
Negocierile între Ucraina și Rusia: Un armistițiu, o întâlnire Putin-Zelenski și un schimb de prizonieri, principalele teme abordate
Negociatorii ruși și ucraineni au anunțat vineri, după tratativele desfășurate Istanbul, că au discutat despre posibilitatea unui armistițiu, organizarea unei întâlniri între președinții Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, și efectuarea unui schimb de 1.000 de prizonieri din fiecare tabără, schimb care este singura înțelegere concretă convenită la această rundă de discuții, transmit agențiile AFP, Reuters și Agerpres.
Rusia și Ucraina s-au întâlnit vineri la Istanbul pentru discuții de pace directe, pentru prima dată după ultimele tratative desfășurate în același oraș în primăvara anului 2022.
„În zilele următoare va avea loc un schimb masiv de prizonieri, de 1.000 pentru 1.000”, a anunțat Vladimir Medinski, șeful delegației ruse și consilier al președintelui rus Vladimir Putin.
Informația despre schimbul de prizonieri a fost confirmată de șeful delegației ucrainene, ministrul apărării Rustem Umerov.
Acesta din urmă a precizat că 'partea ucraineană a cerut negocieri directe între șefii de stat' ai celor două țări, Volodimir Zelenski și Vladimir Putin, și că Rusia „a luat act de această solicitare”.
Cele două părți au discutat de asemenea despre un armistițiu în Ucraina și au convenit deocamdată să „prezinte” și să „detalieze” „viziunea” lor asupra unei astfel de încetări a focului, a indicat Vladimir Medinski. „Odată ce această viziune va fi prezentată, estimăm că va fi oportună continuarea negocierilor”, a adăugat șeful delegației ruse.
Acesta a susținut că este 'în ansamblu mulțumit de rezultatul' discuțiilor și că Rusia este „pregătită să continue contactele” cu Ucraina.
Vladimir Medinski a confirmat că 'partea ucraineană a solicitat negocieri directe între șefii de stat' și că delegația rusă a 'luat notă de această propunere', o cerere deja formulată de Zelenski, care ar fi dorit să se întâlnească acum cu Putin la Istanbul.
O sursă ucraineană a declarat pentru Reuters, după încheierea acestei prime runde de negocieri, că cererile Rusiei sunt „rupte de realitate și merg dincolo de orice s-a discutat anterior”. Acestea includ „condiții neconstructive și nenegociabile”, adaugă sursa.
Rusia a cerut din nou retragerea armatei ucrainene din cele patru regiuni ale Ucrainei pe care Rusia le-a anexat pe hârtie (Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson), potrivit televiziunii ucrainene Suspilne, care, la rândul ei, citează o sursă din delegația ucraineană.
Șeful delegației ruse a declarat înaintea discuțiilor avute vineri la Istanbul că țara sa dorește să obțină o pace durabilă și consideră aceste noi negocieri ca fiind o continuare a celor desfășurate tot acolo în martie-aprilie 2022. Vladimir Medinski a reafirmat că Rusia are ca obiectiv eliminarea 'cauzelor profunde' ale conflictului cu Ucraina, formulă prin care Rusia cere de fapt, printre altele, recunoașterea anexării teritoriilor pe care le ocupă în Ucraina, excluderea aderării acestei țări la NATO și crearea unei noi arhitecturi europene de securitate.
Conform Rusiei, la negocierile din 2022 aproape fusese convenit un acord de pace, dar care în final a fost abandonat de Kiev la cererea fostei administrații americane a președintelui Joe Biden și a premierului britanic de la acea vreme, Boris Johnson, iar Ucraina nu a mai dorit să-l semneze de îndată ce trupele ruse s-au retras din zona capitalei Kiev.
Potrivit unor relatări ulterioare, acordul nerealizat în cele din urmă cuprindea clauze care cereau Ucrainei să adopte un statut de neutralitate geopolitică, să-și limiteze capacitățile militare și să acorde un statut special provinciilor din estul țării, clauze față de care Zelenski și-a exprimat categoric opoziția.
Rusia respinge ca inacceptabil ultimatumul de încetare a focului în Ucraina
Rusia a lansat duminică asupra Ucrainei mai multe drone
SUA şi China au anunţat că vor suspenda pentru 90 de zile o parte a taxelor vamale
Mai mulţi miniştri europeni se reunesc la Londra pentru a discuta despre Ucraina
Ucraina: Zelenski spune că îl va aștepta pe Putin joi în Turcia
Kremlinul se concentrează pe proiectul de acord din 2022 pentru propunerea privind negocierile de pace cu Ucraina
Zelenski susține că primul pas pentru încheierea războiului în Ucraina este o încetare a focului începând cu 12 mai
11 mai - Ziua tatălui în România
Negocierile directe propuse de Putin sunt o primă mișcare, dar insuficientă, afirmă Emmanuel Macron
Incendiul din orașul Durlești a fost localizat. Pompierii continuă să intervină la fața locului
O companie aeriană lansează zboruri directe spre capitala Greciei
MDED: Integrarea economică pe piața unică europeană, discutată cu reprezentanții mediului de afaceri
Negocierile între Ucraina și Rusia: Un armistițiu, o întâlnire Putin-Zelenski și un schimb de prizonieri, principalele teme abordate
Maia Sandu și Volodimir Zelenski au reafirmat, la Tirana, angajamentul pentru integrarea europeană a R. Moldova și Ucrainei: „Aderarea noastră va face Europa mai puternică”
Incendiul din Durlești. Mai multe locații din sectorul Buiucani și orașul Durlești, deconectate de la energia electrică
Premierul Dorin Recean a vizitat o fabrică din comuna Bubuieci înființată de o familie de moldoveni revenită din străinătate
Președinta Maia Sandu participă la cea de-a șasea ediție a Summitului Comunității Politice Europene, desfășurat în Albania
Prezență record la alegerile din România. Până la ora 17.00, circa 20 000 de moldoveni cu cetățenie română și-au exprimat dreptul la vot
O mansardă a unui bloc de locuit din Durlești a fost cuprinsă de flăcări
Reuniunea de la Istanbul între delegațiile Rusiei şi Ucrainei s-a terminat. Moscova cere Kievului să-și retragă armata din patru regiuni
Mai multe raioane din R. Moldova s-au unit pentru o dezvoltare locală durabilă
Ministerul Culturii a premiat contribuțiile remarcabile din domeniul muzeal
Vicepremierul Vladimir Bolea: „Moldova este pregătită să devină un hub logistic strategic pentru granița estică a UE”
Vicepremierul Mihai Popșoi, vizită la Tallinn: „Estonia ne-a fost alături cu sprijin concret și cu o voce fermă în susținerea parcursului nostru european”
Copiii unei grădinițe din Râșcani, evacuați după ce a fost observat fum la un panou de distribuție electrică