ro
Externe
09 Iulie, 2025 / 10:20
/ 06 Octombrie, 2021

Mai multe țări cer explicații de la Rusia cu privire la otrăvirea lui Navalnîi

Moldpres
Agenția Informațională de Stat

Haga, 6 oct. /MOLDPRES/. Statele Unite, Canada şi membrii Uniunii Europene, au cerut marţi de la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice ca Rusia să ofere explicaţii după otrăvirea în 2020 a opozantului Aleksei Navalnîi, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

Conform solicitanților, Kremlinul trebuie în termen de 10 zile să răspundă la întrebările adresate de ţările respective, în conformitate cu regulile OIAC al cărei sediu se află la Haga.

Opozantul Alexei Navalnîi a fost otrăvit în august 2020 cu agentul neurotoxic din epoca sovietică Noviciok. Acesta a primit îngrijiri medicale în Germania înainte de a fi închis la întoarcerea în Rusia.

Moscova a negat întotdeauna orice implicare.

Pe 5 octombrie, 45 de state-membre ale Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice,  printre care Marea Britanie, au informat Consiliul Executiv al OIAC că vor pune oficial întrebări Rusiei despre otrăvirea lui Navalnîi în temeiul articolului 9 al Convenţiei.

În declarația celor 45 de țări se arată că „este esenţial ca Rusia să expună în detaliu măsurile luate pentru a investiga şi a face lumină asupra utilizării unei arme chimice pe teritoriul său".

Washingtonul a adăugat că „Statele Unite şi numeroşi membri ai comunităţii internaţionale cer de mult timp clarificări cu privire la tentativa de asasinăre de către Rusia a lui Navalnîi cu o armă chimică la 20 august 2020 şi intenţia sa de a coopera cu OIAC”.

„Având în vedere statutul său de stat parte la Convenţia privind armele chimice, lipsa persistentă de transparenţă şi cooperare a Rusiei în ceea ce priveşte otrăvirea este de deosebit de preocupantă”, a subliniat Casa Albă.

Apelanții cer Rusiei să descrie în detaliu măsurile pe care le-a luat de la 20 august 2020 ca răspuns la incident. Sunt, de asemenea, surprinse că Moscova nu a primit încă experţi ai OIAC pe teritoriul său pentru a ajuta la anchetă, în pofida unei invitaţii în acest sens din octombrie 2020.

Consiliul Executiv al OIAC, alcătuit din 41 de state membre, se întruneşte săptămâna aceasta pentru a discuta despre progresele realizate în eliminarea armelor chimice din întreaga lume.

Foto: themoscowtimes.com

/ Acum 14 ore

FOTO // Peste 1 800 de tineri au absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Speakerul Igor Grosu: „Sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații”

/ Acum 15 ore

Maia Sandu, discuții cu președintele și premierul Poloniei: „M-am bucurat să regăsesc un sprijin puternic pentru Moldova și pentru drumul nostru european”

/ Acum 16 ore

„Ginta Latină” din Chișinău, prima instituție culturală din R. Moldova care produce energie verde

/ Acum 16 ore

Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene

/ Acum 16 ore

Exporturi de mărfuri de peste 810 milioane de dolari în primul trimestru din 2025. România, principalul partener comercial

/ Acum 16 ore

Fiscul va efectua controale la prestatorii de servicii de agrement

/ Acum 17 ore

Premierul Dorin Recean, în discuții cu un grup de activiști civici, antreprenori și tineri din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”

/ Acum 17 ore

„Unitatea este puterea noastră”, premierul Dorin Recean, în dialog cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri și reprezentanți ai sectoarelor educației, culturii, media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia

/ Acum 17 ore

Declarațiile Președintei Maia Sandu de la conferința comună cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda

/ Acum 17 ore

Prim-ministrul Dorin Recean, în discuții cu Daniela DiPierro, însărcinat cu afaceri ad interim al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova

Vezi mai multe