
Sculptorul Tudor Cataraga: Între mit și realitate
Chişinău, 6 apr. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost vernisată ieri expoziția comemorativă a sculptorului Tudor Cataraga cu genericul ”Între mit și realitate”, informează MOLDPRES.
În debutul manifestării, directorul instituției, Tudor Zbârnea a menționat că Tudor Cataraga a fost un sculptor introspectiv cu o gândire profundă. „Mereu se descoperea pe sine și noi forme de exprimare. Are o sculptură de interior, fiindcă își trăia profund ideile pe are le-a avut”, a subliniat Tudor Zbârnea.
Prezent la eveniment, ministrul Culturii Sergiu Prodan a afirmat că aceste lucrări trebuie să fie studiate în profunzime de către orice vizitator, care dorește să cunoască arta lui Tudor Cataraga. La rândul său, scriitorul Ion Hadârcă a spus că expoziție ne aduce în față un mare artist, care însuflețește spațiul nostru și îl înnobilează.
În context, criticul de artă Tudor Stăvilă a remarcat că, la răscrucea secolelor XX-XXI şi într-o ambianţă culturală în care vechile valori estetice s-au perindat, iar cele noi abia încep să se înfiripeze, Tudor Cataraga a apelat la teme şi subiecte, ale căror imagini se întâlnesc oriunde, ca fenomen universal, întruchipând integritatea lumii. ”Acceptă calea sinuoasă a căutărilor de interpenetrare și juxtapunere a vechilor mituri, a folclorului şi artei contemporane – o reinterpretare a epopeilor primilor eroi şi a primelor evenimente, neafectate de civilizația actuală, creând opere simbolice şi oferind spectatorului o viziune esenţială asupra lumii”, a constatat Tudor Stăvilă.
Născut la 4 august 1956 în satul Seliște, raionul Nisporeni, Tudor Cataraga își face studiile la Academia de Arte Frumoase din Sankt-Petersburg, Rusia, secția sculptură. Din anul 1993 este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, iar din 1997 - membru al AIAP – UNESCO. În 2000 devine președinte al Secției de Sculptură a UAP din Moldova. A debutat în anul 1986, participând la nenumărate expoziții de grup organizate în țară și străinătate.
Tudor Cataraga a realizat și lucrări monumentale în for public în diferite localități din țară, dar și în provincia Jilin din China. Lucrările sale se regăsesc în colecții publice și private din țară și de peste hotare. Pentru activitatea sa, artistul a fost menționat cu: Premiul UAP din România (1998); Medalia Mihai Eminescu, acordată de Președinția României (2000); Ordinul Steaua României, în grad de Comandor (2001); Premiul UAP din R. Moldova în domeniul sculpturii (2004); Premiul Național în domeniul artelor vizuale, Ministerul Culturii al R. Moldova (2005); Medalia de Aur, Cannes, Côte d’Azur, Franța (2009); Premiul Consiliului Județean Bacău, expoziția Saloanele Moldovei (2009). În anul 2004 devine Cetățean de onoare al orașului Nisporeni. Tudor Cataraga a decedat subit în urma unui accident rutier la 27 decembrie 2010.
Expoziția va fi deschisă până la 7 mai.
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Discuții la Guvern despre modificările Legii privind avocatura: „Nu afectează exercitarea activității de avocat, dar țin exclusiv de aspecte legate de organizarea internă”
Mihai Popșoi, la Bruxelles: „Sprijinul constant al UE ne face mai rezilienți”
Fonduri pentru dezvoltarea satelor și orașelor din Moldova. Dorin Recean: „2,83 miliarde de lei au fost investiți în proiecte care îmbunătățesc viața oamenilor de zi cu zi”
Remaniere majoră la Kiev. Zelenski a anunțat cine ar putea fi noul premier al Ucrainei
Drumul R34, în plin proces de reabilitare: 83 km de infrastructură modernizată în sudul țării #MoldovaPoate
Furnizorii de servicii media, difuzorii și distribuitorii de publicitate pot difuza doar mesaje de interes public aprobate de CEC
Clădirile serviciilor sociale, transformate în spații eficiente energetic. Parteneriat între Ministerul Energiei și Fundația Soros Moldova
IGP a anunțat motivul omorului de la Fălești
Zelenski susține că a avut o discuție productivă cu emisarul special american Kellogg la Kiev
Numărul copiilor de etnie romă care primesc burse de merit s-a dublat în ultimii doi ani
Peste 14.000 de solicitări la Serviciul de Urgență în ultima săptămână. 120 de victime în urma accidentelor rutiere
Președinta Maia Sandu, mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Naționale a Franței: „Un partener strategic și prieten loial”
Trei persoane, condamnate pentru trafic de influență la obținerea frauduloasă a certificatelor medicale pentru permisul de conducere
Circa 29 milioane de lei au fost direcționați agricultorilor de către AIPA în perioada 7-11 iulie
Ministerul Justiției a inițiat discuții cu reprezentanții avocaturii și autoritățile responsabile
Spații gratuite pentru copii la locul de muncă al părinților. Alexei Buzu: „Construim un mediu de lucru mai prietenos pentru familii”