
35 de organizații ale societății civile vor primi suport financiar pentru a implementa inițiative de promovare a consumului responsabil de energie
Organizațiile societății civile vor primi suport financiar pentru a implementa, în parteneriat cu autoritățile publice locale, inițiative de promovare a consumului responsabil de energie și a soluțiilor de eficiență energetică în clădirile unde sunt prestate servicii sociale, transmite MOLDPRES.
Granturile, de aproximativ 87 000 de euro fiecare, sunt acordate în cadrul proiectului „Parteneriate Locale pentru Eficiența Energetică în Servicii Sociale”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova, în parteneriat cu IP Keystone Moldova și AO Fondul de Inovații Sociale din Moldova.
Prin intermediul acestor granturi, clădirile unde se prestează servicii sociale vor fi transformate în spații eficiente energetic, contribuind astfel la reducerea costurilor de întreținere și reinvestirea resurselor economisite. Astfel, vor fi izolați termic pereții și acoperișurile, vor fi modernizate sistemele de încălzire, vor fi înlocuite ferestrele și ușile, vor fi instalate sisteme fotovoltaice și becuri LED eficiente energetic, pentru optimizarea consumului de resurse.
De aceste îmbunătățiri vor beneficia centre pentru femei și copii în situații de risc, centre pentru vârstnici, instituții care prestează servicii pentru persoane cu dizabilități și alte instituții care furnizează servicii sociale pentru grupuri vulnerabile din întreaga țară.
La evenimentul de înmânare a certificatelor de grant, secretarul general al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Dumitru Pîslaru, a declarat că prin această inițiativă, susținută de Uniunea Europeană și partenerii locali, este sprijinit angajamentul Republicii Moldova de a promova eficiența energetică și dezvoltarea sustenabilă.
„Investițiile în modernizarea infrastructurii centrelor sociale sunt esențiale pentru a crea condiții optime pentru bunăstarea grupurilor vulnerabile, dar și pentru a ne asigura că resursele sunt utilizate eficient. Astfel, economiile din energie vor fi direcționate pentru a sprijini diversificarea și extinderea acestor servicii esențiale pentru comunitățile din întreaga țară”, a spus Dumitru Pîslaru.
La rândul său, Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, a menționat că UE susține eforturile Republicii Moldova în atingerea obiectivelor de eficiență energetică și dezvoltare sustenabilă.
„Prin acest program, ne asigurăm că resursele sunt folosite inteligent, iar economiile realizate vor putea fi reinvestite în dezvoltarea și diversificarea serviciilor sociale. Acest proiect nu doar că optimizează consumul de energie, dar contribuie și la îmbunătățirea calității vieții beneficiarilor – persoane care se află în situații de vulnerabilitate și care au nevoie de sprijin constant”, a remarcat oficialul.
Pe lângă investițiile în modernizarea clădirilor, beneficiarii de granturi vor mobiliza comunitățile lor. Organizațiile vor desfășura campanii de informare și sensibilizare pentru promovarea unui consum responsabil de energie, implicând beneficiarii serviciilor sociale, comunitățile locale și autoritățile. În acest fel, proiectul va contribui la schimbarea comportamentelor privind utilizarea eficientă a resurselor.
„Fundația Soros Moldova consideră că o societate deschisă nu poate exista fără o societate civilă activă, capabilă să răspundă nevoilor oamenilor și să contribuie la politici publice incluzive. Această inițiativă, susținută de Uniunea Europeană, demonstrează puterea parteneriatelor locale – societate civilă, autorități publice și donatori – de a contribui la tranziția către un model de dezvoltare durabilă, bazat pe solidaritate, eficiență și responsabilitate față de resurse. Investind în capacitatea societății civile de a acționa local, contribuim la schimbări sistemice cu impact național”, a afirmat Daniela Vidaicu, directoarea executivă a Fundației Soros Moldova.
Bugetul total al proiectului este de peste 4,8 milioane de euro, din care circa 4,2 milioane de euro sunt alocați de Uniunea Europeană, iar 600 mii de euro este cofinanțarea oferită de Fundația Soros Moldova.
Proiectul are o durată de 36 de luni, începând cu februarie 2024, și își propune să sprijine organizațiile societății civile în dezvoltarea soluțiilor de eficiență energetică, îmbunătățirea serviciilor sociale și promovarea unei utilizări sustenabile a resurselor în comunități.
Circa 400 de familii au aplicat la Programul „Casa Verde”, în prima săptămână de la lansare
În primul semestru, 46 de antreprenori au fost susținutți de Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă
Dolarul scade, iar euro crește ușor
Banca Mondială acordă R. Moldova sprijin financiar pentru susținerea oportunităților economice și a tranziției climatice
Antreprenorii scapă de hârtii inutile. Parlamentul a simplificat legislația economică
Parlamentul dă undă verde modernizării Aeroportului Mărculești pentru curse de pasageri
Adoptat în Parlament: Freelancingul va fi reglementat din 2026
Moldova primește 10 milioane de euro pentru renovarea energetică a clădirilor publice
VIDEO // A început instalarea cablurilor electrice pe Linia Vulcănești–Chișinău
Premierul Dorin Recean, în discuții cu ministrul Investițiilor de la București: „Moldova este hotărâtă să accelereze implementarea proiectelor majore de dezvoltare”
FOTO // Satul Popeasca din raionul Ștefan Vodă, în plin proces de modernizare prin proiecte de dezvoltare locală asigurate de stat #MoldovaPoate
Republica Moldova va participa la proiectele europene pentru crearea locurilor de muncă și sprijinirea categoriilor vulnerabile
Reuniunea Consiliului Afaceri Externe al UE. Ministra de Externe a României, Oana Țoiu, a exprimat sprijin pentru avansarea aderării R. Moldova și Ucrainei la UE
Guvernul a decis: Aeroportul Internațional Chișinău va purta numele compozitorului Eugen Doga
Peste 375.000 de persoane din regiunea transnistreană au cetățenia Republicii Moldova
VIDEO // Noapte de foc la Izmail. Românii din Tulcea și Sulina au fost treziți de bubuituri: „I-auzi: acum cade!”
GALERIE FOTO // R. Moldova și România au semnat o Declarație comună pentru consolidarea cooperării în programele europene
Regulamentul privind tarifele actualizate pentru prejudicii silvice, publicat în Monitorul Oficial
Republica Moldova și-a reconfirmat angajamentul față de valorile francofoniei și ale cooperării parlamentare internaționale
Aprobat de Guvern: Aeroportul Internațional Chișinău va purta numele renumitului compozitor Eugen Doga
Cod Galben de caniculă, anunțat astăzi în mare parte a Republicii Moldova
Ministrul de externe al Belgiei, Maxime Prévot: „Sprijinim ferm aspirațiile europene ale Moldovei, care a făcut pași curajoși pentru a promova reformele”
R. Moldova și România au semnat o Declarație comună pentru consolidarea cooperării în programele europene
Amenzi de peste 460 mii de lei aplicate de Fisc în luna iunie pentru activități ilicite de întreprinzător
Accident grav cu implicarea unui microbuz de rută. Două persoane au decedat la fața locului