
BTA a fost premiată cu Penița de Aur pentru contribuția la cultura și arta bulgară
Sofia, 24 mai. /MOLDPRES/. Agenția Bulgară de Știri (BTA) a fost distinsă marți cu Premiul Penița de Aur pentru contribuția sa la cultura și arta bulgară. Cea de-a 28-a ceremonie a Peniței de Aur a avut loc la Teatrul Național Muzical din Sofia, transmite BTA, preluat de MOLDPRES.
Directorul general al BTA, Kiril Valchev, a primit premiul de la primarul Sofiei, Yordanka Fandakova. În discursul său, Valchev a spus că timp de 125 de ani, penițele de aur ale BTA au fost deținute de editori anonimi. "Reporterii BTA sunt, de asemenea, anonimi pentru că întotdeauna își scriu doar inițialele. Dar nu există o recompensă mai mare decât ca cauza ta - cauza BTA fiind o știre reală - să-ți încoroneze numele", a spus Valchev.
Fandakova l-a felicitat pe Valchev pentru că a făcut știrile BTA accesibile și și-a extins acoperirea culturală.
Agenția națională de știri a fost înființată în 1898 printr-un decret emis de Prințul Ferdinand I. Acum este o sursă de top de informații despre scena publică și culturală a Bulgariei.
Laureații primesc o broșă de aur de la câștigătorii anteriori ai premiului.
Premiul Penița de Aur a fost înființat în 1996 cu ocazia zilei de 24 mai, marcată drept Ziua alfabetului, educației și culturii bulgare și a literelor slave.
„Ideea Peniței de Aur a apărut spontan. Tsvety Kirov, managerul uneia dintre primele galerii private din țară, Galeria Makta, a venit la mine și mi-a sugerat să organizăm un târg de artă pentru 24 mai, pentru că atunci statul nu părea să acorde prea multă atenție acestei sărbători. Am creat un program de trei zile cu diverse spectacole muzicale și tot felul de divertisment care a durat de la 10:00 dimineața până la 10:00 noaptea. Au fost mulți participanți - artiști și ansambluri. Am construit o scenă specială în fața Teatrului Național. Am întâmpinat multe dificultăți. Iar punctul culminant al acestui târg de artă a fost prima ceremonie de decernare a Premiilor Penița de Aur", spune Vasil Dimitrov, fondatorul premiului.
În anii următori, tradiția târgurilor de artă a fost eliminată treptat, dar Premiul Penița de Aur încă există.
Peste 600 de persoane au primit de-a lungul anilor Premiul Penița de Aur. Printre primii laureați se numără celebra actriță bulgară Nevena Kokanova, muzicienii Milcho Leviev și Georgi Robev, actrița Tatiana Lolova, actorul Stefan Danailov, artistul și sculptorul Ivan Nenov și regizorul de teatru Alexander Morfov. „Pe de o parte, este trist că unele dintre aceste personalități marcante nu mai sunt printre noi, dar, pe de altă parte, este bine că am reușit să le apreciem cât erau în viață”, menționează Vasil Dimitrov.
Foto: BTA
ONU condamnă cel mai mare atac cu drone al Rusiei împotriva Ucrainei
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Un templu pre-incaș a fost descoperit în Bolivia
Zelenski a discutat cu Donald Trump despre sprijinul pentru Ucraina și perspectivele unui acord de pace
Rusia și Ucraina au efectuat un nou schimb de prizonieri. Zelenski: „Oamenii noștri sunt acasă”
Vicepreședintele unei companii petroliere din Rusia a murit, după ce ar fi căzut de la etajul 17
Un val de frig record loveşte Argentina, Chile şi Uruguay, provocând moartea a 15 persoane
Donald Trump spune că este dezamăgit de Putin după ultima convorbire telefonică
Chinezii vor să străpungă scoarța terestră a Pământului
Un traficant de droguri a primit o sentință mai aspră, după contestația procurorilor PCCOCS
Lucrările pe tronsonul feroviar Prut–Fălciu avansează în ritm susținut. Vladimir Bolea: „În perioada următoare, accentul va fi pus pe lucrările pentru linia cu ecartament european”
ANSA a semnat cu Germania un acord de colaborare în domeniul siguranței alimentare și evaluării riscurilor
Ucraina a fost atacată de un număr record de drone: 728 de „Shahed”-uri lansate într-o singură noapte
Peste 19,9 milioane lei au fost direcționați în 2025 către organizații non-profit și entități religioase prin mecanismul desemnării procentuale
Luna iunie a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în vestul Europei
CEC: Până pe 14 iulie, partidele trebuie să prezinte la ASP datele despre conducere pentru a fi admise în cursa electorală
Curs valutar anunțat de BNM: Euro și dolarul își mențin valorile
Președinta Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii stabiliți în Polonia: „Am discutat despre pașii pe care îi facem pentru a construi o țară sigură, liberă și demnă”
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în Republica Polonă pentru a consolida relațiile bilaterale, legăturile economice și sprijinul pentru parcursul european al Moldovei
CNAS a finanțat indemnizațiile pentru familiile cu copii
FOTO // Peste 1 800 de tineri au absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Speakerul Igor Grosu: „Sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații”
Maia Sandu, discuții cu președintele și premierul Poloniei: „M-am bucurat să regăsesc un sprijin puternic pentru Moldova și pentru drumul nostru european”
„Ginta Latină” din Chișinău, prima instituție culturală din R. Moldova care produce energie verde
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene
Exporturi de mărfuri de peste 810 milioane de dolari în primul trimestru din 2025. România, principalul partener comercial