
Pe 25 martie este termenul de prezentare a Declarației privind impozitul pe venit
Chişinău, 23 feb. /MOLDPRES/. Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a atenționat că, la data de 25 martie 2022, survine termenul de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit pentru anul 2021 pentru persoanele juridice și persoanele fizice care practică activitate de întreprinzător, contribuabilii care desfășoară activitate profesională precum și persoanele fizice care desfășoară activitate independentă, transmite MOLDPRES.
Contribuabilii, persoane juridice și fizice care practică activitate de întreprinzător, urmează să depună Declarația/Darea de seamă cu privire la impozitul pe venit la Serviciul Fiscal de Stat, în mod electronic sau pe suport de hârtie.
„Persoanele juridice rezidente, cu excepţia autorităţilor publice şi instituţiilor publice, formele organizatorice rezidenţi cu statut de persoană fizică, persoanele care desfășoară activități profesionale, persoanele fizice care desfășoară activitate independentă, reprezentanţa permanentă a nerezidentului în Republica Moldova, sunt obligate să prezinte declarația cu privire la impozitul pe venit indiferent de prezenţa obligaţiei privind achitarea impozitului”, indică SFS.
Potrivit sursei citate, începând cu perioada fiscală 2021, a fost revizuită cota de impunere a veniturilor persoanelor care practică activitate profesională în sectorul justiţiei cu statut de persoană fizică de la 18% la 12%.
De asemenea, pentru agenții economici – subiecți ai sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii (ÎMM) începând cu 2021 a fost suplinită lista veniturilor neimpozabile cu: mijloacele financiare obținute sub formă de grant prin intermediul programelor aprobate de Guvern; veniturile persoanelor juridice obținute în urma valorificării surselor financiare externe în cadrul granturilor internaționale ce țin de dezvoltarea învățământului și cercetării.
Totodată, Fiscul precizează că agenţii economici sunt obligaţi să achite impozitul pe venit, în rate, nu mai târziu de 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie şi 25 decembrie ale anului fiscal. Întreprinderile agricole, gospodăriile ţărăneşti (de fermier) dispun de dreptul de a achita impozitul în două etape: 1/4 din sumă - până la 25 septembrie şi 3/4 din această sumă – până la 25 decembrie ale anului fiscal.
De asemenea, agenţii economici subiecţi ai sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, persoanele care desfăşoară activitate profesională în sectorul justiţiei şi în domeniul sănătăţii, precum și persoanele fizice ce desfăşoară activităţi independente achită, impozitul pe venit la buget, în rate, trimestrial, până la data de 25 a lunii următoare trimestrului corespunzător.
Foto: sfs.md
Republica Moldova va primi o finanțare suplimentară de 40 de milioane de euro din partea BERD pentru reabilitarea drumurilor
Premierul Dorin Recean: „În ultimii ani, am obținut independența energetică a țării și ne-am dezlegat de șantajul cu gaz”
La Glodeni a fost creată prima platformă industrială multifuncțională pentru a accelera dezvoltarea economică regională
Focar de lăcuste în sudul țării: ANSA intervine și atenționează agricultorii
Segmentul de cale ferată Văleni, pregătit pentru reabilitare: CFM lansează licitația pentru lucrări
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a organizat o întâlnire cu reprezentanții transportatorilor
Peste 500 de companii ar putea beneficia de noi facilități
AIPA a autorizat plăți de peste 133 mln de lei pentru sprijinirea agricultorilor în luna iunie 2025
Grupul Banca Mondială are un nou manager de țară în Republica Moldova
Președinta Maia Sandu va efectua vizite de lucru în Polonia și Italia pentru a consolida parcursul european al Republicii Moldova
Moldovenii care muncesc în Elveția vor avea acces la pensii și garanții sociale
Bașcana Găgăuziei își va afla sentința pe 5 august. Procurorii au solicitat instanței condamnarea acesteia la 9 ani de închisoare
Cultura națională, păstrată de moldovenii stabiliți în Kazahstan. Mihai Popșoi: „Sprijinirea diasporei rămâne o prioritate”
Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, primit cu multă căldură la Cahul: proiecte de colaborare cu Constanța în domeniul fotbalului pentru copii
Sergiu Lazarencu, în dialog la Bruxelles cu europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Sprijinul UE aduce mai aproape viitorul european al R. Moldova”
Republica Moldova își consolidează apărarea aeriană printr-o lege nouă
Soroca, Otaci și Vulcănești vor avea drumuri reabilitate cu sprijinul BERD
295 000 de elevi vor primi câte 1 000 de lei înainte de noul an școlar
Buget Plus // Peste 4,8 milioane de lei vor fi alocate pentru modernizarea cantinelor din școlile din raionul Ungheni
Programul „Casa Verde” lansat în Republica Moldova. Familiile pot obține granturi de 200 mii de lei pentru lucrări de eficiență energetică a locuințelor
Statul va oferi mai mulți bani pentru depistarea precoce a cancerului mamar
Ajustări fiscale, aprobate de Parlament: Cheltuielie pentru serviciile bonelor, tichetele de vacanță sau abonamentele la sălile de sport vor fi deduse
Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată
Satul Cîrnățeni din Căușeni, un model de dezvoltare rurală. Dorin Recean: „Am mulțumit locuitorilor pentru că se implică activ în viața comunității”
Comisia Europeană finanțează cu aproape 2,8 mlrd de euro proiecte majore de transport, inclusiv 3,5 mln euro pentru R. Moldova