
Banca Mondială va susţine întreprinderile mici şi mijlocii din Republica Moldova
Chişinău, 7 iul. /MOLDPRES/. Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, şi Inguna Dobraja, director de ţară al Băncii Mondiale pentru Moldova, au semnat astăzi un acord ce prevede finanțarea pentru Proiectul privind Competitivitatea Întreprinderilor Micro, Mici și Mijlocii (IMMM)”, în valoare de 50 de milioane de dolari, transmite MOLDPRES.
Proiectul privind competitivitatea IMMM-urilor va sprijini accesul la finanțare pentru întreprinderi prin intermediul garanțiilor de credit și va consolida capacitatea Fondului de garantare a creditelor. De asemenea, prin intermediul proiectului, se va oferi suport IMMM pentru a-și spori competitivitatea și exporturile. O atenție deosebită se va acorda domeniului infrastructurii calității, în acest sens vor fi dezvoltate capacitățile organismelor de evaluare a conformității în sectoarele economiei, cu potențial de export, pentru a face față cerințelor europene și internaționale.
„Proiectul este aliniat la Strategia Guvernului de susținere a dezvoltării IMMM-urilor și va contribui la îmbunătățirea și eficientizarea serviciilor de afaceri. Acesta de asemenea, va permite IMMM-urilor să devină mai competitive și le va facilita accesul la finanțare, ceea ce va contribui la creșterea exporturilor moldovenești și la crearea de locuri de muncă, lucru foarte important în contextul obţinerii de către R. Moldova a statutului de ţară-candidată la aderarea la Uniunea Europeană”, a estimat Inguna Dobraja.
Altă dimensiune de suport, oferit prin intermediul proiectului, se referă la digitalizarea serviciilor guvernamentale pentru afaceri, la simplificarea procedurilor de emitere a actelor permisive pentru a reduce povara de reglementare cu care se confruntă întreprinderile.
„Proiectul va aduce beneficii atât mediului de afaceri, cât și instituțiilor publice, fapt pentru care mulțumim partenerilor de la Banca Mondială. Susținerea antreprenorilor va duce la dezvoltarea afacerilor, consolidarea exporturilor și atragerea de noi investiții în țară. De acest proiect va beneficia și Organizația pentru Dezvoltarea sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, care își va spori capacitățile de susținere a antreprenorilor prin instruirile și granturile acordate”, a menționat Sergiu Gaibu.
De la aderarea Republicii Moldova la Banca Mondială, în 1992, peste 1,3 miliarde de dolari au fost alocate pentru mai mult de 60 de operațiuni în țară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 12 proiecte active, cu un angajament total de 638,1 milioane de dolari. Printre domeniile de sprijin se numără reforma de reglementare și dezvoltarea afacerilor, modernizarea serviciilor guvernamentale, administrația fiscală, înregistrarea terenurilor, educația, drumurile, sănătatea și sectoarele sociale, inclusiv răspunsul de urgență la COVID-19, agricultura, apa, canalizarea şi energia.
Activitatea Oficiului Amenajarea Teritoriului, Urbanism, Construcții și Locuințe va fi eficientizată
FOTO Curtea liceului din Cârnățeni, Căuşeni, modernizată cu sprijinul UE și PNUD
ANSA a deschis un laborator regional la Bălţi
Drumarii au început reparaţia traseului Orhei – Susleni – Ustia – Criuleni
Wizz Air lansează șase noi rute din Chișinău către Europa
Două mii de porci au fost sacrificați în procesul de lichidare a focarului de pestă porcină din Roşcani, Anenii Noi
Agenda moldo-română în domeniul infrastructurii, discutată la MIDR cu consilierul prezidențial de la Bucureşti, Cristian Diaconescu
Vicepremierul Doina Nistor anunță că va continua să digitalizeze economia și își propune să crească PIB-ul cu 2-3% în anul 2025
Leul se depreciază față de principalele valute
Igor Grosu la Strasbourg: „Democrația din țară este pusă la grele încercări de regimul de la Kremlin”
Vicepremierul Vladimir Bolea, la București: „Interconectarea înseamnă repunerea Republicii Moldova pe harta UE”
Primele 250 tone de motorină din rezerva de stat au ajuns la CFM
Prim-ministrul Dorin Recean, la conferința „Viitorul guvernanței”: „Nu mai putem vorbi, astăzi, despre o guvernare eficientă fără să luăm în considerare tehnologia”
Președinta Maia Sandu și președintele Petr Pavel reafirmă prietenia dintre Moldova și Cehia și angajamentul pentru pace, securitate și un viitor european comun
Șeful diplomației moldovenești a susținut o lecție publică la Universitatea din Kathmandu
Statuia Reginei Maria va fi inaugurată la Chișinău pe 27 martie
Atenție, fals! CNAS avertizează cetățenii asupra unei informații false care circulă în spațiul public
Producători de sâmburoase și pere au învățat de la experţi italieni tehnologii necesare pentru exportul în UE
CEC a prelungit termenul de efectuare a controlului complex al finanțării unor partide politice
2177 de arme de foc scoase din circuitul civil au fost distruse cu sprijinul UE și PNUD
Comisia Unificată de Control cere monitorizarea constantă a posturilor instalate ilegal în Zona de Securitate
Comisia de la Veneția: Proiectul de lege privind Curtea Constituțională respectă standardele internaționale
Votat în Parlament. Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial vor primi un ajutor financiar de 30 000 de lei
O agenție de dezvoltare regională din Ucraina, interesată de experiența instituției similare din nordul R. Moldova
Premierul Dorin Recean, la întrevederea cu președintele Cehiei, Petr Pavel: „Vom continua să muncim pentru a construi un viitor mai sigur și prosper pentru cetățenii noștri”