
Parlamentul la 34 de ani de activitate. Peste 1 600 de cetățeni au participat la Ziua Ușilor Deschise
Peste 1 600 de cetățeni din toată țară au participat la Ziua Ușilor Deschise la Parlamentul Republicii Moldova. Evenimentul a fost organizat cu ocazia marcării a 34 de ani de activitate a instituției legislative, informează MOLDPRES.
Startul evenimentului a fost dat de fanfara „Valentin Luchianov” din satul Zaim, raionul Căușeni. Instrumentiștii, ghidați de dirijorul Ion Veste, au asigurat atmosfera de sărbătoare și au reușit să-i prindă într-o horă pe deputați și vizitatorii Parlamentului.
Speakerul Igor Grosu a mulțumit tuturor vizitatorilor pentru că au participat la sărbătoarea organizată de Parlament.
„Vă mulțumim că ne-ați vizitat! Datorită vouă, celor peste 1 600 de vizitatori, Ziua Parlamentului a fost colorată, interesantă și plină de emoții”, a subliniat Igor Grosu.
Programul Zilei Ușilor Deschise a inclus activități pentru toate vârstele. Copiii au rămas impresionați de mașinile de epocă folosite pentru transportarea oficialilor de rang înalt, au participat la activități interactive și au plecat acasă cu torbițe ecologice decorate la un atelier special organizat.
Toți vizitatorii au participat la tururi ghidate în clădirea Parlamentului, care au inclus Muzeul Parlamentului, sala de conferințe de presă, sala Europa și sala de ședințe plenare. Oaspeții au fost ghidați de deputați, care le-au povestit mai multe despre culisele activității instituției legislative, le-au răspuns la întrebări și le-au ascultat sugestiile. Unii oaspeți au avut oportunitatea să înțeleagă mai bine cum este să fii deputat. Aceștia au simulat conferințe de presă și au răspuns la întrebări.
De asemenea, a fost organizată și o vânătoare de comori, în cadrul căreia participanții și-au testat cunoștințele despre democrație și parlamentarism. Tinerii din Rezina și Chișinău s-au antrenat într-o cursă a cunoștințelor, au parcurs un traseu în scuarul Parlamentului constituit din șapte locații și, la final, cei mai buni s-au ales cu premii.
„Ne bucurăm să vedem interesul cetățenilor care, pe tot parcursul anului, participă la tururi ghidate sau la alte evenimente publice organizate de Parlament. Iată de ce am hotărât să marcăm și aniversarea a 34 de ani de activitate alături de vizitatori. Le mulțumim pentru interesul manifestat”, a menționat secretarul general al Parlamentului, Igor Talmazan.
Oaspeții Parlamentului au apreciat inițiativa instituției legislative de a-și deschide ușile, iar mulți dintre ei au avut și câte un mesaj cu ocazia aniversării. Aceștia au urat succes, prosperitate și progrese în procesul de integrare europeană a țării.
Totodată, vizitatorii au dat dovadă de empatie și spirit civic și s-au alăturat campaniei organizate de Parlament „Dăruim o carte”. Cărțile colectate vor fi donate beneficiarilor centrelor de zi ai Misiunii sociale „Diaconia”, cu ocazia Zilei Internaționale a Copiilor.
Forul legislativ poartă numele de Parlament începând cu 23 mai 1991, anterior fiind denumit Sovietul Suprem. Pe 23 mai 1991, conform deciziei Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti de legislatura a XII-a, constituit în urma primelor alegeri democratice, republica unională RSSM se transformă în Republica Moldova, iar Sovietul Suprem devine primul Parlament al Republicii Moldova.
Parlamentul a ratificat Acordul de Facilitare dintre R. Moldova și UE. Premierul Dorin Recean: „Mai multe locuri de muncă, salarii mai bune și servicii publice moderne”
Gheorghe Budeanu ar putea fi noul membru al Consiliului de Supraveghere și Dezvoltare al Companiei „Teleradio-Moldova”
Mihai Popșoi, în discuții cu reprezentanții Mișcării Europene din Danemarca: Privim cu optimism către viitor și sperăm să avansăm constant în procesul de aderare la UE
Parlamentul urmează să ratifice Acordul privind pachetul de sprijin alocat de UE
Cetățenii pot solicita votarea la locul aflării în cadrul turului doi al alegerilor locale noi
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere cu ambasadoarea Germaniei. Avansarea parcursului european, pe agenda discuțiilor
Mandatul Misiunii de Parteneriat al Uniunii Europene în Republica Moldova a fost prelungit până în anul 2027
Cetățenii aflați peste hotare sunt îndemnați să se înregistreze prealabil pentru alegerile din 28 septembrie. Daniel Vodă: „Fiecare vot contează pentru viitorul țării”
Moldova va adera la Convenția de la Haga
Moldovenii care au muncit în Albania vor beneficia de pensii și alte prestații sociale. Prima rundă de negocieri, desfășurată la Tirana
390 de prizonieri ucraineni au fost eliberați din captivitatea rusă
Șefa statului, Maia Sandu, s-a întâlnit cu Prim-ministrul Lituaniei, Gintautas Paluckas
Premierul Dorin Recean: „Statul preia controlul asupra infrastructurii de asigurare cu gaz a țării”
În luna iunie, la Bruxelles încep discuțiile pe Clusterul 4 – „Agenda ecologică și conectivitate durabilă” din negocierile Moldovei cu UE
Mihai Popșoi la Forumul de Securitate de la București: „Într-un context regional tot mai complex, coordonarea strânsă este esențială pentru stabilitatea regiunii”
Igor Grosu, la Forumul de Securitate de la București: „Când suntem uniți, suntem puternici”
GALERIE FOTO // Marșul Cămășii Ucrainene „Vyshyvanka”
Dmitri Lecarțev, reales în funcția de președinte al Congresului Național al Ucrainenilor din Moldova
Tradiții și inovații moldovenești, prezentate la Cluj-Napoca în cadrul expoziției „Republica Moldova Prezintă”
Chișinăul va găzdui, în premieră, turneul internațional de tenis ATP Challenger „Moldova Open”
Donald Trump anunță că ar putea impune tarife vamale de 50% de la 1 iunie pentru Uniunea Europeană
Șeful Guvernului, Dorin Recean, la Conferința internațională dedicată celei de-a 30-a aniversări a Curții Constituționale: „Viitorul nostru european începe cu statul de drept”
Deputat din Găgăuzia prins de ANI cu avere nejustificată de peste 660.000 de lei
Ministrul de Externe al Bulgariei, Georg Georgiev, vine la Chișinău
Un bărbat va ajunge pe banca acuzaților după ce a încercat să treacă ilegal peste frontieră trei turci