
Agricultorii testează tehnica pentru campania de recoltare
Chişinău, 30 iun. /MOLDPRES/. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a anunţat astăzi că în țară a demarat procesul de testare a tehnicii pentru a începe campania de recoltare a cerealelor. În acelaşi timp, conform datelor operative prezentate de direcțiile agricole raionale, în raionul Ungheni și UTA Găgăuzia a demarat recoltarea orzului pe parcele mici, transmite MOLDPRES.
Recoltarea cerealelor se efectuează, de obicei, în zilele cele mai uscate și cu temperaturi înalte, fapt ce sporește riscul apariției incendiilor, or, MADRM atenționează producătorii agricoli ca, în perioada desfășurării campaniei de recoltare a cerealelor, să manifeste prudență maximă și să respecte normele și regulile de apărare împotriva incendiilor pentru a evita riscurile și a reduce pierderile.
Producătorii sunt îndemnați să sporească acțiunile de pază a recoltei și de reducere a pierderilor de producție agricolă; să informeze continuu conducătorii și specialiștii despre responsabilitatea respectării legislației, normelor și regulilor de protecție a muncii și de apărare împotriva incendiilor, precum și să organizeze instruiri pentru personalul antrenat în campania de recoltare.
„Totodată, este necesar a desemna câte o persoană responsabilă de sectoare pentru perioada recoltării păioaselor și colectării nutrețurilor; a izola lanurile/suprafețele ce urmează a fi recoltate prin crearea fâșiilor arate lângă drumuri, masive de diferit pădureț, poduri și căi ferate. De asemenea, combinele, camioanele și tractoarele antrenate în campania de recoltare trebuie utilate cu sisteme de eșapare a gazelor fierbinți, instalații parascântei și mijloace de primă intervenție și să fie permisă utilizarea doar a tehnicii agricole supusă reviziilor de rigoare”, indică MADRM.
Producătorii au responsabilitatea de a asigura controlul riguros al tuturor edificiilor destinate depozitării și păstrării cerealelor și furajerelor, precum și să interzică fumatul și focul deschis pe lanuri, miriști, arii, combine sau mijloacele de transport aflate în lanul supus recoltării.
Totodată, în cazul înregistrării unor eventuale incidente excepționale, în sensul celor recomandate, este solicitată informarea de urgență a serviciilor speciale abilitate, inclusiv a ministerului. Pentru informații în acest sens, poate fi anunţată Direcția politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală a MADRM, prin telefon, la numărul, 022.204.540.
Potrivit informațiilor operative, deținute de către direcțiile agricole, pentru recolta anului curent au fost semănate culturi cerealiere pe o suprafață de circa 418,9 mii ha, inclusiv: 318 mii ha cu grâu de toamnă și de primăvară, 64 mii ha cu orz de toamnă și de primăvară, rapiță - 33,9 mii ha, alte culturi - 2 mii ha. Suprafața culturilor cerealiere, comparativ cu anul trecut (389,8 mii ha), este mai mare cu circa 7%, iar comparativ cu 2019, este mai mică cu circa 5% (444,2 mii ha).
foto: MADRM
14 terenuri trec în gestiunea Ministerului Infrastructurii pentru modernizarea drumurilor naționale R34 și R34.4
Guvernatoarea Anca Dragu: „Sistemul bancar din Republica Moldova oferă un cadru solid și sigur pentru investitori”
CSP a acceptat raportul de evaluare în privința Veronicăi Drăgălin. Decizia poate fi atacată la CSJ
ANSA lansează șase noi servicii publice digitalizate, în parteneriat cu Agenția de Guvernare Electronică
Registrele tratamentelor fitosanitare vor fi completate exclusiv în format electronic
Stațiunea de Cercetare Agricolă din Criuleni devine un centru-cheie pentru formarea practică a viitorilor specialiști în agricultură
Sesiunea de aplicare la „Casa Verde” s-a încheiat. În doar două săptămâni, a fost atins numărul maxim de cereri
Peste 44 milioane de lei, acumulate din impozitul pe venit achitat de cetățenii care dau imobile în chirie
Modificări la acordarea Marelui Premiu de Ziua Națională a Vinului: noi distincții pentru creatorii de vin și distilate
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova