ro
Economie
09 Iulie, 2025 / 22:10
/ Acum 8 ore

Explicaţiile MIDR privind acțiunile de protest ale operatorilor de transport rutier

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) reiterează deschiderea față de preocupările exprimate de operatorii de transport în legătură cu metodologia de calcul a tarifelor, digitalizarea proceselor prin implementarea sistemelor e-Bilet și e-GPS, precum și adaptarea serviciilor pentru persoanele cu mobilitate redusă, transmite MOLDPRES.

Într-o reacție la cerințele transportatorilor, care au protestat, miercuri, în PMAN, ministerul menționează că proiectul Metodologiei de calcul a tarifelor pentru transportul rutier regulat de pasageri se află la etapa de aprobări, după finalizarea procesului de consultare publică și de avizare. Acesta a fost consultant în mod repetat cu asociațiile de profil, cu APL-urile și alte instituții responsabile de pe acest segment. 

Documentul prevede reguli clare pentru stabilirea prețurilor biletelor, astfel încât acestea să fie corecte pentru pasageri, dar și pentru transportatori.

De asemenea, digitalizarea serviciilor prin sistemele e-Bilet și e-GPS.

„Proiectul se află în faza consultărilor publice. Acesta va contribui la achitarea mai ușoară a biletelor de către pasageri, va asigura transparența veniturilor și va reduce numărul de controale administrative. Integrarea funcționalităților de monitorizare GPS (e-GPS) reprezintă o măsură complementară, care va sprijini monitorizarea în timp real a traseelor și orarului curselor, și va asigura mai multă transparență în desfășurarea serviciilor”, explică MIDR, subliniind că va continua dialogul cu operatorii pentru a clarifica și soluționa punctual toate aspectele tehnice ce pot apărea în procesul de implementare.

Totodată, autorităţile insistă ca operatorii de transport să asigure accesul pentru persoanele cu mobilitate redusă.

„În ceea ce privește cerințele de adaptare a vehiculelor pentru transportul persoanelor cu mobilitate redusă, urmare a discuțiilor suplimentare cu Agenția Națională Transport Auto, a fost retrasă scrisoarea transmisă anterior operatorilor, prin care se solicita prezentarea informațiilor privind numărul unităților adaptate. Menționăm că în conformitate cu prevederile art. 20 alin. (1) al Legii nr. 60/2012 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, pentru a facilita accesul neîngrădit al persoanelor cu dizabilități la transport și călătorii, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, alte autorități publice centrale și locale, agenții economici indiferent de forma de proprietate, cu participarea asociațiilor obștești, au obligația de a adapta mijloacele de transport în comun aflate în circulație”, indică MIDR.

 

În acest context, MIDR a menționat că va continua dialogul cu operatorii de transport pentru a identifica soluții de creștere treptată a accesibilității, astfel încât toți cetățenii să poată beneficia de servicii de transport rutier în condiții de confort și siguranță.