
Un grup de experţi a evaluat cooperarea economică a UE cu R. Moldova pentru anii 2014-2020
Chişinău, 18 feb. /MOLDPRES/. La Chişinău a fost prezentat Raportul de evaluare a cooperării Uniunii Europene cu Republica Moldova, pe anii 2014-2020. Documentul, făcut public în această săptămână, a fost realizat de o echipă de evaluatori independenți contractați de către Comisia Europeană, transmite MOLDPRES.
Ministerul Finanțelor, care a facilitat și coordonat la nivel național implicarea autorităților centrale în acest proces, a punctat importanța unui dialog deschis și participativ cu toate părțile implicate. „În special, este vorba de recomandările expuse în raport, care vor servi drept călăuză pentru procesul de acordare a asistenței europene în perioada ce urmează și vor permite utilizarea mai eficientă a fondurilor de asistență puse la dispoziție de Uniunea Europeană. Exercițiul de evaluare a derulat începând cu anul 2020”, indică instituţia.
În total, pe parcursul anilor 2014-2020, potrivit raportului, din suma planificată de un miliard de euro, UE a acordat asistență în valoare de cca 489 de milioane de euro (din programele bilaterale, de cooperare transfrontalieră și regionale, inclusiv asistență macrofinanciară), fiind lider absolut la capitolul asistenței financiare nerambursabile în Republica Moldova.
„Evaluarea în cauză a identificat progresele, provocările, lecţiile învăţate, dar şi a trasat recomandări pentru intervenţiile ulterioare ale UE pentru R. Moldova. Raportul în cauză oferă o imagine de ansamblu a portofoliului de asistența externă destinată ţării noastre în şase sectoare prioritare și identificarea principalelor realizări și provocări la aceste capitole, evaluând în ce măsură asistența UE a fost eficientă și relevantă pentru necesitățile naționale și coerentă cu obiectivele politicii pe termen lung ale UE, în special, cu Acordul de Asociere”, susţine Ministerul Finanţelor.
Potrivit sursei citate, autoritățile naționale au ținut să-și exprime gratitudinea pentru asistența UE, care reprezintă o sursă importantă pentru implementarea proiectelor de infrastructură, un suport pentru elaborarea politicilor în toate domeniile în contextul armonizării cu acquis-ul comunitar al UE, și nu în ultimul rând, o oportunitate pentru fortificarea capacităților instituționale ale autorităților publice.
Comisia Europeană, Delegația Uniunii Europene la Chișinău și autoritățile naționale urmează să propună măsuri pentru realizarea recomandărilor înaintate de echipa de experți, având în vedere procesul de programare al asistenței externe al Uniunii Europene pentru Republica Moldova, transpus prin Planul Indicativ Multianual 2021-2027, precum și în contextul Strategiei europene comune de cooperare pentru dezvoltare pentru R. Moldova și Planurilor Anuale de Acțiuni ce urmează a fi aprobate la nivelul UE.
14 terenuri trec în gestiunea Ministerului Infrastructurii pentru modernizarea drumurilor naționale R34 și R34.4
Guvernatoarea Anca Dragu: „Sistemul bancar din Republica Moldova oferă un cadru solid și sigur pentru investitori”
CSP a acceptat raportul de evaluare în privința Veronicăi Drăgălin. Decizia poate fi atacată la CSJ
ANSA lansează șase noi servicii publice digitalizate, în parteneriat cu Agenția de Guvernare Electronică
Registrele tratamentelor fitosanitare vor fi completate exclusiv în format electronic
Stațiunea de Cercetare Agricolă din Criuleni devine un centru-cheie pentru formarea practică a viitorilor specialiști în agricultură
Sesiunea de aplicare la „Casa Verde” s-a încheiat. În doar două săptămâni, a fost atins numărul maxim de cereri
Peste 44 milioane de lei, acumulate din impozitul pe venit achitat de cetățenii care dau imobile în chirie
Modificări la acordarea Marelui Premiu de Ziua Națională a Vinului: noi distincții pentru creatorii de vin și distilate
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova