
Negocierile între Ucraina și Rusia: Un armistițiu, o întâlnire Putin-Zelenski și un schimb de prizonieri, principalele teme abordate
Negociatorii ruși și ucraineni au anunțat vineri, după tratativele desfășurate Istanbul, că au discutat despre posibilitatea unui armistițiu, organizarea unei întâlniri între președinții Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, și efectuarea unui schimb de 1.000 de prizonieri din fiecare tabără, schimb care este singura înțelegere concretă convenită la această rundă de discuții, transmit agențiile AFP, Reuters și Agerpres.
Rusia și Ucraina s-au întâlnit vineri la Istanbul pentru discuții de pace directe, pentru prima dată după ultimele tratative desfășurate în același oraș în primăvara anului 2022.
„În zilele următoare va avea loc un schimb masiv de prizonieri, de 1.000 pentru 1.000”, a anunțat Vladimir Medinski, șeful delegației ruse și consilier al președintelui rus Vladimir Putin.
Informația despre schimbul de prizonieri a fost confirmată de șeful delegației ucrainene, ministrul apărării Rustem Umerov.
Acesta din urmă a precizat că 'partea ucraineană a cerut negocieri directe între șefii de stat' ai celor două țări, Volodimir Zelenski și Vladimir Putin, și că Rusia „a luat act de această solicitare”.
Cele două părți au discutat de asemenea despre un armistițiu în Ucraina și au convenit deocamdată să „prezinte” și să „detalieze” „viziunea” lor asupra unei astfel de încetări a focului, a indicat Vladimir Medinski. „Odată ce această viziune va fi prezentată, estimăm că va fi oportună continuarea negocierilor”, a adăugat șeful delegației ruse.
Acesta a susținut că este 'în ansamblu mulțumit de rezultatul' discuțiilor și că Rusia este „pregătită să continue contactele” cu Ucraina.
Vladimir Medinski a confirmat că 'partea ucraineană a solicitat negocieri directe între șefii de stat' și că delegația rusă a 'luat notă de această propunere', o cerere deja formulată de Zelenski, care ar fi dorit să se întâlnească acum cu Putin la Istanbul.
O sursă ucraineană a declarat pentru Reuters, după încheierea acestei prime runde de negocieri, că cererile Rusiei sunt „rupte de realitate și merg dincolo de orice s-a discutat anterior”. Acestea includ „condiții neconstructive și nenegociabile”, adaugă sursa.
Rusia a cerut din nou retragerea armatei ucrainene din cele patru regiuni ale Ucrainei pe care Rusia le-a anexat pe hârtie (Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson), potrivit televiziunii ucrainene Suspilne, care, la rândul ei, citează o sursă din delegația ucraineană.
Șeful delegației ruse a declarat înaintea discuțiilor avute vineri la Istanbul că țara sa dorește să obțină o pace durabilă și consideră aceste noi negocieri ca fiind o continuare a celor desfășurate tot acolo în martie-aprilie 2022. Vladimir Medinski a reafirmat că Rusia are ca obiectiv eliminarea 'cauzelor profunde' ale conflictului cu Ucraina, formulă prin care Rusia cere de fapt, printre altele, recunoașterea anexării teritoriilor pe care le ocupă în Ucraina, excluderea aderării acestei țări la NATO și crearea unei noi arhitecturi europene de securitate.
Conform Rusiei, la negocierile din 2022 aproape fusese convenit un acord de pace, dar care în final a fost abandonat de Kiev la cererea fostei administrații americane a președintelui Joe Biden și a premierului britanic de la acea vreme, Boris Johnson, iar Ucraina nu a mai dorit să-l semneze de îndată ce trupele ruse s-au retras din zona capitalei Kiev.
Potrivit unor relatări ulterioare, acordul nerealizat în cele din urmă cuprindea clauze care cereau Ucrainei să adopte un statut de neutralitate geopolitică, să-și limiteze capacitățile militare și să acorde un statut special provinciilor din estul țării, clauze față de care Zelenski și-a exprimat categoric opoziția.
Iranul și Israelul au lansat noi atacuri reciproce
Iranul lansează un nou val de rachete spre Israel, pe fondul loviturilor asupra Teheranului
Zece morți și 200 de răniți în Israel în urma atacurilor Iranului cu rachete
Israelul lovește noi infrastructuri energetice în Teheran
Atacuri cu rachete și lovituri aeriene între Israel și Iran. Macron îi cere președintelui iranian să revină la masa negocierilor privind dosarul nuclear
Kremlinul a informat că Vladimir Putin a avut o discuție cu Donald Trump despre situația din Orientul Mijlociu
Volodimir Zelenski anunță un nou schimb de prizonieri cu Rusia, al patrulea într-o săptămână
Iranul afirmă că nu au sens discuțiile cu SUA în acest stadiu; Israelul anunță noi atacuri
Financial Times: Israelul loveşte masiv Iranul, dar distrugerea completă a programului nuclear iranian rămâne incertă
Moldova va reglementa producerea și distribuția medicamentelor conform standardelor europene
Republica Moldova a aderat la Alianța Internațională pentru Energie Solară
Statul va susține tinerii angajați în industriile strategice cu indemnizații financiare
Sistem de încălzire modern în Bălți cu suportul BERD
Documentele de stare civilă vor fi emise în format electronic din septembrie 2025
FOTO//Șefa statului anunță noi măsuri pentru protecția limbii găgăuze
Votat în Legislativ. Aeroportul Mărculești va fi modernizat
16 autospeciale și 100 de pompieri mobilizați la incendiul de la Botanica
R. Moldova va putea oferi sprijin umanitar țărilor terțe în baza unei legi europene
Intervenție de amploare a pompierilor în capitală după ce focul a cuprins un depozit de mobilă
Banca Mondială oferă Moldovei 30 de milioane de euro pentru modernizarea universităților
Noi facilități pentru persoanele cu dizabilități. Cei care au importat mijloace de transport vor beneficia de o anulare a datoriilor vamale
Parlamentul extinde condițiile pentru oferirea locuințelor participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl
Expoziția de fotografie „Născut la victorie” a artistului ucrainean Boris Bukhman, prezentată la Muzeul Militar și Istoric al Moldovei
Grevă generală în Italia. Transportul va fi blocat vineri în toată țara
Ucraina anunță un nou schimb de prizonieri. Zelenski: „Oamenii noștri se întorc acasă”