldova – NATO discutată la Chișinău
Prim-ministrul Dorin Recean și procesatorii de carne – discuție despre situația din sector
30 de clădiri publice, universități și spitale raionale vor fi reabilitate termic cu sprijinul Guvernelor Germaniei şi Franţei
Criza pestei porcine africane: Guvernul caută soluții pentru protejarea producției locale
Fermierii din sudul ţării, invitaţi la Comrat să învețe cum să-și organizeze eficient activitatea în fermă
MAE a venit cu o reacție în urma incidentului de securitate din Gaza
Evghenia Guțul și o secretară de la Partid Politic „Șor” vor ajunge pe banca acuzaților