ro
Economie
06 Mai, 2025 / 17:12
/ Acum 4 ore

Șase tone de semințe de sorg, distribuite gratuit către 280 de fermieri, pentru a crește reziliența în condiții climatice dificile

Un număr de 280 de fermieri mici din 21 de raioane ale Republicii Moldova au primit gratuit șase tone de semințe de sorg. Suportul a fost oferit de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), cu sprijinul Guvernului Japoniei, transmite MOLDPRES.

Astfel, materialul semincer de sorg pentru boabe sau siloz va fi utilizat de cei 280 de fermieri pentru a cultiva fiecare până la 8 hectare de teren în raioanele Cahul, Comrat, Basarabeasca, Ștefan Vodă, Căușeni, Hâncești, Leova, Cimișlia, Criuleni, Orhei, Rezina, Telenești, Călărași, Sângerei, Ungheni, Șoldănești, Florești, Drochia, Fălești, Glodeni și Râșcani. Valoarea totală a semințelor distribuite în această etapă este de circa 3.500.000 lei.

Acțiunea este parte a proiectului „Asistență de urgență pentru reducerea impactului secetelor extreme prin distribuția semințelor de sorg și a hranei pentru animale” lansat în luna aprilie curent în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Proiectul își propune sporirea rezilienței agricultorilor în fața condițiilor climatice dificile. A fost selectat anume sorgul pentru că este o cultură rezistentă la secetă, care poate asigura atât hrană pentru animale cu valoare nutritivă ridicată, cât și o sursă de venit pentru fermieri.

Proiectul, cu o valoare totală de 560.000 dolari, se va desfășura până în martie 2026. Acesta își propune să ajute peste 1.000 de fermieri (aproximativ 700 din sectorul zootehnic și 400 din sectorul vegetal) să adopte practici agricole inteligente climatic, să își diversifice producția agricolă prin introducerea sorgului rezistent la secetă și să asigure furaje de calitate superioară pentru animale.