ro
Societate
16 Iulie, 2025 / 22:36
/ Acum 4 ore

Ministerul Justiției propune două soluții în contextul grevei anunțate de Uniunea Avocaților. Veronica Mihailov-Moraru: „Nu trebuie să periclităm buna funcționare a sistemului de justiție”

Ministerul Justiției propune două soluții în contextul grevei anunțate de Uniunea Avocaților din Moldova (UAM), după adoptarea modificărilor operate de Parlament la Legea cu privire la avocatură, informează MOLDPRES.

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a subliniat că a prezentat instituției prezidențiale rezultatul discuțiilor cu avocații, care au avut loc luni la Ministerului Justiției, iar ulterior au fost identificate mai multe soluții.

„O opțiune a fost ca această lege să fie promulgată și modificările să fie efectuate de următorul legislativ, iar a doua ar fi nepromulgarea și continuarea discuțiilor într-un grup de lucru”, a spus Veronica Mihailov-Moraru.

Aceasta a precizat că Ministerul Justiției a organizat consultări la subiect și a facilitat dialogul între avocați și autorități pentru a discuta despre nemulțumirile și soluțiile existente pentru depășirea situației.

„În urma discuțiilor cu reprezentanții Uniunii Avocaților au fost incluse mai multe excepții astfel încât asistența juridică să fie asigurată pe cauzele de urgență: reținere, arestare, minori, violență domestică. Totodată, a fost revizuită parțial hotărârea privind declararea grevei prin faptul că au fost excluse prevederile despre obligația participării avocaților la grevă, sub riscul sancționării disciplinare. Participarea la grevă este un drept și nu o obligație. Fiecare avocat trebuie să decidă asupra acestei decizii. De asemenea, nu trebuie să periclităm buna funcționare a sistemului de justiție, dar și apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor”, a afirmat Veronica Mihailov-Moraru.

Ministra a adăugat că, pe parcursul zilei de ieri, situația în domeniu a fost stabilă și cazurile de asistență juridică de urgență au fost acoperite.

„În celelalte cauze planificate din timp, acțiunile procesuale și ședințele de judecată au fost amânate de către avocați, motivând prin participarea la greva generală”, a remarcat Veronica Mihailov-Moraru.

Oficialul a reiterat că Ministerul Justiției își exprimă deschiderea pentru a continua dialogul între avocați și autorități în vederea depășirii acestei situații.

„Respectăm dreptul avocaților de a fi în dezacord cu anumite modificări privind Legea avocaturii, totuși acest dezacord nu trebuie să pună în pericol funcționarea sistemului judecătoresc și drepturile cetățenilor trebuie să fie apărate în fața instanțelor. Sunt sigură că prin continuarea dialogului toate disensiunile pot fi depășite”, a adăugat Veronica Mihailov-Moraru.

Uniunea Avocaților a declarat grevă în semn de protest față de amendamentele la Legea cu privire la avocatură adoptate pe 11 iulie curent de Parlament. Aceasta a fost anunțată pentru perioada 15 - 25 iulie curent.

Primul amendament vizează introducerea unei interdicții de trei ani pentru avocații care au deținut funcții în comisiile interne ale Uniunii Avocaților de a reocupa aceste funcții, în scopul prevenirii influenței și asigurării rotației personalului.

În același timp, cel de-al doilea amendament vizează includerea în comisiile de licențiere și disciplină ale Uniunii Avocaților a unor reprezentanți numiți de Ministrul Justiției, precum și a unor reprezentanți ai cercurilor academice sau ai societății civile, pentru creșterea obiectivității.

De asemenea, Uniunea Avocaților a făcut un apel public prin care a solicitat președintei Maia Sandu să nu semneze această lege. Purtătorul de cuvânt al Președinției, Igor Zaharov, a declarat că „proiectul de lege a fost recepționat luni, iar șefa statului are la dispoziție 14 zile pentru examinarea documentului”. Ulterior, decizia va fi comunicată public.