
Republica Moldova este prima țară din Parteneriatul Estic care a aprobat un program național de specializare inteligentă
Republica Moldova este prima țară din Parteneriatul Estic care a elaborat și aprobat un program național de specializare inteligentă - „Smart Moldova”. Acesta va fi implementat până în anul 2027 și stabilește patru domenii prioritare de cercetare: agricultura și procesarea produselor agricole; tehnologia informației și comunicațiilor, energia; biomedicina și biofarmaceutica, transmite MOLDPRES.
Progresele în domeniul cercetării și inovării, dar și asigurarea parteneriatului între mediul academic, cel de afaceri și administrația publică au fost discutate în cadrul evenimentului cu genericul „Dialog strategic privind implementarea Programului național de specializare inteligentă al Republicii Moldova pentru anii 2024–2027 – Smart Moldova”, organizat de Ministerul Educației și Cercetării, în parteneriat cu GIZ Moldova.
În deschiderea evenimentului, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a subliniat importanța implementării Programului Național de Specializare Inteligentă, evidențiind rolul acestuia în transformarea structurală a economiei naționale prin inovare și cooperare strategică între actorii-cheie ai sistemului de dezvoltare.
„Suntem prima țară din Parteneriatul Estic care a elaborat și aprobat un program național de specializare inteligentă. Mulțumim partenerilor noștri care ne-au ajutat să elaborăm acest program. Am toată încrederea că, depunând cu toții efort, vom reuși să atingem obiectivele stabilite de acest program național și să avem cât mai multă cercetare aplicată, realizată în parteneriat cu mediul de afaceri, fapt ce ar contribui la o creștere economică”, a declarat ministrul.
Reprezentantul Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene, Manuel Palazuelos Martinez, a menționat ca scopul Programului este de a aduce inovația și cercetarea la cel mai înalt nivel.
„Acest program a fost implementat cu succes în mai multe țări europene, iar rezultatele obținute demonstrează eficiența sa. Din acest motiv, am considerat că este esențial să aducem această metodologie și în Republica Moldova, pentru a sprijini dezvoltarea economică a țării. Cred că programul a devenit cu atât mai relevant în contextul actual, în care Republica Moldova trece prin procesul de screening – un pas important care presupune adaptarea și armonizarea legislației naționale cu normele și regulile Uniunii Europene. Acest program se încadrează perfect în eforturile de aderare și contribuie direct la atingerea acestui obiectiv”, a subliniat oficialul.
Implementarea Programului SMART este susținută în Planul de Creștere al Republicii Moldova pentru 2025–2027 și beneficiază de sprijin internațional, inclusiv prin Acordul de împrumut pentru proiectul „Învățământul Superior” semnat cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
Caz tragic în capitală. Un tânăr și-ar fi omorât mama, după care s-a aruncat peste geam
Salvatorii și pompierii au intervenit în mai multe localități în urma ploilor înregistrate în dimineața zilei de astăzi
Risc de inundații locale. Intră în vigoare Codul Galben
Circa 13 700 de autovehicule din regiunea transnistreană posedă plăci de înmatriculare de model neutru și semnul distinctiv „MD”
Ministerul Educației a lansat licitațiile pentru dotarea cantinelor școlare din capitală: „MEC acționează acolo unde Primăria a eșuat”
FOTO // Pompierii moldoveni, detașați în Grecia, au intervenit în prima misiune de lichidare a unui incendiu de pădure
EcoContact lansează a patra rundă a Programului de granturi pentru justiție de mediu
Militarii Armatei Naționale vor participa la exercițiul multinațional „Agile Spirit 2025” din Georgia
DOC // Cadrul legislativ cu privire la medicamente a fost aliniat la standardele UE. Modificările adoptate de Parlament, publicate în Monitorul Oficial
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova
Avertizare hidrologică, de Coduri roșu, portocaliu şi galben pe unele râuri din Republica Moldova
VIDEO, INTERVIU MOLDPRES // Igor Grosu: „Un mandat plin de provocări: A trebuit să onorăm mai mult decât am promis”
Atenție, călători! Trafic intens în punctul de trecere Leușeni - Albița
Italia, pe locul trei al partenerilor comerciali ai Republicii Moldova din UE. Schimburi comerciale de 716 mln de dolari în 2024
Republica Moldova este prima țară din Parteneriatul Estic care a aprobat un program național de specializare inteligentă