ro
Economie
18 Iulie, 2025 / 01:48
/ Acum 12 ore

VIDEO // Platformă online dedicată contorizării inteligente, lansată în Republica Moldova

Guvernul a lansat platforma www.contorinteligent.energie.gov.md – un spațiu online dedicat contorizării inteligente în Republica Moldova. Prin intermediul acesteia, cetățenii pot găsi răspunsuri la mai multe întrebări legate de funcționarea contoarelor inteligente, avantajele acestora și cine poate beneficia de ele, transmite MOLDPRES.

Platforma a fost lansată în contextul desfășurării unui proiect-pilot, care prevede instalarea a 100.000 de contoare inteligente în gospodării din Republica Moldova până în anul 2027, acoperind circa 7% dintre consumatori.

Din numărul total,  35.000 de contoare sunt deja livrate și în proces de instalare în regiunile nord și centru-sud. Alte 25.000 vor fi montate până la finalul anului 2026. Proiectul de contorizare inteligentă este implementat cu sprijinul PNUD Moldova și al Guvernului Italiei.

„Contorizarea inteligentă înseamnă mai mult decât un dispozitiv nou, este un instrument esențial în procesul de digitalizare a sectorului energetic și eficientizare a consumului de energie în beneficiul tuturor. În primul rând, ne referim la consumatori, pentru că noul mecanism reflectă consumul real de energie, dar și la distribuitori, care pot colecta datele și interveni de la distanță în orice moment”, a declarat secretara de stat a Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu.

Totodată, potrivit oficialului, contorizarea inteligentă înseamnă facturi mai corecte, fără estimări; posibilitatea de a monitoriza și a ajusta consumul; acces la prețuri diferențiale, în funcție de orele de consum; intervenții mai rapide a operatorilor în caz de deficiențe și automatizarea proceselor de facturare; un consum mai responsabil și mai verde.

„Toate acestea ne apropie de standardele europene în domeniul energetic și contribuie la obiectivele noastre de eficiență energetică și sustenabilitate”, a menționat Cristina Pereteatcu.

Contorizarea inteligentă nu presupune costuri suplimentare pentru consumatori în faza proiectului-pilot.

La începutul anului curent, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat o decizie potrivit căreia companiile și consumatorii casnici care au contoare inteligente vor plăti tarife diferențiate pentru energia electrică în funcție de orele de consum.

Citește și: 100 mii de contoare inteligente pentru electricitate vor fi instalate în gospodăriile din Republica Moldova până la sfârșitul anului 2027