
Moscova încearcă să impună Ucrainei recunoașterea regiunilor separatiste
Moscova, 11 feb. /MOLDPRES/. Rusia susţine că mediatorii nu reuşesc să exercite presiuni asupra Kievului, după ce noua rundă de negocieri cu privire la rezolvarea conflictului din Donbas (estul Ucrainei), care durează de aproape opt ani de zile, s-au încheiat fără niciun rezultat concret după nouă ore de discuţii, relatează MOLDPRES referire la AGERPRES și Unian.
Întâlnirea dintre reprezentanții Ucrainei şi Rusiei a avut loc joi, 10 februarie, pentru a doua rundă de discuţii de la începutul acestui an în aşa-numitul format Normandia, cu mediere franceză şi germană.
Mediatorii susţin planul de pace, dar "spre marele nostru regret" nu presează guvernul ucrainean să-şi îndeplinească partea sa din Acordurile de la Minsk, a declarat şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse Dmitri Kozak, reprezentantul Moscovei la aceste discuţii.
"Nu am reuşit să surmontăm diferendele de opinie", a spus Kozak, menţionând că partea ucraineană interpretează planul de pace diferit de partea rusă.
Dmitri Kozak a criticat din nou guvernul ucrainean pentru că respinge dialogul direct cu liderii separatişti ai regiunilor Lugansk şi Doneţk (estul Ucrainei), reiterând că implementarea acordului de la Minsk este o condiţie prealabilă pentru soluţionarea conflictului din Donbas fără violenţă.
Reprezentantul ucrainean Andrii Iermak a confirmat că Ucraina nu va discuta cu regimuri anticonstituționale ale separatiștilor înarmați de Rusia, dar a spus că a existat o încetare a focului completă săptămâna trecută preţ de mai multe zile, calificând aceasta drept "un rezultat foarte puternic".
„Doar într-o atmosferă de implementare a încetării focului există cu adevărat posibilitatea de a continua aceste negocieri", a spus Iermak, şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev.
Ucraina doreşte o ameliorare și verificare a încetării complete a focului în estul Ucrainei, deblocarea procesului de eliberare reciprocă a prizonierilor şi deschiderea punctelor de control pe linia de demarcaţie.
Rusia insistă asupra legiferării regimurilor separatiste prin alegeri înaintea stabilirii controlului Kievului asupra segmentului de frontieră ruso-ucrainean din Donbas. Moscova vrea să treacă peste aceste etape şi încearcă să obţină acordul Kievului la un dialog direct cu separatiştii şi acordarea unui statut de autonomie pentru cele două autoproclamate "republici populare" Lugansk şi Doneţk.
Anterior, negocierile la nivel de consilieri politici ai liderilor celor patru ţări participante (Germania, Franţa, Ucraina şi Rusia) a avut loc la 26 aprilie 2021 la Paris, încheindu-se de asemenea fără niciun rezultat, după circa opt ore de discuţii.
O parte din regiunile Lugansk şi Doneţk, care se întind de-a lungul frontierei cu Rusia, sunt controlate de aproape opt ani de separatişti proruşi, susţinuţi și înarmați de Moscova, de la începutul conflictului din Donbas în aprilie 2014.
Foto: ria.ru
Un avion de vânătoare F-16 s-a prăbușit în timp ce respingea un atac rusesc. Zelenski a ordonat elucidarea cazului
Zelenski i-a acordat Ordinul Libertății președintelui polonez Duda, sosit în vizită de adio la Kiev
Zeci de mii de persoane au manifestat la Belgrad pentru a cere alegeri anticipate
Ucraina a fost supusă unui atac masiv cu drone și rachete Kinjal și Kalibr. Aviația militară poloneză, în alertă
Ucraina sărbătorește Ziua Constituției. Volodimir Zelenski: „Ucraina este și va fi pe pământ, ucrainenii sunt și vor fi pe pământ”
Președintele polonez Andrzej Duda efectuează o vizită în Ucraina
Rușii au atacat cu drone un bloc locativ din Odesa. Cel puțin doi moți și cinci răniți
Ucraina // Cel puțin trei morți și 14 răniți într-un bombardament rusesc în regiunea Dnipropetrovsk
Nicușor Dan convoacă luni prima ședință CSAT. Războiul din Ucraina, evaziunea fiscală și criza de la Salina Praid, printre subiectele de pe ordinea de zi
FOTO // O expoziție deschisă la Muzeul Național de Istorie oferă o privire asupra istoriei electorale a Republicii Moldova
Președintele ucrainean a ratificat acordul pentru crearea unui tribunal care să judece invazia rusă
Republica Moldova va încheia un acord cu Irlanda privind preschimbarea permiselor de conducere
ANSA lansează o nouă etapă de modernizare prin semnarea unui Memorandum de digitalizare și consolidare a siguranței alimentare
Atomium, un monument emblematic din Bruxelles, va fi închis din cauza unui val de căldură
CEC a acreditat 17 observatori naționali pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 28 septembrie
Avertizare hidrologică: Cod Roșu, Portocaliu și Galben de scurgere scăzută a apei în râurile din R. Moldova
Republica Moldova participă la cea de-a 44-a sesiune a Conferinței FAO la Roma
USMF „Nicolae Testemițanu” începe din 21 iulie admiterea pentru anul universitar 2025–2026
Un nou transplant renal a fost efectuat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”
După ce a fugit din închisoare, deținutul fugar de la Tighina a fost implicat în 17 infracțiuni. Ce riscă acesta
Lucrările tinerei pictorițe Nadea Revenco au fost expuse în incinta Parlamentului
Polonia reintroduce controalele la frontierele cu Germania şi Lituania. Ce spune cancelarul Merz
Ucraina va primi de la FMI o nouă tranșă de jumătate de miliard de dolari
Alertă roșie de caniculă în Franța: regiunea pariziană, sub cele mai intense temperaturi din ultimii cinci ani
Germania oferă Moldovei un grant de 5,5 milioane de euro pentru proiecte strategice