
Ziua mondială de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, marcată în capitală printr-o acțiune inedită
Studenții de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova au participat la o acțiune comunitară simbolică dedicată Zilei mondiale de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, marcată în cea de-a treia duminică a lunii mai, transmite MOLDPRES.
Sub genericul „În papucii lor”, participanții au pășit simbolic alături de persoanele care trăiesc cu HIV, parcurgând o distanță de 838 de metri – un metru pentru fiecare dintre cele 838 de persoane care au ales să înceapă tratamentul antiretroviral în anul 2024. La finalul marșului, participanții și-au conturat forma încălțărilor pe asfalt și au scris mesaje de empatie, încurajare și sprijin.
„Împreună cu UNAIDS Moldova lucrăm pentru ca studenții noștri să înțeleagă importanța drepturilor omului, accesului echitabil la tratament și combaterii stigmei în jurul HIV. Evenimentul de astăzi este o lecție de viață și de umanitate”, a spus Marcel Abraş, prorector pentru managementul activității clinice, dr. șt. med., conferențiar universitar la USMF „Nicolae Testemițanu”.
Directoarea de țară, UNAIDS Moldova, Svetlana Plămădeală, a subliniat că atunci când o persoană trăiește cu HIV, ea nu are nevoie de judecată, ci de sprijin, tratament și acceptare, și de convingerea că are dreptul la o viață demnă, fără discriminare.
Secretara de stat la Ministerul Sănătății, Angela Paraschiv, a menționat că fiecare persoană care trăiește cu HIV trebuie să aibă acces egal la diagnostic, tratament și sprijin, astfel încât HIV să nu mai fie o condamnare socială.
Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Katarina Fried, a opinat că acțiunea organizată la Chișinău, dedicată Zilei mondiale de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, îmbină solidaritatea, educația și drepturile omului.
În Republica Moldova, peste 16.800 de persoane trăiesc cu HIV, potrivit estimărilor. Doar în anul 2024, au fost diagnosticate 880 de persoane. Deși accesul la tratament s-a îmbunătățit considerabil – stigma și teama continuă să fie bariere importante pentru testare și tratament.
Evenimentul a fost organizat de Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină din Moldova și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, cu sprijinul UNAIDS Moldova, în parteneriat cu Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, IMSP Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și Agenția Națională pentru Sănătate Publică.
Evenimentul s-a desfășurat în cadrul programului comun ONU „Consolidarea drepturilor omului pe ambele maluri ale Nistrului” implementat de ONU, cu suportul financiar al Ambasadei Suediei în Republica Moldova.
Academia „Ștefan cel Mare” a MAI a participat la un târg educațional dedicat elevilor din licee
Peste 4 200 de încălcări în traficul rutier, documentate în zilele de odihnă
Permisele auto eliberate în Republica Moldova și Letonia vor fi recunoscute reciproc
Un avocat din capitală, reținut într-un dosar de trafic de influență
Vicepremierul Vladimir Bolea: Incidentul de la Durlești confirmă că este crucial să avem construcții care corespund până în cel mai mic detaliu la toate normele legii
Salvatori din Republica Moldova au participat la un exercițiu internațional desfășurat în Bulgaria
Ministrul Educației denunță un nou fals legat de alegeri: Autobuzele școlare au fost utilizate într-o acțiune de promovare a studiilor universitare, și nu în scop electoral
Familiile care au avut de suferit în urma incendiului de la Durlești vor beneficia de suport din partea autorităților. „Guvernul oferă vouchere și cazare temporară”
Peste 16 mii de persoane din Republica Moldova suferă de HIV
Pe 1 iunie, pentru copii va fi lansat „Trenul Copilăriei”, o călătorie specială dedicată celor mai mici pasageri
Premierul Dorin Recean: „Guvernul va continua să sprijine proiecte precum Conacul Manuc Bei din Hânceşti”
Încrederea investitorilor s-a îmbunătățit considerabil după victoria lui Nicușor Dan
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Parcul Național Orhei, una dintre cele mai spectaculoase arii naturale protejate, deschis pentru un nou sezon estival
FOTO Cu ajutorul UE, în oraşul Căuşeni a fost deschisă o spălătorie socială
R. Moldova şi Ucraina consolidează relaţiile în domeniul protecției mediului
CNAM a achitat în totalitate serviciile medicale oferite în luna martie de prestatorii contractaţi
Moldelectrica și Ukrenergo au semnat un set de acte privind implementarea mecanismului de alocare intrazilnică a capacității transfrontaliere
Tendințele de pe piața muncii și perspectivele de angajare în Republica Moldova, discutate la Chișinău
Președinta Maia Sandu: „Republica Moldova și Muntenegru merg pe același drum – drumul spre Uniunea Europeană”
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu l-a felicitat pe noul Președinte ales al României, Nicușor Dan
Copiii din raionul Ștefan Vodă vor beneficia de servicii stomatologice gratuite
Ministrul Mihai Popșoi, întrevedere cu omologul său leton, Baiba Braže: „Letonia este o susținătoare fermă a integrării europene a R. Moldova”
Un forum de afaceri Republica Moldova – Uniunea Europeană urmează a fi organizat în luna septembrie
Ziua mondială de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, marcată în capitală printr-o acțiune inedită
Regatul Unit și UE au semnat un nou parteneriat strategic, la cinci ani după Brexit