
Franța, Germania și Rusia negociază reanimarea formatului "Normandia"
Moscova, 12 oct. /MOLDPRES/. Modalitățile reanimării formatului "Normandia" a fost discutate de către miniştrii de externe rus, francez şi german. Părțile vor colabora cu scopul de a se întâlni în curând pentru a discuta despre conflictul din Ucraina, a anunţat luni Moscova, după o conversaţie telefonică între Vladimir Putin, Emmanuel Macron şi Angela Merkel, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.
Negocierile vor avea loc în cadrul aşa-numitului format "Normandia", care reuneşte, de obicei, reprezentanţi ai Rusiei şi Ucrainei, alături de mediatori din partea Franţei şi Germaniei.
Kremlinul anunță într-un comunicat că "liderii țărilor negociatoare au transmis instrucţiuni consilierilor politici şi departamentelor de politică externă să intensifice contactele şi să colaboreze în cadrul formatului Normandia"."Miniştrii de externe vor lucra pentru o reuniune la nivelul lor în acest format".
Există informații semi-oficiale că Vladimir Putin, Emmanuel Macron şi Angela Merkel au fost de acord să continue "studierea condiţiilor prealabile pentru o posibilă organizare" a unui summit în formatul "Normandia" între şefii de stat ai celor patru ţări.
Recent, preşedintele Vladimir Putin s-a declarat îngrijorat de încetineala procesului de soluţionare a conflictului ucrainean după semnarea acordurilor de pace de la Minsk în 2015, o "bază fără alternativă" pentru a pune capăt violenţei, potrivit Kremlinul.
Atât Ucraina, cât și Rusia se acuză reciproc de nerespectarea înțelegerilor de la Minsk. Totuși, este evident că Ucraina nu este de acord cu principala condiție la care insistă rușii. Ei vor ca alegerile din regiunile separatiste să aibă loc în prezența trupelor rusești, lucru cu care Ucraina nu va fi de acord vreo dată.
Din 2014, Ucraina este în război cu separatiştii pro-ruşi din estul ţării, care sunt susţinuti de Rusia, conform Kievului şi statelor occidentale. Conflictul s-a soldat cu peste 13.000 de morţi.
Ani de zile participanții Formatului "Normandia" se acuză reciproc și evită o decizie radicală în chestiunea prezenței militare rusești în regiunile separatiste.
Foto: m.lenta.ru
ONU condamnă cel mai mare atac cu drone al Rusiei împotriva Ucrainei
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Un templu pre-incaș a fost descoperit în Bolivia
Zelenski a discutat cu Donald Trump despre sprijinul pentru Ucraina și perspectivele unui acord de pace
Rusia și Ucraina au efectuat un nou schimb de prizonieri. Zelenski: „Oamenii noștri sunt acasă”
Vicepreședintele unei companii petroliere din Rusia a murit, după ce ar fi căzut de la etajul 17
Un val de frig record loveşte Argentina, Chile şi Uruguay, provocând moartea a 15 persoane
Donald Trump spune că este dezamăgit de Putin după ultima convorbire telefonică
Chinezii vor să străpungă scoarța terestră a Pământului
Satul Sireți din raionul Străşeni, exemplu de implicare locală în tranziția ecologică, cu investiții pentru salubrizare, climă și împădurire
Un traficant de droguri a primit o sentință mai aspră, după contestația procurorilor PCCOCS
Lucrările pe tronsonul feroviar Prut–Fălciu avansează în ritm susținut. Vladimir Bolea: „În perioada următoare, accentul va fi pus pe lucrările pentru linia cu ecartament european”
ANSA a semnat cu Germania un acord de colaborare în domeniul siguranței alimentare și evaluării riscurilor
Ucraina a fost atacată de un număr record de drone: 728 de „Shahed”-uri lansate într-o singură noapte
Peste 19,9 milioane lei au fost direcționați în 2025 către organizații non-profit și entități religioase prin mecanismul desemnării procentuale
Luna iunie a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în vestul Europei
CEC: Până pe 14 iulie, partidele trebuie să prezinte la ASP datele despre conducere pentru a fi admise în cursa electorală
Curs valutar anunțat de BNM: Euro și dolarul își mențin valorile
Președinta Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii stabiliți în Polonia: „Am discutat despre pașii pe care îi facem pentru a construi o țară sigură, liberă și demnă”
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în Republica Polonă pentru a consolida relațiile bilaterale, legăturile economice și sprijinul pentru parcursul european al Moldovei
CNAS a finanțat indemnizațiile pentru familiile cu copii
FOTO // Peste 1 800 de tineri au absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Speakerul Igor Grosu: „Sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații”
Maia Sandu, discuții cu președintele și premierul Poloniei: „M-am bucurat să regăsesc un sprijin puternic pentru Moldova și pentru drumul nostru european”
„Ginta Latină” din Chișinău, prima instituție culturală din R. Moldova care produce energie verde
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene