
Sculptorul Tudor Cataraga: Între mit și realitate
Chişinău, 6 apr. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost vernisată ieri expoziția comemorativă a sculptorului Tudor Cataraga cu genericul ”Între mit și realitate”, informează MOLDPRES.
În debutul manifestării, directorul instituției, Tudor Zbârnea a menționat că Tudor Cataraga a fost un sculptor introspectiv cu o gândire profundă. „Mereu se descoperea pe sine și noi forme de exprimare. Are o sculptură de interior, fiindcă își trăia profund ideile pe are le-a avut”, a subliniat Tudor Zbârnea.
Prezent la eveniment, ministrul Culturii Sergiu Prodan a afirmat că aceste lucrări trebuie să fie studiate în profunzime de către orice vizitator, care dorește să cunoască arta lui Tudor Cataraga. La rândul său, scriitorul Ion Hadârcă a spus că expoziție ne aduce în față un mare artist, care însuflețește spațiul nostru și îl înnobilează.
În context, criticul de artă Tudor Stăvilă a remarcat că, la răscrucea secolelor XX-XXI şi într-o ambianţă culturală în care vechile valori estetice s-au perindat, iar cele noi abia încep să se înfiripeze, Tudor Cataraga a apelat la teme şi subiecte, ale căror imagini se întâlnesc oriunde, ca fenomen universal, întruchipând integritatea lumii. ”Acceptă calea sinuoasă a căutărilor de interpenetrare și juxtapunere a vechilor mituri, a folclorului şi artei contemporane – o reinterpretare a epopeilor primilor eroi şi a primelor evenimente, neafectate de civilizația actuală, creând opere simbolice şi oferind spectatorului o viziune esenţială asupra lumii”, a constatat Tudor Stăvilă.
Născut la 4 august 1956 în satul Seliște, raionul Nisporeni, Tudor Cataraga își face studiile la Academia de Arte Frumoase din Sankt-Petersburg, Rusia, secția sculptură. Din anul 1993 este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, iar din 1997 - membru al AIAP – UNESCO. În 2000 devine președinte al Secției de Sculptură a UAP din Moldova. A debutat în anul 1986, participând la nenumărate expoziții de grup organizate în țară și străinătate.
Tudor Cataraga a realizat și lucrări monumentale în for public în diferite localități din țară, dar și în provincia Jilin din China. Lucrările sale se regăsesc în colecții publice și private din țară și de peste hotare. Pentru activitatea sa, artistul a fost menționat cu: Premiul UAP din România (1998); Medalia Mihai Eminescu, acordată de Președinția României (2000); Ordinul Steaua României, în grad de Comandor (2001); Premiul UAP din R. Moldova în domeniul sculpturii (2004); Premiul Național în domeniul artelor vizuale, Ministerul Culturii al R. Moldova (2005); Medalia de Aur, Cannes, Côte d’Azur, Franța (2009); Premiul Consiliului Județean Bacău, expoziția Saloanele Moldovei (2009). În anul 2004 devine Cetățean de onoare al orașului Nisporeni. Tudor Cataraga a decedat subit în urma unui accident rutier la 27 decembrie 2010.
Expoziția va fi deschisă până la 7 mai.
„Steaua fără nume” de Mihai Sebastian, sâmbătă la Naționalul „Mihai Eminescu”
Agenda „Mărțișor 2025”// Ștefan Bănică alături de Orchestra Simfonică „George Enescu”, sâmbătă, pe scena Palatului Național
„Feminitate”, expoziție de tablouri ale pictorițelor Galina Vieru și Natalia Yampolskaia, vernisată la Madrid
„Chirița în concert la Chișinău”, absurditățile lumii contemporane surprinse într-o abordare inedită
O expoziție inedită a fost inaugurată la Parlament
Agenda „Mărțișor 2025”// „LUPII SIMFONIC” alături de Orchestra Filarmonicii, vineri seara la Palatul Național
Mărțișorul, sărbătorit în Kazahstan printr-un concert de muzică populară și o expoziție a portului popular
Piesa „Mama”, pe scena Teatrului Republican „Luceafărul”, un spectacol pentru toate vârstele
Agenda „Mărțișor 2025” // Recitalul de muzică clasică „Portrete sonore” cu pianiștii Anatolie Lapicus și Iurie Mahovici
Comitetul de miniștri al Consiliului Europei cere Rusiei să respecte dreptul la educație al copiilor din școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană
La sfârșitul lunii aprilie încep lucrările de construcție a podului de peste Prut de la Ungheni
Speakerul Igor Grosu a transmis condoleanțe după tragicul incendiu din Kočani: „Rugăciunile noastre sunt cu voi”
Operațiunea Arsenal: Oamenii legii au descins la patru bărbați din Drochia
Locuitorii din trei raioane vor beneficia de consultații medicale gratuite
Kaja Kallas: „Prin condițiile pe care le-a formulat, Rusia demonstrează că nu vrea pace în Ucraina”
Un bărbat din capitală a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru trafic de influență
Sportiva Daria Sazonov a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial de box
Viceprim-ministra, Cristina Gherasimov, pleacă din nou la Bruxelles: „Discutăm despre protecția consumatorilor și sănătatea publică”
Un fost polițist din Leova a fost condamnat la patru ani de închisoare
În zilele de odihnă, peste 3500 de șoferi au fost sancționați de polițiști
Serviciul Fiscal de Stat a încasat săptămâna trecută 818 milioane lei la Bugetul public național
SUA părăsesc grupul care îi investighează pe liderii responsabili de războiul din Ucraina
R. Moldova și Grecia vor încheia un memorandum de cooperare în domeniul Culturii. Diaspora, invitată să participe
Serviciul Vamal a colectat peste 705 milioane de lei într-o săptămână
Poliția avertizează: Pe unele trasee se circulă în condiții de vizibilitate redusă