
VIDEO // A început instalarea cablurilor electrice pe Linia Vulcănești–Chișinău
Pe Linia independenței energetice Vulcănești - Chișinău a început instalarea cablurilor electrice, în zona localității Congaz. În același timp, avansează lucrările de construcție a Liniei de 400 kV, cu noi piloni și fundații finalizate. Pentru a analiza evoluția lucrărilor, ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a vizitat șantierul de construcție în zona raionului Cimișlia, informează MOLDPRES.
Potrivit datelor actualizate ale Ministerului Energiei, în ultimele trei săptămâni, doar în raionul Cimișlia au fost betonate 112 fundații dintr-un total de 117 prevăzute pentru acest raion, inclusiv trei au fost finalizate recent. 55 de piloni au fost deja asamblați, dintre care 41 în ultimele trei săptămâni. În același timp, 25 de piloni au fost deja ridicați pe traseu în luna iulie.
Linia Electrică Aeriană va avea o lungime de 157 de kilometri. Astfel, peste 500 de piloni și 1500 de kilometri de conductoare vor face o legătură strategică dintre sud și centru prin intersectarea a opt raioane și 35 de localități. În funcție de regimul sistemului electroenergetic, linia va putea acoperi peste 50 la sută din consumul de energie în perioada de consum maxim.
Ministrul Dorin Junghietu a declarat că acest proiect strategic este o investiție esențială în independența și securitatea energetică a Republicii Moldova, parte a efortului de creștere a gradului de interconectare cu rețeaua europeană ENTSO-E.
„Linia de 400 kV Vulcănești–Chișinău este coloana vertebrală a securității noastre energetice. Avansarea lucrărilor în teren, în pofida temperaturilor ridicate, arată seriozitatea și angajamentul echipelor implicate. Demonstrează că Moldova poate!”, a declarat ministrul.
Totodată, la Stația Electrică Chișinău sunt înregistrate progrese în procesul de modernizare a infrastructurii de înaltă tensiune. Astfel, în ultimele trei săptămâni a fost livrat sistemul de monitorizare a autotransformatoarelor, care va permite supravegherea în timp real a stării echipamentelor și va contribui la prevenirea riscurilor operaționale. De asemenea, au fost livrate suporturile metalice pentru montarea întreruptoarelor de înaltă tensiune, elemente-cheie pentru siguranța și funcționalitatea stației.
Tot în această perioadă, au fost instalate separatoarele de 330 kV, iar lucrările de construcție la fundațiile autotransformatorului au înregistrat un progres considerabil. Acestea au inclus betonarea căilor de rulare, sudarea șinelor, armarea și turnarea betonului în cuve, precum și realizarea umpluturilor și pregătirea platformei pentru montarea echipamentelor.
Proiectul construcției LEA Vulcănești - Chișinău este realizat de Guvern, prin Ministerul Energiei și UCIPE - Unitatea de Implementare a Proiectelor în Energetică, cu sprijinul Băncii Mondiale.
Lucrările de construcție a LEA Vulcănești-Chișinău au început efectiv în aprilie 2024 și sunt parte a Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic, finanțat de Grupul Băncii Mondiale. Valoarea acestuia este de 61 mln euro, dintre care circa 27 de mln euro sunt pentru construcția Liniei.
Construcția Liniei electrice Vulcănești-Chișinău este un proiect de importanță strategică pentru securitatea energetică a țării noastre. Noua linie electrică va permite transportul energiei electrice din România sau alte piețe europene spre Chișinău, fără a trece prin Centrala electrică moldovenească, situată în regiunea transnistreană.
Citește și: Linia Vulcănești – Chișinău // Au început lucrările de pregătire pentru instalarea conductoarelor electrice
Noi direcții de finanțare în agricultură, aprobate de Guvern
Dolarul crește, iar euro își menține valoarea
Viceprim-ministra Doina Nistor, după ce SUA au expediat notificări privind tarifele vamale: „Guvernul rămâne angajat în apărarea intereselor economice naționale”
FOTO // Două familii din Căușeni, revenite de peste hotare, dezvoltă o afacere de succes în domeniul creșterii legumelor
Republica Moldova va lansa noi licitații pentru construcția centralelor de energie regenerabilă
Facturi mai mici și locuințe cu un consum energetic aproape de zero
Siegfried Mureșan: UE oferă R. Moldova 200 000 de euro pentru a acoperi pagubele inundațiilor din toamna anului trecut
Guvernul a aprobat 232 de noi proiecte de dezvoltare locală în Documentul Unic de Program 2025–2027
Noi reguli privind încetarea activității Zonelor Economice Libere
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov a discutat la Bruxelles ultimele evoluții ale agendei europene cu reprezentanții Estoniei și Suediei
Premierul Dorin Recean a vizitat o gospodărie agricolă din Taraclia, Căușeni: „Am discutat despre sprijinul Guvernului pentru fermieri.”
Procedurile de evaluare a performanțelor judecătorilor și procurorilor au fost uniformizate
Model de agricultură performantă la Căușeni: Frații Bocancea administrează o gospodărie adaptată schimbărilor climatice
Votat: Ridicarea vehiculelor va fi permisă doar în anumite condiții
Vreme stabil călduroasă, fără precipitaţii, anunţă pentru vineri meteorologii
Moldova modernizează cadrul legal pentru securitate și combaterea dezinformării
Bunurile și banii confiscați, proveniți din activități infracționale, vor fi utilizați în scopuri sociale sau de interes public
Republica Moldova va avea un sistem național de gestionare a crizelor
Filmele moldovenești vor primi finanțare printr-un fond dedicat
Germania oferă sprijin militar Republicii Moldova printr-un nou acord de cooperare
Condițiile pentru obținerea apartamentelor destinate participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl vor fi extinse
85 de sate vor beneficia de apă sigură. Moldova accelerează investițiile în infrastructură de bază
Parlamentul a operat modificări la Codul serviciilor media audiovizuale
PAS răspunde acuzațiilor BCS după protestul din fața Parlamentului: „Avem progrese reale”