ro
Economie
10 Iulie, 2025 / 15:17
/ Acum 6 ore

Noi direcții de finanțare în agricultură, aprobate de Guvern

Guvernul Republicii Moldova a aprobat în şedinţa de ieri proiectul de lege privind ratificarea amendamentului la Acordul de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), în cadrul proiectului „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură” (AGGRI), transmite MOLDPRES.

Amendamentul vizează optimizarea utilizării fondurilor disponibile și include două modificări esențiale, care vor avea impact direct asupra infrastructurii agricole și a siguranței alimentare din țară.

„O parte din resursele existente vor fi folosite pentru reabilitarea infrastructurii Sistemului Centralizat de Irigare Tețcani, precum și pentru interconectarea acestuia cu sistemele Corjeuți și Beleavinți. Măsurile vin în completarea lucrărilor deja aflate în desfășurare în raionul Ștefan Vodă, unde, din martie 2025, se modernizează sistemele de irigații din localitățile Crocmaz și Căplani”, explică Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA).

Această intervenție este parte a eforturilor guvernamentale de creștere a rezilienței în fața schimbărilor climatice, prin eficientizarea utilizării apei în agricultură și extinderea rețelei de irigații în regiunile-cheie.

O altă componentă a amendamentului prevede realocarea fondurilor pentru dezvoltarea infrastructurii de colectare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman (SOA).

„Vor fi achiziționate mijloace de transport specializate, conforme cerințelor sanitar-veterinare şi va fi creat un call centru dedicat, pentru raportarea rapidă și coordonarea intervențiilor la nivel național. Aceste măsuri sunt esențiale pentru punerea în funcțiune a noii uzine de procesare a SOA, contribuind direct la alinierea Republicii Moldova la standardele Uniunii Europene privind trasabilitatea, protecția mediului și sănătatea publică”, menţionează sursa citată.

Modificările aduse Acordului cu BIRD sprijină realizarea obiectivelor stabilite în Strategia Națională de Dezvoltare Agricolă și Rurală și contribuie la modernizarea sectorului agroalimentar în direcția durabilității, eficienței și siguranței.

Proiectul AGGRI este implementat cu sprijinul BIRD și vizează investiții-cheie în infrastructura rurală, sisteme de irigare, siguranța alimentară și reziliența climatică, având un impact semnificativ asupra fermierilor, procesatorilor și consumatorilor din întreaga țară.