
A fost aprobat un nou proiect al Codului funciar
Chişinău, 23 dec. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat ieri proiectul Codului funciar, document ce reglementează o nouă clasificare a terenurilor, modul de folosință a acestora, proprietatea asupra terenurilor, clasificarea terenurilor cu destinație agricolă, terenurile fondului forestier, obligațiunile deținătorilor de terenuri și interdicțiile de dobândire a dreptului de proprietate etc. Scopul a fost de a crea un cadru legislativ nou de reglementare a relațiilor funciare adaptat la realitățile actuale, transmite MOLDPRES.
Noul proiect al Codului funciar este constituit din 12 capitole și 78 articole, având ca scop să satisfacă interesul general al societății și să soluționeze problemele formulate de către producătorii agricoli. „O reglementare pe care o evidențiem în noul Cod este faptul că deținătorii de terenuri vor fi obligați să întreprindă măsuri de prevenire și diminuare a impactului degradării solului, conform măsurilor de protecție a solului în cadrul practicilor agricole. Totodată, a fost inclusă interdicția de a dobândi dreptul la proprietate privată asupra terenurilor cu destinație agricolă de către persoanele fizice și juridice străine sau apatrizii, sub sancțiunea nulității absolute al actului juridic de dobândire”, a menționat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ion Perju.
Totodată, terenurile abandonate de către proprietar vor fi transmise în arendă, acest drept revenindu-le autoritățile publice locale, fiind exercitat doar la existența unor precondiții și respectarea unei proceduri de somare a proprietarului.
„O altă reglementare prezentă în documentul Codului funciar ține de consolidarea terenurilor agricole pentru crearea unor exploatații agricole ce ar oferi posibilitatea de utilizare a tehnologiilor performante. Astfel, s-a stabilit că parcelele de teren ce aparțin unor proprietari diferiți vor putea fi reamplasate în hotarul aceluiași sector de teren consolidate. Țin să menționez că la elaborarea cadrului normativ au fost identificate și soluții juridice referitor la drumurile tehnologice și alte terenuri destinate activităților agricole care nu mai sunt implicate în procesele tehnologice din agricultură ca rezultat al defrișării plantațiilor multianuale sau al consolidării terenurilor agricole”, a precizat ministrul de resort.
foto simbol
Agricultorii din Republica Moldova beneficiază în acest an de mai multe opțiuni de finanțare
Euro scade ușor, iar dolarul crește cu 13 bani
Discuții la nivel înalt între BNM și Grupul Băncii Mondiale despre stabilitate macroeconomică și integrarea europeană a Republicii Moldova
Statul instituie un mecanism național pentru a preveni importul de pește provenit din pescuit ilegal
Republica Moldova va folosi un sistem informatic modern pentru combaterea spălării banilor
Programul național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere, actualizat de Guvern
Guvernul a îmbunătățit cadrul normativ pentru fabricarea berii, pentru a susţine dezvoltarea industriei
Agenda de reforme a BNM pentru îndeplinirea criteriilor de aderare a Republicii Moldova la UE, discutată de Anca Dragu cu lideri ai FMI
Statul finanțează până la 80% prin subvenții în avans proiecte de lucrări de îmbunătățiri funciare
Speakerul Igor Grosu despre explozia de la Cernobîl: „Rămâne unul dintre cele mai dureroase episoade ale secolului trecut”
Președinta Maia Sandu: „Cernobîl rămâne un avertisment dur despre pericolul nuclear și amploarea dezastrului pe care îl poate provoca”
Zi istorică pentru Republica Moldova. Începe construcția primului pod rutier peste Prut din ultimele șase decenii
39 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl. Victimele accidentului, comemorate în mai multe localități ale țării
UE acordă Republicii Moldova un nou sprijin financiar de 20 de milioane de euro pentru apărare antiaeriană
50 de șefi de stat vor participa la funeraliile Papei Francisc
Înghețurile de primăvară amenință culturile agricole. MAIA vine cu recomandări și măsuri de protecție
Doi bărbați au fost condamnați pentru declarații mincinoase într-un dosar privind prejudicii de zeci de milioane de lei
Șeful de la Energie, Dorin Junghietu, s-a întâlnit la Londra cu omologi din mai multe țări
Echipa USMF „Nicolae Testemițanu” a devenit campioană națională la armwrestling pentru a șasea oară consecutiv
Un bărbat din Fălești a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru vătămare gravă soldată cu deces
Termenul de depunere a dosarelor la Programul „Curtea Europeană” a fost prelungit
Peste 100 de agricultori din Telița își vor putea iriga terenurile grație unui sistem modern construit cu sprijinul IFAD
Un general rus a fost ucis în explozia unei maşini la Moscova
CNAM a cumpărat un nou lot de vaccin anti-hepatită B destinat adulților
Numărul mașinilor electrice înregistrate în Moldova a crescut constant în ultimii ani