
Ministerul Economiei a anunţat măsuri de eliminare a birocrației pentru antreprenori
Chişinău, 5 dec. /MOLDPRES/. Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a anunțat astăzi un pachet de modificări regulatorii, menite să reducă barierele birocratice, să diminueze povara administrativă şi să simplifice domeniul relațiilor de muncă și controalele, transmite MOLDPRES.
Astfel, Ministerul Economiei a propus unele modificări în Codul Muncii, prin faptul că unele prevederi care sunt obligatorii, să devină opționale, printre care: evidența zilnică a orelor de muncă, programarea anuală a concediilor, existența regulamentelor interne, existența precontractelor, efectuarea preavizărilor și cererilor despre începerea concediului, comunicarea cu angajații prin panouri informative.
Adițional, în domeniul relațiilor de muncă au fost propuse: permiterea semnării contractelor individuale de muncă pe durată determinată cu salariații angajați în domeniul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor, fără limitări; eliminarea raportărilor privind salariații către centrele militare, informație care deja există în resursele administrative; excluderea obligativității achitării indemnizației de concediu în avans; excluderea obligativității utilizării doar a cursului BNM pentru salariile stabilite în valută, astfel fiind permise cursurile altor bănci, agreate de părți etc.
Potrivit oficialului, verificările agenților economici constituie una din principalele probleme pentru antreprenori, în special pentru cei începători, întrucât acestea comportă risc de abuzuri și corupție. De aceea a fost propusă modificarea, în cazul agenților economici care activează mai puțin de trei ani, ca organele de control să nu poată aplica amenzi, efectuând doar controale consultative, cu excepția cazurilor grave și repetate.
De asemenea, a fost propusă procedura de eliminare a “pașaportului albastru” și substituirea cu o adeverință eliberată de medicul de familie doar persoanelor care pot crea riscuri pentru consumatori prin lucrul cu produsele alimentare și alte activități, examinările putând fi făcute în orice instituție medicală.
Toate aceste modificări au fost elaborate de către Ministerul Economiei, în comun cu Secretariatul Consiliului Economic pe lângă prim-ministru, în cadrul grupului de lucru pe de reglementare și urmează să fie organizate consultări publice, pentru a îmbunătăți proiectul. Grupul de lucru, prezidat de ministrul Economiei, va continua să coordoneze activitatea de implementare a reformelor, examinând și validând periodic pachete de modificări legislative similare, cu accent pe de reglementare și digitalizare.
Foto: ME
Activitatea Oficiului Amenajarea Teritoriului, Urbanism, Construcții și Locuințe va fi eficientizată
FOTO Curtea liceului din Cârnățeni, Căuşeni, modernizată cu sprijinul UE și PNUD
ANSA a deschis un laborator regional la Bălţi
Drumarii au început reparaţia traseului Orhei – Susleni – Ustia – Criuleni
Wizz Air lansează șase noi rute din Chișinău către Europa
Două mii de porci au fost sacrificați în procesul de lichidare a focarului de pestă porcină din Roşcani, Anenii Noi
Agenda moldo-română în domeniul infrastructurii, discutată la MIDR cu consilierul prezidențial de la Bucureşti, Cristian Diaconescu
Vicepremierul Doina Nistor anunță că va continua să digitalizeze economia și își propune să crească PIB-ul cu 2-3% în anul 2025
Leul se depreciază față de principalele valute
Igor Grosu la Strasbourg: „Democrația din țară este pusă la grele încercări de regimul de la Kremlin”
Vicepremierul Vladimir Bolea, la București: „Interconectarea înseamnă repunerea Republicii Moldova pe harta UE”
Primele 250 tone de motorină din rezerva de stat au ajuns la CFM
Prim-ministrul Dorin Recean, la conferința „Viitorul guvernanței”: „Nu mai putem vorbi, astăzi, despre o guvernare eficientă fără să luăm în considerare tehnologia”
Președinta Maia Sandu și președintele Petr Pavel reafirmă prietenia dintre Moldova și Cehia și angajamentul pentru pace, securitate și un viitor european comun
Șeful diplomației moldovenești a susținut o lecție publică la Universitatea din Kathmandu
Statuia Reginei Maria va fi inaugurată la Chișinău pe 27 martie
Atenție, fals! CNAS avertizează cetățenii asupra unei informații false care circulă în spațiul public
Producători de sâmburoase și pere au învățat de la experţi italieni tehnologii necesare pentru exportul în UE
CEC a prelungit termenul de efectuare a controlului complex al finanțării unor partide politice
2177 de arme de foc scoase din circuitul civil au fost distruse cu sprijinul UE și PNUD
Comisia Unificată de Control cere monitorizarea constantă a posturilor instalate ilegal în Zona de Securitate
Comisia de la Veneția: Proiectul de lege privind Curtea Constituțională respectă standardele internaționale
Votat în Parlament. Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial vor primi un ajutor financiar de 30 000 de lei
O agenție de dezvoltare regională din Ucraina, interesată de experiența instituției similare din nordul R. Moldova
Premierul Dorin Recean, la întrevederea cu președintele Cehiei, Petr Pavel: „Vom continua să muncim pentru a construi un viitor mai sigur și prosper pentru cetățenii noștri”