ro
Economie
11 Iulie, 2025 / 15:28
/ Acum 5 ore

În primul semestru, 46 de antreprenori au fost susținutți de Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă

În primele șase luni ale anului, 46 de agricultori din Republica Moldova au beneficiat de sprijin financiar și tehnic prin programele gestionate de Guvernul Republicii Moldova în parteneriat cu Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD), consolidându-și afacerile și investind în tehnologii moderne și durabile, transmite MOLDPRES.

Potrivit Unității Consolidate pentru Implementarea Proiectelor (UCIP) a Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii, cei mai mulți beneficiari provin din rândul tinerilor sub 40 de ani (66%), ceea ce arată o implicare tot mai activă a noii generații în agricultură. De asemenea, 24% dintre beneficiari sunt femei, care contribuie activ la dezvoltarea rurală și diversificarea producției agricole.

„În total, investițiile în agricultură realizate în primul semestru din 2025 au depășit 43,73 milioane de lei, fiind direcționate prioritar către plantații multianuale (43%) – inclusiv achiziția de material săditor, instalarea sistemelor de irigare și protecție antigrindină; tehnică agricolă și sere (31%) – tractoare, echipamente agricole, semințe, fertilizanți și alte inputuri necesare în procesul agricol; fermă zootehnică (26%) – achiziții de animale de prăsilă, construcții agricole, sisteme moderne de hrănire și muls robotizat”, explică sursa citată.

Sprijinul oferit prin programele IFAD le permite fermierilor să-și modernizeze activitatea, să reducă pierderile, să-și diversifice producția și să devină mai competitivi atât pe piața locală, cât și la export.

„Fermierii sunt cei care mențin viu satul moldovenesc. De aceea, sprijinirea lor este o prioritate națională. Programele noastre urmăresc reducerea sărăciei și crearea de oportunități economice durabile pentru micii producători agricoli, prin acces la finanțare, consultanță și inovații”, subliniază reprezentanții UCIP IFAD.

Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD a fost creată de către Guvernul Republicii Moldova pentru implementarea programelor IFAD, după aderarea Republicii Moldova la Fondul internațional pentru Dezvoltare Agricolă în anul 1996. Componentele Programelor IFAD sunt implementate în conformitate cu procedurile stabilite şi aprobate de către IFAD de comun acord cu Guvernul.