
Un spectacol dedicat lui Eminescu va avea loc la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”
Chişinău, 29 nov. /MOLDPRES/. Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Direcția cultură a Primăriei capitalei, organizează mâine, 30 noiembrie 2021, începând cu ora 18.30, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, un spectacol muzical-poetic inedit intitulat „Eminescu - om, geniu și poet divin” cu participarea compozitorului Eugen Doga și a actorului Dorel Vișan, informează MOLDPRES.
Potrivit organizatorilor, evenimentul se va desfășura sub forma unui dialog continuu între poezia eminesciană, interpretată de Dorel Vișan și creații muzicale compuse de Eugen Doga, cântate de compozitor la pian.
În aceeași zi, la ora 18.00, Corul Național de Cameră va prezenta un concert a capella cu cicluri corale de K. Szymanowski, B. Bartók, I. Iachimciuc, dirijor Ilona Stepan.
Miercuri, 1 decembrie, la ora 18.00, la Palatul Național ”Nicolae Sulac” va avea loc un concert de folclor muzical românesc cu genericul ”Cântecele Prutului”. Pe scenă vor evolua Igor Rusu, Nătălița Munteanu, Constantin Rotaru, Rodica Buhnă, Andrei Coțofană, Diamanta Paterău, Margareta Clipa, Gabriela Comăneci, Grigore Gherman, Grupul de dansatori „Mărțișor”, coregraf – Anatol Magdâl. Acompaniază Orchestra de muzică populară „Mugurel”, dirijor – Ion Dascăl. Regizor – Nicolae Gh. Rusu.
În aceeași zi, Ambasada României în Republica Moldova și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, cu sprijinul Televiziunii Române și a Centrului Național de Artă „Tinerimea Română”, invită publicul telespectator la un concert festiv dedicat Zilei Naționale a României, susținut de Orchestra Română de Tineret sub bagheta maestrului Cristian Mandeal; soliști: Monica Bejenaru (voce) și Simina Croitoru (vioară).
Joi, 2 decembrie, la ora 18.00, Sala cu Orgă din Chișinău își așteaptă publicul la un recital de orgă susținut de Valeria Balahovskaya (Kiev, Ucraina). În program: J.S. Bach – Passacaglia în do minor, BWV 582, D. Buxtehude – Ciacona în mi minor, W.A. Mozart – Fantezia în fa minor, KV 608, J. Pachelbel – Ciacona în fa minor, F.C. Dubois - Toccata în Sol major, J.G. Rheinberger – Improvizație, J. Bonnet - Variațiuni de concert, op.1 și G. Young – Preludiu în stil clasic.
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
125 de ani de la nașterea lui Antoine de Saint-Exupéry, marcați la Biblioteca Națională
Peste 55.000 de moldoveni vor avea acces la apă potabilă sigură, grație unui proiect finanțat de Regatul Belgiei
Igor Grosu, în contextul creșterii cazurilor de intimidare a jurnaliștilor: „Vom veni cu amendamente la Codul Penal”
Președinta Maia Sandu va efectua vizite de lucru în Polonia și Italia pentru a consolida parcursul european al Republicii Moldova
Moldovenii care muncesc în Elveția vor avea acces la pensii și garanții sociale
Bașcana Găgăuziei își va afla sentința pe 5 august. Procurorii au solicitat instanței condamnarea acesteia la 9 ani de închisoare
Cultura națională, păstrată de moldovenii stabiliți în Kazahstan. Mihai Popșoi: „Sprijinirea diasporei rămâne o prioritate”
Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, primit cu multă căldură la Cahul: proiecte de colaborare cu Constanța în domeniul fotbalului pentru copii
Sergiu Lazarencu, în dialog la Bruxelles cu europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Sprijinul UE aduce mai aproape viitorul european al R. Moldova”
Republica Moldova își consolidează apărarea aeriană printr-o lege nouă
Soroca, Otaci și Vulcănești vor avea drumuri reabilitate cu sprijinul BERD
295 000 de elevi vor primi câte 1 000 de lei înainte de noul an școlar
Buget Plus // Peste 4,8 milioane de lei vor fi alocate pentru modernizarea cantinelor din școlile din raionul Ungheni
Programul „Casa Verde” lansat în Republica Moldova. Familiile pot obține granturi de 200 mii de lei pentru lucrări de eficiență energetică a locuințelor
Statul va oferi mai mulți bani pentru depistarea precoce a cancerului mamar
Ajustări fiscale, aprobate de Parlament: Cheltuielie pentru serviciile bonelor, tichetele de vacanță sau abonamentele la sălile de sport vor fi deduse
Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată