
A fost prezentat un nou studiu al pieței produselor lactate din ţară
Chişinău, 29 mar. /MOLDPRES/. Agenția de Investiții din Moldova împreună cu Asociația Națională a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate au prezentat un nou Studiu de piață a potențialului de dezvoltare a produselor lactate din țara noastră, transmite MOLDPRES.
Crearea unui sistem de evidență (soft), procurarea vacilor gestante, echipamentelor și mijloacelor tehnice, utilajelor agricole și construcția grajdurilor sunt câteva din activitățile Planului Investițional propus drept rezultat al noului Studiu de piață.
Potrivit Studiului, în ultimele trei decenii, industria producției laptelui înregistrează un declin continuu. „Statistica oficială a ultimilor zece ani arată că declinul a fost unul drastic, producția laptelui scăzând cu 38% în perioada 2009-2019. Importul înregistrează o ascendență de 405%, comparând anul 2009 cu 2019, astfel constituind 30% din totalul de lapte consumat. Iar 94% din laptele autohton este produs de gospodăriile populației (familii) și doar 6% din laptele utilizat pentru procesare, provine de la întreprinderile agricole”, indică un comunicat al Agenției.
Planul Investițional va fi divizat în trei faze, care vor contribui la majorarea producției de lapte de către întreprinderile agricole cu o pondere de la 4% la 60%. Această majorarea procentuală va duce atât la majorarea producției de lapte propriu-zise în tone, cât și va determina suma investițională necesară.
Conform Studiului, principalele produse lactate exportate, după valoarea monetară în 2019, au fost brânzeturile și cașcavalurile - circa 5,5 milioane de dolari. Acestea au fost principalele produse lactate exportate nu doar în 2019, ci și în ultimii cinci ani, înregistrând o pondere medie de circa 58% din total importuri (ca valoare), iar în 2019 a dominat valoarea exporturilor, având o pondere de 93%.
În Studiu se mai menționează că Moldova înregistrează o Balanță Comercială a produselor lactate negativă cu o scădere anuală medie de -28% anual. Importurile au depășit exporturile cu aproape 52 milioane de dolari în 2019. În 2015, acest indicator a avut valoarea de circa 20 milioane de dolari. Respectiv Balanța Comercială a înregistrat un trend negativ de -161%, în ultimii cinci ani.
foto: madein.md
Guvernul a aprobat modificări la Legea cu privire la gazele naturale
Portul de Pasageri și Mărfuri Giurgiulești va fi extins. Guvernul a instituit Comisia pentru declararea utilității publice de interes național a lucrărilor
1,7 miliarde de lei vor fi investite în acest an în modernizarea drumurilor publice naționale
MIDR: Guvernul, împreună cu BERD, se va asigura că identificarea unui investitor pentru Portul Giurgiulești se desfășoară conform legislației și în interes național
Alte două focare de pestă porcină, înregistrate la Ungheni și Strășeni
Circa 900 de antreprenori din domeniul comerțului, monitorizați de Fisc
Exporturile de mărfuri au crescut cu 10 la sută în februarie, comparativ cu prima lună a anului
Dolarul se apreciază, iar euro își menține valoarea
Antreprenorii pot beneficia de sprijin pentru a deveni mai competitivi pe piețele internaționale. CCI a lansat „Academia exportatorilor”
Șefa statului a venit cu un mesaj de comemorare a victimelor foametei din anii 1946 – 1947
Rusia a lansat opt rachete şi 87 de drone într-un nou atac nocturn asupra Ucrainei
Speakerul Igor Grosu, de Ziua comemorării victimelor foametei: „Aceste lecții dureroase de viață trebuie să ne unească și să ne facă mai puternici”
Valoarea creditelor acordate de bănci, în creștere în luna martie. Cele mai solicitate sunt împrumuturile în lei, pe un termen de până la cinci ani
O expoziție comemorativă despre foametea din 1946–1947 a fost deschisă în fața sediului Guvernului
Expoziția dedicată victimelor foametei din anii 1946-1947, lansată de Guvern. Premierul Dorin Recean: “Este important să ținem minte trecutul și să învățăm să trăim într-o Moldovă unită și liberă”
Premierul Dorin Recean, despre foametea din 1946-1947: „Mii de oameni au fost lăsați să moară de foame, în urma unei politici organizate, cu caracter criminal”
Târguri cu produse autohtone, organizate în capitală cu ocazia sărbătorilor pascale
Foametea din anii 1946 – 1947 // Maia Sandu: „Părinților, bunicilor și străbunicilor noștri li s-a luat până și ultimul bob de grâu din poduri, lăsându-i să moară înfometați”
Centrele de preluare a apelurilor de urgență vor funcționa în regim non-stop, inclusiv în perioada sărbătorilor
Începe vacanța de Paști a elevilor. Poliția vine cu recomandări pentru părinți și copii
Trump este vag cu privire la un termen limită stabilit de SUA pentru acordul de pace din Ucraina
Arderea anvelopelor în Noaptea Învierii, interzisă. Inspectoratul pentru Protecția Mediului atenționează cetățenii
Halterofilul Marin Robu aduce încă trei medalii pentru Republica Moldova la Campionatul european
Acces limitat pe Aeroportul Internațional din Chișinău în zilele de Paști
Șefa statului s-a întâlnit cu Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor