ro
Societate
10 Iulie, 2025 / 00:05
/ Acum 5 ore

Peste 2000 de persoane au vizitat expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași” din PMAN

Peste 2000 de persoane au vizitat expoziția în aer liber „Teroarea sovietică în Moldova sovietică: amploare, fapte, victime și făptași”, în primele zile de la lansarea acesteia. Evenimentul este organizat de Guvern pentru al treilea an consecutiv în Piața Marii Adunări Naționale. Expoziția poate fi vizitată zilnic, până pe 27 iulie, între 09:00 și 21:00, informează MOLDPRES.

Vagoanele expuse în PMAN conțin fotografii de epocă, documente originale, obiecte personale ale deportaților și materiale multimedia.

„Acesta este un episod deosebit de dureros pentru neamul nostru și este important să-l ținem minte, să transmitem memoria acelor evenimente și să vorbim despre acest fenomen cât mai mult”, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

El a anunțat că în zilele de 13, 20 și 25 iulie, vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate memoriei victimelor deportărilor.

Totodată, la Mereni, Anenii Noi, au fost inaugurate două lucrări în cadrul complexului muzeal dedicat victimelor comunismului: Monumentul „Trenurile marii dureri” și Instalația imersivă „Coridorul morții”

„Acestea oferă o prezentare artistică a traumelor și deportărilor și contribuie la păstrarea memoriei istorice. Complexul din Mereni va fi integrat în circuitul național Cultura Memoriei, cu scopul de a promova cunoașterea istoriei și asumarea trecutului”, a spus Daniel Vodă.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a invitat cetățenii să viziteze aceste expoziții. „Invităm pe toată lumea să ajungă sau la Mereni, sau în centrul orașului Chișinău, să viziteze aceste expoziții și să transmită mesaje de solidaritate, inclusiv să publice fotografii și imagini pe rețelele și platformele de socializare, astfel încât mai multă lumea să cunoască despre tragedia prin care a trecut poporul nostru și cum această memorie colectivă ne ajută să ținem minte durerile istoriei, ca să nu le repetăm în viitor”, a conchis Daniel Vodă.

Între anii 1940 și 1953, regimul sovietic a inițiat o politică de teroare împotriva populației din Basarabia. În doar 13 ani, aproximativ 80.000 de oameni au fost forțați să-și părăsească casele, aceasta fiind o operațiune bine organizată, planificată la nivel central, cu scopul de a elimina elitele culturale, de a înfricoșa populația și de a distruge identitatea națională.

Deportarea în masă din 6-9 iulie 1949 a fost cea mai amplă de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova. Operațiunea a cuprins 11.281 de familii, contingentul strămutaților forțat în vagoane de vite alcătuind 35.796 de persoane, dintre care 11.889 de copii, 14.033 de femei și 9.864 de bărbați.