ro
Economie
17 Iulie, 2025 / 15:43
/ Acum 4 ore

Sesiunea de aplicare la „Casa Verde” s-a încheiat. În doar două săptămâni, a fost atins numărul maxim de cereri

Sesiunea de aplicare pentru produsul de finanțare „Casa Verde” s-a încheiat la două săptămâni de la lansare, odată cu atingerea plafonului maxim de 745 de propuneri de proiect pentru anul 2025. Dosarele urmează a fi evaluate de Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED), transmite MOLDPRES.

Prin intermediul acestui program, familiile din Republica Moldova pot obține granturi de până la 200 de mii de lei pentru reabilitarea energetică a locuințelor și instalarea echipamentelor eficiente energetic. Bugetul total alocat pentru această etapă este de 149 milioane lei.

Potrivit CNED, dosarele depuse vor fi analizate după principiul „primul venit-primul servit”. Totodată, persoanele care au aplicat vor fi notificate despre pașii următori prin intermediul platformei și pe adresa de email la care au setată semnătura digitală. Pentru a primi notificări prin poșta electronică este necesar de verificat și validat adresa de email în sistemul MPass.

După aprobarea proiectelor, lucrările vor putea fi demarate, iar grantul se va achita doar după finalizarea și recepția completă a intervențiilor. Controlul calității și respectării cerințelor tehnice va fi asigurat de diriginte de șantier contractat de către beneficiar și monitorizat de CNED.

„Prima etapă a produsului de finanțare Casa Verde s-a încheiat cu succes, oferind posibilitatea de a depune dosarele într-un mod organizat și accesibil. În decurs de două săptămâni, a fost atins plafonul stabilit pentru anul 2025 în valoare de 149 mil de lei, ceea ce demonstrează un interes ridicat din partea populației pentru acest instrument de finanțare”, a declarat directorul CNED, Ion Muntean.

Printre lucrările eligibile se numără termoizolarea pereților, acoperișului și subsolului, înlocuirea ușilor și ferestrelor cu modele performante, instalarea de centrale pe biomasă, pompe de căldură, sisteme de ventilație cu recuperare de căldură, panouri fotovoltaice cu baterii de stocare, cu pompă sau stație de încărcare pentru automobile electrice.

Programul „Casa Verde” a fost lansat pe 3 iulie curent și este parte a Fondului pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial din Moldova (FEERM), dezvoltat de Guvernul Republicii Moldova cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene, fiind implementat de CNED și Ministerul Energiei. Acesta este susținut prin proiectul „Eficiență Energetică și Energii Regenerabile pentru Moldova” (E4M). E4M este implementat de GIZ împreună cu Guvernul Republicii Moldova, finanțat de Guvernul Germaniei și cofinanțat de Uniunea Europeană, Norvegia și Danemarca.

Componenta „Casa Verde” beneficiază de o contribuție complementară de asistență tehnică oferită de Expertise France, AFD Group prin proiectul „Asistență Tehnică pentru Tranziția Verde din Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană.