
Situația din sectorul agricol din raionul Ștefan Vodă, în vizorul Guvernului. Daniel Vodă: „Executivul va susține agricultorii care au suferit pierderi”
Guvernul va susține agricultorii care au nevoie de ajutor și care au suferit pierderi. Este poziția anunțată de purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, după informațiile prezentate în spațiul public privind situația din sectorul agricol din raionul Ștefan Vodă, afectat de secetă în ultimii ani, transmite MOLDPRES.
„Guvernul, ca întotdeauna, va susține agricultorii care au nevoie și care au suferit pierderi. Este poziția noastră principială pe care am transmis-o de fiecare dată de la această tribună, a vorbit despre asta și premierul țării, dar și la întâlnirile pe care le organizează ministra Agriculturii în interacțiunea cu fermierii”, a spus Daniel Vodă.
Totodată, potrivit lui, autoritățile și-au propus să investească în agricultura performantă, iar experții îndeamnă agricultorii din sudul țării să opteze pentru culturi adaptate condițiilor climaterice din regiune.
„Autoritățile și-au propus să investească în agricultura performantă și ne pare foarte rău că unii experți, deja de două decenii, promovează decizii păguboase pentru agricultori și pentru stat, adică pentru noi toți. De la independență încoace știm bine că porumbul în zona respectivă nu face roadă suficientă, respectiv a specula cu acest subiect în spațiu public nu este nimic altceva decât promovarea acelor decizii păguboase despre care am vorbit mai devreme, iar autoritățile își doresc să investească în agricultura performantă”, a conchis Daniel Vodă.
La începutul acestei săptămâni, premierul Dorin Recean a anunțat că Executivul a oferit, în ultimii ani, cel mai mare sprijin financiar pentru agricultori. Acesta a ajuns la suma de șase miliarde de lei, resurse care au adus rezultate concrete pentru dezvoltarea sectorului agricol.
Potrivit premierului, investițiile în agricultură au dus la creșterea competitivității produselor noastre. Drept exemplu în acest sens este faptul că exporturile de vinuri au crescut cu circa 20%, efectivul de bovine s-a majorat cu 10%, iar producția de lapte a crescut cu 17%.
Totodată, au fost dublate cantitățile de fructe și legume moldovenești exportate fără taxe în Uniunea Europeană – prune, mere, roșii, struguri, cireșe, usturoi și suc de struguri. Suntem lideri mondiali la exportul de prune dintre țările din emisfera nordică și pentru prima dată, Moldova poate exporta în UE carne de pasăre și ouă de consum de categoria A.
În același timp, statul subvenționează până la 70% din costul polițelor de asigurare agricolă. Doar în 2024, statul a acoperit peste 61 de milioane de lei pentru fermieri afectați de intemperii. Potrivit datelor statistice, suprafața de irigare a fost extinsă cu peste 1000 de hectare, iar suprafața protejată cu echipamente antiploaie și antigrindină a fost extinsă până la 961 de hectare. Totodată, 402 ferme au fost modernizate în doar trei ani, cu sprijin guvernamental direct, iar fermierii mici și mijlocii au acces la credite avantajoase.
Agricultorii solicită Guvernului să declare stare de urgență în agricultură
Reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” solicită Guvernului să declare stare de urgență agricolă în zona de sud a R. Moldova, precum și implementarea imediată a unor măsuri de sprijin pentru agricultorii afectați.
Potrivit Asociației „Forța Fermierilor”, seceta prelungită afectează zona de sud a R. Moldova de mai mulți ani consecutivi, iar înghețurile din această primăvară au avut un efect profund asupra culturilor de rapiță și grâu.
ANSA lansează un nou modul digital de înregistrare pentru fermele de porci
Trafic record de pasageri în luna iunie pe Aeroportul Chișinău: peste 620.000 de pasageri
Cinci grupuri de localități din Moldova devin mai reziliente la schimbările climatice cu sprijin internațional
Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova, inaugurat la Rădeni, Strășeni
Agroenergie pentru viitor. Discuții cu fermierii din Costești despre fotovoltaice și biogaz
Energocom a semnat acordul de finanțare cu BERD pentru procurarea de gaze naturale și energie electrică în perioada rece
Peste 170 de familii au aplicat la Programul „Casa Verde”, în primele zile de la lansare
Lucrările la Podul de Flori de la Ungheni avansează. Costel Alexe: „Visul nostru comun de zeci de ani devine realitate, etapă cu etapă”
Fiscul a acumulat 1,5 miliarde de lei la buget timp de o săptămână
FOTO // Două familii din Căușeni, revenite de peste hotare, dezvoltă o afacere de succes în domeniul creșterii legumelor
Partidele politice urmează să-și prezinte rapoartele financiare până pe data de 15 iulie curent
Peste 2000 de persoane au vizitat expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași” din PMAN
Inițiativă legislativă, pe masa deputaților: Persoanele care vor ultragia sau intimida jurnaliștii vor fi trași la răspundere
Elevi din întreaga țară și profesori din Regatul Unit au vizitat Președinția Republicii Moldova
Republica Moldova va lansa noi licitații pentru construcția centralelor de energie regenerabilă
Rusia, condamnată de CEDO pentru multiple încălcări ale dreptului omului în Ucraina și pentru catastrofa aeriană din 2014
Primarul Ion Ceban are interdicție de intrare în România. Reacția edilului
Viorel Ursu va fi desemnat Ambasador în Regatul Suediei
Guvernul introduce reguli noi: accesul la arme va fi interzis pentru cei care au încălcat legea
Tichetele de masă vor putea fi oferite în format electronic
Facturi mai mici și locuințe cu un consum energetic aproape de zero
Siegfried Mureșan: UE oferă R. Moldova 200 000 de euro pentru a acoperi pagubele inundațiilor din toamna anului trecut
Guvernul a aprobat 232 de noi proiecte de dezvoltare locală în Documentul Unic de Program 2025–2027
Studențiii de la USM vor avea 52 de laboratoare și aule modernizate cu sprijinul Băncii Mondiale
Sectoarele creative, culturale și audiovizualul vor putea beneficia de finanțare europeană prin programul „Europa Creativă”