
Teatrul ”Mihai Eminescu” efectuează un turneu la sudul țării
Chişinău, 22 mai. /MOLDPRES/. Teatrul Național ”Mihai Eminescu” efectuează un turneu în perioada 23 mai-4 iulie în raioanele de sud ale țării, în cadrul proiectului sociocultural ”Arta de a rămâne integru”, realizat A.O. Centrul de Teatru din Moldova, împreună cu Centrul Național Anticorupție, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, directorul adjunct al Teatrului Național ”Mihai Eminescu”, Ghenadie Gâlcă, a menționat că spectacolul „Alegerea Domnului Macabeț”, de Cosmin Stănilă, în regia lui Alexandru Cozub, va ajunge la publicul din Basarabeasca pe 23 mai, pe 24 mai – la cel din Cimișlia. Pe 25 mai spectacolul va fi jucat la Căușeni, pe 6 iunie – la Ștefan Vodă și pe 4 iulie – la Leova.
Potrivit sursei citate, spectacolul va fi însoțit, ca de obicei, de o echipă de voluntari, ghidată de experți de la Centrul Național Anticorupție. Conceptul educațional este dezvoltat de Ion Pruteanu, șeful Direcției educație anticorupție CNA. Întregul proiect este inițiat, organizat și coordonat de Alina Țurcanu, președintele Centrului de Teatru din Moldova, care a afirmat în cadrul unei conferințe de presă de astăzi, că, prin această colaborare solidă, putem aborda cu încredere tema corupției, fortificându-ne eforturile în acțiuni de prevenire a acesteia. ”Teatrul rămâne a fi o tribună a societății, o oglindă, iar oamenii de cultură sunt cei mai credibili mesageri”, a specificat Alina Țurcanu.
În același timp, Ghenadie Gâlcă a spus că echipa de creație a lucrat cu plăcere la acest spectacol, mai ales că textul tânărului dramaturg Cosmin Stănilă le-a permis actorilor să amplifice ironiile replicilor prin joc și culoare. ”Ne-am implicat în acest proiect pentru că ne pasă și pentru că arta are și menirea de a pune probleme și de a inspira eventuale soluții. Noi, artiștii, am fost nespus de satisfăcuți și de faptul că am descoperit noi spectatori, mai ales în cadrul turneelor la Bălți, Soroca, Sângerei și Leova, și de faptul că am reușit să încălzim Casele de cultură de acolo, care duc dorul unor evenimente culturale de acest fel. Deci a fost și o plus valoare a acestui proiect”, a constatat Ghenadie Gâlcă, actorul care joacă în rolul principal.
Accesul spectatorilor este gratuit, grație susținerii financiare oferite de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), în cadrul Proiectului „Sprijinirea implicării societății civile în procesele de construire a infrastructurii anticorupție în Regiunea Sud a Republicii Moldova”.
Agenda „Mărțișor 2025”// „La MĂRGĂRITARE - Mărțișorul Copiilor”, duminică, la Palatul Național
Lidia Colesnic, bibliotecara care inspiră, educă și creează legături între oameni
„Steaua fără nume” de Mihai Sebastian, sâmbătă la Naționalul „Mihai Eminescu”
Agenda „Mărțișor 2025”// Ștefan Bănică alături de Orchestra Simfonică „George Enescu”, sâmbătă, pe scena Palatului Național
„Feminitate”, expoziție de tablouri ale pictorițelor Galina Vieru și Natalia Yampolskaia, vernisată la Madrid
„Chirița în concert la Chișinău”, absurditățile lumii contemporane surprinse într-o abordare inedită
O expoziție inedită a fost inaugurată la Parlament
Agenda „Mărțișor 2025”// „LUPII SIMFONIC” alături de Orchestra Filarmonicii, vineri seara la Palatul Național
Mărțișorul, sărbătorit în Kazahstan printr-un concert de muzică populară și o expoziție a portului popular
Raionul Făleşti, printre localităţile fruntaşe în gestionarea eficientă a deşeurilor
O grupare specializată în distribuirea drogurilor a fost destructurată de polițiștii din nordul țării
Șeful guvernului din Fâșia Gaza a fost ucis în atacurile israeliene
Atacuri reciproce cu drone între Ucraina și Rusia, soldate cu răniți, incendii și pene de curent
Patru acte permisive în domeniul construcțiilor pot fi solicitate şi obținute online
VIDEO // Măsuri pentru gestionarea restanțelor. Ministrul Dan Perciun: „Vom solicita universităților să respecte numărul maxim de restanțe admisibile”
Consiliul Uniunii Europene a aprobat sprijinul financiar de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova
Premiera spectacolului „Pescărușul”, de Anton Cehov, miercuri, 19 martie, pe scena Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale”
Vicepremierul Mihai Popșoi, la „Raisina Dialogue” în India: „Poziția Republicii Moldova nu s-a schimbat - solidaritatea cu Ucraina rămâne fermă”
Municipiul Ungheni îşi consolidează poziţia de membru al reţelei oraşelor europene Eurocities
Angajata unei bănci a fost condamnată la închisoare pentru delapidarea a circa 3 milioane de lei
Destinaţiile turistice din R. Moldova, invitate să participe la concursul pentru premiile Turismului Cultural Sustenabil 2025
Incendiu masiv în lunca Prutului. Zece hectare de stufăriș au fost mistuite de flăcări
Au fost majorate tarifele pentru serviciile publice prestate de S.A. „Apă-Canal Chișinău”
Descinderi la Brănești. Mai mulți deținuți implicați într-o schemă de extorcare de bani
Autorităţile consultă partenerii din domeniul transporturilor asupra noii metodologii de calculare a tarifelor de transport rutier