ro
Politică
09 Iulie, 2025 / 23:25
/ Acum 2 ore

Eurodeputatul Dan Barna: Republica Moldova este complet pregătită în acest moment să înceapă negocierile cu Comisia Europeană

Republica Moldova este complet pregătită să înceapă negocierile cu Comisia Europeană, lucrurile sunt clare din punct de vedere tehnic și progresele realizate sunt recunoscute. Declarația a fost făcută de eurodeputatul Dan Barna, membru al Comisiei pentru politică externă (AFET) a Parlamentului European, transmite MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Dan Barna, care este și vicepreședinte al grupului Renew Europe din Parlamentul European (PE), a făcut aceste declarații în contextul în care președinția daneză a Consiliului UE și-a prezentat prioritățile în plenul PE în această săptămână, printre care figurează și continuarea procesului de aderare pentru Ucraina, Republica Moldova și țările din Balcanii de Vest.

El a precizat că, în raportul privind progresele realizate de Republica Moldova adoptat de PE, sunt câteva elemente pentru a căror introducere în document a insistat, între care „includerea în cadrul financiar multianual, în bugetul UE, a fondurilor de preaderare pentru Moldova, astfel încât să nu mai fie mereu dependentă de instrumente, așa cum a fost Facilitatea de creștere”.

Un alt element introdus în raportul PE se referă la solicitarea ca Republica Moldova să facă parte din programele de securitate și apărare europene.

„Faptul că Moldova va putea (...) să participe la achizițiile coordonate la nivel european pe ceea ce înseamnă dotări de pe zona de apărare, securitate, este un element foarte important. Am solicitat suplimentarea bugetului pe Facilitatea europeană pentru pace pentru Moldova (...)”, a declarat Barna pentru Agerpres.

În ceea ce privește o eventuală decuplare a Republicii Moldova și Ucrainei, care au urmat un drum comun pe calea aderării la UE până în prezent, în declanșarea propriu-zisă a negocierilor de aderare cu executivul UE, el a explicat că nu este vorba despre o procedură sau un regulament, ci despre „o manifestare de voință politică la nivelul Consiliului”, în condițiile în care Comisia susține o abordare bazată pe merite.

Dan Barna a reiterat că există „o așteptare foarte ridicată” ca negocierile să înceapă cât mai repede, „mai ales în perspectiva alegerilor pe care Moldova le are acum în față în septembrie”.

Din acest punct de vedere, summitul UE-Republica Moldova a dat un semnal care „arată fără echivoc că Europa își susține partenerii”.

Un „mesaj foarte puternic” a fost și faptul că s-a deblocat prima tranșă din prefinanțare, 270 de milioane de euro din Facilitatea de creștere, și a fost virată Republicii Moldova, „o confirmare a consecvenței susținerii de care se bucură Chișinăul și a ferestrei de oportunitate” de care R. Moldova trebuie să profite, susține eurodeputatul, citat de Agerpres.

„Nu știm politic cât va dura această deschidere și din acest motiv trebuie împinse cât mai mult reformele necesare, trebuie profitat de fiecare săptămână, de fiecare lună în care există această deschidere”, a pledat eurodeputatul.

În același timp, el a atras atenția asupra necesității de a prelungi accesul produselor moldovenești la piața UE, care expiră pe 24 iulie. Dan Barna spune că a discutat despre acest lucru cu comisarul european pentru comerț Maros Sefcovic, care i-a promis că va avea în vedere prelungirea măsurii, și că i-a trimis o scrisoare cu o solicitare similară președintei CE, Ursula von der Leyen.

Măsura „expiră acum, pe 24 iulie și, tocmai în perspectiva alegerilor din 28 septembrie, e foarte important ca extinderea acestui acces să se întâmple”, a subliniat el.

La sfârșitul săptămânii trecute, la Chișinău, s-a desfășurat primul Summit bilateral Moldova – Uniunea Europeană, care s-a încheiat cu adoptarea unei declarații în care este remarcat progresul înregistrat de țara noastră în implementarea reformelor și este reconfirmat angajamentul ferm al UE de a sprijini Moldova în calea sa europeană. Totodată, în urma Summitului, a fost anunțată debursarea primei tranșe de 270 de milioane de euro din Planul de creștere, iar oficialii europeni au declarat că așteaptă „cât mai rapid posibil” deschiderea tuturor capitolelor de negociere.