ro
Externe
16 Iulie, 2025 / 22:37
/ Acum 6 ore

Bloomberg: Tot mai multe state din UE vor o reacție de forță împotriva tarifelor impuse de Donald Trump

Un număr în creştere de ţări membre ale Uniunii Europene vor ca blocul comunitar să activeze cel mai puternic instrument comercial de care dispune împotriva SUA, dacă cele două părţi nu vor reuşi să ajungă la un acord acceptabil până la 1 august, iar Donald Trump îşi pune în practică ameninţarea de a aplica tarife de 30% la bunurile importate din UE, transmite Bloomberg, preluat de digi24.ro și MOLDPRES.

O iniţiativă condusă de Franţa, pentru introducerea de către UE a aşa-numitului "instrument anti-coerciţie", este sprijinită de de tot mai multe capitale europene, au dezvăluit o serie de surse din apropierea acestui dosar. Câteva state membre sunt mai prudente, în timp ce altele nu şi-au exprimat încă un punct de vedere, au precizat sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

Subiectul a fost discutat la reuniunea miniştrilor europeni ai Comerţului, care a avut loc luni la Bruxelles.

Ministrul francez al afacerilor europene, Benjamin Haddad, a declarat zilele trecute că răspunsul Bruxelles-ului ar trebui să includă opţiunea de a utiliza instrumentul anti-coerciţie, care dă oficialilor puteri largi în a adopta măsuri de represalii împotriva partenerilor comerciali ai UE. Acele măsuri ar putea include noi taxe pentru giganţii americani din domeniul tehnologiei, sau restricţii ţintite cu privire la investiţiile americane în UE. De asemenea, ar putea include limitarea accesului pe anumite părţi ale pieţei comunitare, sau restricţionarea firmelor americane de a participa la licitaţiile pentru achiziţii publice în Europa.

Însă utilizarea instrumentului anti-coerciţie ar declanşa un război comercial transatlantic şi mai amplu, date fiind avertismentele lui Trump că represaliile împotriva intereselor americane vor declanşa tactici mai dure din partea administraţiei sale.

"În această negociere, trebuie să demonstrezi forţă, trebui să afişezi forţă, unitate şi hotărâre", a spus Haddad luni într-un interviu pentru Bloomberg Television. "Putem merge mai departe" decât contramăsurile anunţate de Comisia Europeană, şi care vizează schimburi comerciale americane în valoare de aproape 100 de miliarde de euro.

Cu toate acestea, deocamdată, Comisia Europeană, care este responsabilă de negocierile comerciale în numele blocului comunitar, a spus că utilizarea instrumentului anti-coerciţie este prematură pentru că negocierile continuă. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a spus duminică jurnaliştilor că "instrumentul anti-coerciţie a fost creat pentru situaţii extraordinare" adăugând că "nu am ajuns încă în această situaţie".