
CSP a acceptat raportul de evaluare în privința Veronicăi Drăgălin. Decizia poate fi atacată la CSJ
Consiliul Superior al Procurorilor a acceptat, joi, 17 iulie, cu votul a cinci membri, raportul de evaluare emis de Comisia de evaluare a procurorilor în privința Veronicăi Dragalin cu aplicarea interdicției de a ocupa funcția de procuror precum și alte funcții de demnitate publică pe un termen de cinci ani. Hotărârea a fost luată ca răspuns la solicitarea fostei șefe a Procuraturii Anticorupție de a respinge raportul comisiei de vetting, informează MOLDPRES.
Decizia CSP va fi transmisă procurorului general interimar pentru asigurarea procedurilor administrative corespunzătoare.
Totodată, Autoritatea Națională de Integritate va fi informată despre interdicția aplicată Veronicăi Dragalin de a ocupa funcția de procuror și alte funcții de demnitate publică timp de cinci ani.
Hotărârea CSP poate fi contestat la Curtea Supremă de Justiție de către Veronica Dragalin sau de către Comisia de evaluare în termen de 15 zile de la recepționarea prin poșta electronică a deciziei CSP.
Pe 13 iunie, Completul B al Comisiei de evaluare a procurorilor a decis să sisteze procedura de evaluare a fostei șefe a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, ca urmare a demisiei acesteia din funcție. Astfel, raportul de evaluare prevede că Veronica Dragalin nu trecut vettingul.
Evaluarea în privința Veronicăi Dragalin a fost inițiată la 24 mai 2024, când a fost notificată și i s-a solicitat să prezinte declarația de avere și interese personale pentru ultimii 5 ani, care include lista persoanelor apropiate din sistemul judecătoresc, al procuraturii și al serviciul public, precum și un chestionar cu privire la integritate etică.
Veronica Dragalin a transmis documentele solicitate în termenul stabilit. Comisia a analizat informațiile colectate și a solicitat clarificări suplimentare, la care Dragalin a răspuns în termen de aproximativ o lună și jumătate, invocând motive personale.
La 19 februarie 2025, Veronica Dragalin și-a depus cererea de demisie, iar la 4 martie 2025, mandatul său a încetat.
Dragalin a fost numită în funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție pe 1 august 2022 și a demisionat în contextul înregistrării unui proiect de lege ce prevede comasarea procuraturilor specializate și crearea unei noi instituții – Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO).
14 terenuri trec în gestiunea Ministerului Infrastructurii pentru modernizarea drumurilor naționale R34 și R34.4
Guvernatoarea Anca Dragu: „Sistemul bancar din Republica Moldova oferă un cadru solid și sigur pentru investitori”
ANSA lansează șase noi servicii publice digitalizate, în parteneriat cu Agenția de Guvernare Electronică
Registrele tratamentelor fitosanitare vor fi completate exclusiv în format electronic
Stațiunea de Cercetare Agricolă din Criuleni devine un centru-cheie pentru formarea practică a viitorilor specialiști în agricultură
Sesiunea de aplicare la „Casa Verde” s-a încheiat. În doar două săptămâni, a fost atins numărul maxim de cereri
Peste 44 milioane de lei, acumulate din impozitul pe venit achitat de cetățenii care dau imobile în chirie
Modificări la acordarea Marelui Premiu de Ziua Națională a Vinului: noi distincții pentru creatorii de vin și distilate
Un parc eolian și unul fotovoltaic plutitor ar putea fi construite de Centrala hidroelectrică de la Costești
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova
Avertizare hidrologică, de Coduri roșu, portocaliu şi galben pe unele râuri din Republica Moldova
VIDEO, INTERVIU MOLDPRES // Igor Grosu: „Un mandat plin de provocări: A trebuit să onorăm mai mult decât am promis”
Atenție, călători! Trafic intens în punctul de trecere Leușeni - Albița
Italia, pe locul trei al partenerilor comerciali ai Republicii Moldova din UE. Schimburi comerciale de 716 mln de dolari în 2024
Republica Moldova este prima țară din Parteneriatul Estic care a aprobat un program național de specializare inteligentă