
S-au împlinit cinci ani de la trecerea în eternitate a maestrului de balet Vladimir Curbet
Chişinău, 8 dec. /MOLDPRES/. Astăzi s-au împlinit cinci ani de la trecerea în eternitate a maestrului de balet Vladimir Curbet, Artist al Poporului din R. Moldova, Artist al Poporului din URSS, Laureat al Premiului de Stat, deținător al “Ordinului Republicii”, informează MOLDPRES.
Potrivit directorului general al Ansamblului Național Academic de Stat „Joc”, Aliona Strâmbeanu, Vladimir Curbet este unul dintre cei mai mari coregrafi ai lumii. ”Este un nume de legendă. Ansamblul „Joc”, pe care l-a condus aproape 60 de ani, este expresia artistică a țării noastre. Ne-a lăsat o moștenire culturală inestimabilă, pe care o vom păstra cu sfințenie. Noi, cei de la „Joc”, vom continua școala tradițională a maestrului Vladimir Curbet şi vom depune toate eforturile ca acest ansamblu să fie în continuare cea mai înaltă expresie a culturii R. Moldova”, a menționat Aliona Strâmbeanu.
Vladimir Curbet s-a născut pe 5 decembrie 1930 la Susleni, județul Orhei. În 1966, a absolvit Școala de Muzică “Ștefan Neaga”. A fost conducătorul colectivului de dansuri şi al fanfarei din satul Susleni (1949-1953). În perioada 1953-1957, a condus colectivul de dansuri populare din satul Caragaş, raionul Slobozia. În 1957, Vladimir Curbet a fost numit pedagog-preparator, iar în 1958 – director artistic şi prim-maestru de balet al Ansamblului numit ulterior Național Academic de Stat de Dansuri Populare “Joc”. În 1969, fondează pe lângă Ansamblul “Joc” Studioul coregrafic, aducând-şi contribuția şi în domeniul pedagogiei. În 1976, a restabilit Școala de Coregrafie de pe lângă Școala de Muzică “Ștefan Neaga”, unde a predat dansul popular timp de cinci ani. A insistat să fie deschisă Catedra de coregrafie națională la Institutul de Arte, unde a predat patru ani dansul popular.
Cu Ansamblul “Joc”, Vladimir Curbet a montat suite şi dansuri populare, dansuri folclorice, spectacole populare, tablouri coregrafice: “Brâul”, “Bătuta”, “Crăiţele”, “Voiniceasca”, “Haiduceasca”, “Moldoveneasca”, “Căluşarii”, “Nunta moldovenească”, “Suita din Carpați” şi altele.
Maestrul de balet Vladimir Curbet a prezentat cu Ansamblul “Joc” 10 mii de spectacole în peste 70 de ţări. La Festivalul al IV-lea al Tineretului şi Studenților de la București, Ansamblul “Joc”, condus de Vladimir Curbet, a obținut diploma de gradul I şi Medalia de Aur. La Festivalul Internaţional de la Moscova obține Premiul I şi Medalia de Aur (1957). La Festivalul Internaţional de Folclor din Dubrovnik, Iugoslavia (1965), a obținut locul I şi Medalia de Aur. De asemenea, Ansamblul a luat diploma de gradul I şi Medalia de Aur la Festivalul Folcloric din Germania.
Vladimir Curbet a cercetat şi valorificat tradiții, datini, obiceiuri, dansuri, muzică şi port popular. A cules peste 3500 de cântece, doine, balade din toate genurile folclorice. Ca autor, a semnat volumele: “La gura unei peșteri de comori”, “Tot cu cântecul mă mângâi”, “La vatra jocului străbun”, “Țara horelor şi a doinelor”, “Valori perene românești” etc.
În 2013, lui Vladimir Curbet i s-a conferit cea mai înaltă distincţie a Organizației Mondiale de Proprietate Intelectuală – Medalia de Aur pentru Creativitate. Maestrul Vladimir Curbet s-a stins din viață la 8 decembrie 2017 și a fost înmormântat la Cimitirul Central din strada Armenească din Chișinău.
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
125 de ani de la nașterea lui Antoine de Saint-Exupéry, marcați la Biblioteca Națională
GALERIE FOTO // IA românească, purtată cu mândrie în Republica Moldova – simbol al rădăcinilor și identității naționale
Ziua Internațională a Iei. Muzeul Național de Etnografie organizează o defilare a portului popular dedicat cămășii cu altiță
Exportul de servicii a crescut cu peste 10 la sută în primul trimestru din 2025
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Șefa statului a participat la inaugurarea sediului renovat al Centrului de Sănătate Publică Cahul
Republica Moldova, reprezentată la reuniunea de nivel înalt a Constituenței FMI și a Grupului Băncii Mondiale
12 milioane de euro vor fi investite pentru asigurarea accesului la apă potabilă în localitățile rurale
Republica Moldova va primi o finanțare suplimentară de 40 de milioane de euro din partea BERD pentru reabilitarea drumurilor
Guvernul inaugurează expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” în Piața Marii Adunări Naționale
15 iulie - termenul limită de prezentare de către partide a rapoartelor financiare pentru primul semestru al anului 2025
Premierul Dorin Recean: „În ultimii ani, am obținut independența energetică a țării și ne-am dezlegat de șantajul cu gaz”
Summitul Moldova - UE // Daniel Vodă: „Europa vine la Chișinău pentru că Moldova livrează rezultate concrete și este pe calea transformării”
Eduard Ciobanu, reales președinte al Asociației Presei Sportive din Moldova. „Printre priorități, organizarea unui Campionat European de fotbal printre jurnaliști”
Centrul de Sănătate Publică de la Cahul, inaugurat după modernizare. Maia Sandu: „E nevoie să facem investiții în continuare”
Stelian Ruslan Grecu, student al Academiei Ștefan cel Mare: „Cea mai prețioasă lecție oferită de academie este lecția triumfului dreptății”
Daniel Vodă, despre protestul organizat la Guvern: „Noi construim în timp ce alții strigă, noi venim cu soluții, iar alții cu spectacol”
Extinderea cooperării comercial-economice și investiționale cu Kazahstanul, discutată la Astana
Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Irlanda își vor putea preschimba permisele de conducere fără a susține examene suplimentare