
NATO va efectua cele mai ample antrenamente aeriene din istoria organizației
Bruxelles, 7 iun. /MOLDPRES/. NATO va efectua săptămâna viitoare ample antrenamente aeriene, coordonate de Germania, în ceea ce va fi cel mai mare exerciţiu de acest gen din istoria NATO şi o demonstraţie a "unităţii şi puterii" Alianţei, transmit miercuri EFE şi AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.
În cadrul unei conferinţe de presă, ambasadoarea SUA în Germania, Amy Gutmann, a subliniat că cel mai puternic mesaj al exerciţiilor Air Defender 2023, la care vor participa peste 250 de avioane militare şi aproape 10.000 de soldaţi, este că 'unitatea şi puterea' Alianţei sunt 'esenţiale'.
Exerciţiul "Air Defender 23" se va desfăşura zece zile începând de luni şi va reuni 25 de ţări membre şi partenere ale NATO, notează AFP.
Exerciţiul va fi de natură pur defensivă, dar va avea şi scopul de a trimite un mesaj, în special Rusiei, a explicat presei ambasadoarea Amy Gutmann.
"Aş fi foarte surprinsă ca un lider mondial să nu ia notă de ceea ce arată aceasta în termenii spiritului acestei alianţe, ceea ce semnifică forţa acestei alianţe, şi aceasta îl include pe (Vladimir) Putin", preşedintele rus, s-a pronunţat ea.
Arătând cât de pregătită este astăzi NATO devine, de asemenea, clar că puterea şi spiritul acestei alianţe nu trebuie niciodată subestimate, a mai subliniat ambasadoarea SUA în Germania.
Totodată, ea a subliniat că, "în 2023, prevenirea prin pregătire este mai esenţială ca oricând", iar Air Defender 2023 este tocmai o demonstraţie a agilităţii şi vitezei cu care forţa aliată a NATO poate răspunde în cadrul apărării colective.
Exerciţiul va cuprinde antrenamente operaţionale şi tactice, în principal în Germania, dar şi în Republica Cehă, Estonia şi Letonia.
Exerciţiul a fost conceput în 2018, în parte ca răspuns la anexarea în 2014 a Crimeii de către Rusia, chiar dacă el nu vizează precis pe "nimeni", a asigurat la rândul său general-locotenentul Ingo Gerhartz, şeful aviaţiei militare germane.
"Suntem o alianţă defensivă şi asta este ceea ce acest exerciţiu a planificat", a adăugat el.
Michael A. Loh, directorul Gărzii Naţionale Aeriene a SUA, a precizat că, deşi Air Defender este 'pur defensiv prin concepţie, mesajul strategic al celor 25 de naţiuni care îşi unesc forţele pentru apărarea Europei şi demonstrarea valorilor occidentale merge mult dincolo de un simplu exerciţiu aerian'.
"Multe lucruri s-au schimbat în peisajul strategic mondial, în special aici în Europa", a notat la rândul său generalul Michael Loh, potrivit căruia NATO se află într-un "punct de inflexiune".
"Acest exerciţiu urmăreşte să completeze prezenţa permanentă a SUA în Europa şi să furnizeze o instruire pe scară mai largă faţă de ceea ce se face de obicei pe continent", potrivit lui.
Nu este prevăzut în acest stadiu să se facă din 'Air Defender' un exerciţiu regulat, a declarat ambasadoarea Gutman. Dar, adaugă ea, "nu dorim ca acest exerciţiu să fie şi ultimul".
Întrebat despre posibilele perturbări ale transportului aerian civil în timpul exerciţiului, generalul Gerhartz a insistat asupra faptului că planificatorii au făcut "tot ce ce le stătea în putere" pentru a evita întârzierile sau anulările de zboruri în timp ce vacanţele şcolare încep în unele regiuni din Germania.
În ceea ce priveşte zgomotul produs de cele aproximativ 2.000 de zboruri care vor avea loc în cadrul acestui exerciţiu, Gutman a recunoscut că intensitatea zgomotului va fi mai mare, dar a reamintit că antrenamentele sunt limitate la zece zile.
"Dacă vrem să demonstrăm că suntem capabili să apărăm această ţară şi această alianţă, trebuie să tolerăm toate acestea în această scurtă perioadă de zece zile din 365'', ori, altfel spus, "nicio securitate cu costuri zero", a afirmat ambasadoarea americană în Germania.
Creată la începutul Războiului rece, Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a devenit principală organizaţie militară comună de apărare, cu 31 de ţări membre în Europa şi în America de Nord.
Foto: 24rhein.de
UE: Acord al celor 27 pentru a prelungi sancțiunile împotriva Rusiei
Furtunile violente fac ravagii în Franța: doi morți și un rănit
Zelenski semnează la Consiliul Europei acordul privind înființarea tribunalului special pentru războiul din Ucraina
România // Nicuşor Dan: „Relaţia între România şi SUA este una corectă”
Trump consideră summitul NATO un „succes monumental” pentru SUA
Zelenski a discutat cu Trump despre un armistițiu în Ucraina
Grecia // Peste 4.000 de hectare, devastate de flăcări pe insula Chios
Declarația finală a Summitului NATO: Statele membre se angajează să investească 5% din PIB pentru securitatea lor în 2035
Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord politic privind extinderea stocării gazelor
Opt persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
Prima tranșă a pensiilor și alocațiilor sociale pentru luna iulie, finanțată de CNAS
Programul „Citește-mi 100 de povești” se extinde. Peste 56 de mii de volume de carte vor ajunge în grădinițele din R. Moldova
INTERVIU MOLDPRES // Sergiu Prodan:„Relația culturală dintre Republica Moldova și România este solidă și are o perspectivă promițătoare”
Vicepremierul Cristina Gherasimov: „Perioada președinției poloneze a fost cu realizări semnificative în parcursul european al R. Moldova”
Vladislav Kulminski a fost numit în funcția de ambasador în Statele Unite ale Americii
Oleg Serebrean este noul ambasador al Moldovei în Turcia. Decretul de numire a fost publicat în Monitorul Oficial
Deținutul fugar de la Penitenciarul Tighina, plasat în arest preventiv pentru 30 de zile
VIDEO // Un grup infracțional care punea în vânzare acte de identitate false, destructurat de PCCOCS și SPIA
Experți din șapte țări au participat la un atelier regional de secvențiere genomică la Chișinău
Polonia își încheie președinția semestrială în Consiliul UE: a confirmat influența Varșoviei și rolul său de putere regională
VIDEO // Peste 70% dintre proprietarii de terenuri necesare pentru construcția LEA Vulcănești-Chișinău au primit deja compensațiile de expropriere
Programul de stagii al UE și Guvernului. Premierul Dorin Recean:„Profesionalizăm administrația publică și pregătim o generație de lideri tineri instruiți, energici și motivați să modernizeze și să capaciteze statul”
Igor Grosu la Londra: Recunoașterea permiselor de conducere moldovenești în Marea Britanie, aproape de finalizare
Peste 40 de specialiști în urologie din Republica Moldova, Armenia și Georgia, reuniți la Chișinău
Un bărbat a fost condamnat la doi ani de închisoare și anunțat în căutare pentru luare de mită de 5.000 de euro