ro
Economie
19 Mai, 2025 / 17:52
/ Acum 5 ore

BUGET PLUS// 579 de proiecte în valoare de 2,6 mlrd lei, depuse pentru Programul „Europa este aproape”

579 de proiecte cu o valoare estimativă de 2,6 miliarde lei au fost depuse în cadrul Programului „Europa este aproape”, destinat modernizării drumurilor locale la nivel național. Despre aceasta a declarat astăzi  vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), într-o conferinţă de presă dedicată rezultatelor proiectului ce va susţinut de Uniunea Europeană, transmite MOLDPRES.

Potrivit oficialului, numărul dosarelor depuse arată cât de gravă este situaţia şi cât de necesare sunt aceste lucrări pentru comunităţi.

„Cele mai multe cereri le avem din raioanele Cahul, Orhei, Ialoveni, Soroca ş.a., pe regiuni în top fiind zonele din centrul şi nordul ţării. Noul  program vine ca un răspuns direct la necesitățile exprimate de cetățeni și primari, în continuarea eforturilor de dezvoltare locală susținute prin programele anterioare „Satul European”, care au cuprins peste 1600 de proiecte la nivel național”, a declarat Vladimir Bolea.

Datele prezentate arată că Regiunea Centru conduce cu 239 de proiecte depuse; Regiunea Nord a înaintat 178 de proiecte. Regiunea Sud, UTA Găgăuzia și municipiul Chișinău au depus cumulat 162 de proiecte. La nivel de raioane, cele mai active au fost Cahul (27 proiecte), Orhei (26 proiecte), Ialoveni și Soroca (câte 24 de proiecte).

Proiectele vizează diverse tipuri de intervenții: modernizarea a 41 km de drumuri de interes raional sau municipal, reabilitarea a 516 km de drumuri comunale și străzi locale, precum și amenajarea a 110 km de căi pietonale (trotuare) către instituții publice precum primării, case de cultură și grădinițe.

Ministrul Infrastructurii a reiterat condițiile de finanțare: localitățile cu sub 1.500 de locuitori vor beneficia de finanțare de 2 milioane de lei; localitățile cu sub 1.500 de locuitori, implicate într-un proces de amalgamare, pot accesa fonduri de până la 5 milioane de lei, fără contribuție proprie; localitățile cu peste 1.500 de locuitori pot primi finanțare pentru proiecte de până la 10 milioane de lei, cu o cofinanțare din partea primăriei.

„Etapa administrativă de depunere a dosarelor s-a încheiat, iar în prezent se desfășoară faza de evaluare tehnico-financiară, care se va finaliza până la sfârșitul lunii iunie. Aceasta include analiza detaliată a fiecărui dosar și vizite în teren ale experților de la Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) și experți privați contractați. Bugetul alocat pentru această primă fază de proiecte este de 700 de milioane de lei, iar toate proiectele declarate eligibile vor fi finanțate, similar practicilor din programele anterioare, prin eventuale rectificări bugetare”, a estimat şeful MIDR.

O condiție esențială pentru primăriile care au aplicat la componenta de drumuri este să dețină sau să depună cerere pentru elaborarea Planului Urbanistic General (PUG). „Este o condiție de bază”, a precizat ministrul, adăugând că deja 240 de localități beneficiază de sprijin pentru elaborarea PUG-urilor prin programele „Satul European” 1 și 2.

„A fost un interes foarte viu și noi suntem conștienți despre importanța construcției acestor drumuri pentru cetățenii din Republica Moldova”, a mai spus Vladimir Bolea.

Oficialul a rezumat că programul „Europa este aproape” reprezintă un pas important în îndeplinirea angajamentelor Guvernului de a ridica standardele de viață ale cetățenilor, oferindu-le condiții mai bune în localitățile lor. Prioritatea în selectarea proiectelor va fi acordată, printre altele, gravității situației infrastructurii, necesității de a finaliza lucrări începute și impactului direct asupra calității vieții locuitorilor.

Programul „Europa este aproape” a fost inițiat în aprilie 2025, vizând modernizarea drumurilor locale, infrastructura din sate, construcția de trotuare și alte obiective esențiale pentru cetățeni. Potrivit Guvernului, această măsură vine să rezolve problemele cetățenilor de mobilitate, de nivel de viață, de ridicare a standardelor în localitățile noastre, în mod deosebit cele rurale.