ro
Societate
18 Iulie, 2025 / 18:53
/ Acum 4 ore

Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie

Peste 8700 de locuri bugetare vor fi oferite pentru admiterea în instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova în următorul an de studii. Prima etapă de admitere începe luni, 21 iulie, iar dosarele pot fi depuse online, pe platforma http://eadmitere.gov.md, atât pentru studii de licență, cât și pentru masterat, informează MOLDPRES.

În total, 16 instituții de învățământ superior așteaptă viitorii studenți începând cu 1 septembrie, iar oferta constituie 320 de programe la licență și 378 de programe de master. Tinerii care vor depune dosarul de admitere, pot să aleagă trei universități și trei specialități la care vor să aplice.

„Anul trecut am avut cea mai bună admitere din ultimii opt ani, cel mai mare număr de tineri care au ales să învețe în țară după absolvirea clasei a XII-a și ne așteptăm ca în acest an să avem o admitere și mai bună”, a declarat astăzi, la o conferință de presă, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Din totalul celor 8.712 locuri bugetare în instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova, 5.295 sunt locuri la licență și 2.856 - la masterat. În plus, sunt oferite locuri pentru studii la rezidențiat și secundariat clinic și locuri pentru cetățenii străini în baza acordurilor bilaterale pe care le-a semnat Republica Moldova cu diferite state.

În acest an, în premieră, universitățile vor oferi locuri pentru programele de învățământ dual, dar și pentru reprezentanții diasporei Republicii Moldova peste hotare.

Autoritățile oferă și în acest an o cotă standard de 15% pentru candidații care vin din anumite categorii defavorizate. Totodată, tinerii care au rezultate bune la Olimpiadele naționale și internaționale beneficiază de dreptul de accedere la buget în afara concursului.

Dan Perciun a explicat că, tradițional, cele mai multe locuri în universități sunt oferite pentru științele educației, după care urmează ingineria, tehnologiile de fabricație, arhitectura și construcțiile, urmat de domeniul sănătății și TIC, iar pe a cincea poziție se clasează agricultura, silvicultura, medicina veterinară și mediu.

„Anul acesta am optat să oferim și un număr mai mare de locuri la buget la economie și drept, unde mediile de admitere tradițional erau foarte înalte. Competiția și concurența pe aceste locuri era extrem de înaltă și am considerat că este corect, în raport cu tinerii care vor să învețe aceste specialități, chiar dacă ele sunt extrem de populare, să oferim mai multe locuri bugetare, în așa fel încât cei care au media peste nouă să aibă șansa totuși să obțină un loc la buget, chiar dacă aleg dreptul sau economia”, a comunicat ministrul.

În 2025, universitățile oferă cinci specialități noi pentru viitorii studenți. Acestea sunt Fizică medicală, Bioinginerie, dispozitive medicale, Tehnologii biomedicale și biomateriale, Îmbunătățiri funciare și Agricultura inteligentă.

„Totodată, în acest an venim și cu oferta programelor duble, care este o oportunitate bună pentru cei care vor simultan să obțină două diplome, una din Republica Moldova și de regulă una din România, în esență învățând în paralel la două universități. Avem 36 de asemenea programe comune de studii, este un format pe care noi îl încurajăm. Studenții rămân în Republica Moldova, beneficiază de burse din partea statului Republica Moldova, totodată învață simultan și în România, beneficiază de burse și de acolo. Este o bună oportunitate pe care merită să o exploreze tinerii noștri”, a anunțat Dan Perciun.

Pentru a depune online dosarul de admitere la universitate, tinerii trebuie să dețină semnătura electronică.

„Cei care nu au semnături electronice, se pot apropia în continuare la universități, unde vom avea operatori instruiți, care vor intra în locul viitorului student și vor completa cererea de admitere la universitate, sub ghidajul viitorului student. Deci există în continuare opțiunea de a merge fizic la universitate, dar și această opțiune duce într-un final la utilizarea sistemului pentru înregistrarea tuturor cererilor”, a subliniat Dan Perciun.

Ministrul a îndemnat absolvenții claselor a XII-a să analizeze ofertele propuse de universitățile din Republica Moldova și să-și continue studiile acasă. „Avem universități care sunt într-un proces rapid de modernizare, care oferă condiții bune de studiu, diplome recunoscute internațional, instituții acreditate internațional și cu siguranță avem ce oferi”, a specificat Perciun.

Potrivit lui, învățământul superior din Republica Moldova trece printr-un proces de modernizare accelerată. Astfel, spune oficialul, în ultimii patru ani, au fost investiți circa 500 de milioane de lei în modernizarea universităților, iar procesul va fi continuat și accelerat în următorii ani.

„Avem șase universități care sunt acreditate internațional, lucru care confirmă încă o dată nivelul înalt al calității studiilor pe care le putem oferi aici, acasă. Diplomele noastre de studii sunt recunoscute în Uniunea Europeană, le permit absolvenților să-și continue studiile la universitățile de acolo, dacă vor dori”, a spus Dan Perciun.

Sesiunea de bază a admiterii începe la 21 iulie și va dura până pe 27 iulie. Ulterior, la fel ca și în anii precedenți, va fi organizată și o sesiune suplimentară de admitere în perioada 13-15 august. Rezultatele finale pentru turul I vor fi afișate pe 12 august, iar pentru turul II pe 24 august.