
Kremlinul se concentrează pe proiectul de acord din 2022 pentru propunerea privind negocierile de pace cu Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin a propus negocieri de pace cu Ucraina care vor lua în considerare un acord preliminar abandonat din 2022 între cele două țări și realitatea controlului Rusiei asupra a aproape o cincime din teritoriul Ucrainei, a declarat Kremlinul duminică.
Putin a propus duminică negocieri directe cu Ucraina având ca scop obținerea unei păci durabile pentru a pune capăt războiului, o inițiativă salutată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a spus că Kievul este dispus să discute, dar că Moscova trebuie mai întâi să accepte un armistițiu imediat.
Consilierul pentru politica externă al Kremlinului, Iuri Ușakov, a declarat presei după afirmația de dimineață a lui Putin că negocierile propuse vor lua în considerare atât proiectul abandonat în 2022, cât și situația actuală de pe teren.
La câteva zile după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina din februarie 2022, Rusia și Ucraina au început negocieri în Belarus, care s-au mutat ulterior la Istanbul. Un proiect convenit acolo, care stabilea un cadru pentru o posibilă soluționare, a devenit cunoscut sub numele de 'Comunicatul de la Istanbul'.
Discuțiile s-au întrerupt în mai, dar oficialii ruși susțin de mult timp că se poate ajunge la un acord pe baza Comunicatului de la Istanbul. Steve Witkoff, trimisul special al președintelui american Donald Trump, a făcut de asemenea referire la proiectul din 2022 ca la un posibil ghid pentru pacea viitoare.
Conform proiectului, din care Reuters a consultat o copie, Ucraina ar accepta neutralitatea permanentă în schimbul garanțiilor internaționale de securitate din partea celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU: Marea Britanie, China, Franța, Rusia și Statele Unite, precum și de la alte națiuni, inclusiv Belarus, Canada, Germania, Israel, Polonia și Turcia.Ucraina a fost de acord în esență, provizoriu, cu neutralitatea non-nucleară și cu faptul că nu va fi membră a NATO, în schimbul unei garanții de securitate care, dacă Moscova ar invada, ar obliga Statele Unite și aliații săi să lupte direct împotriva Rusiei.
Problema teritoriului în proiectul din 2022 a fost secundară față de garanția de securitate - văzută de diplomați de ambele părți ca fiind cea mai mare piedică în calea păcii.
După ce a fost invadată, Ucraina a dorit ca securitatea sa să fie garantată, dar Statele Unite și aliații lor erau precauți în a se angaja într-un război viitor cu Rusia.
Conform proiectului din 2022, calea Ucrainei spre o posibilă aderare la Uniunea Europeană ar fi fost facilitată, iar Rusia dorea limitări asupra forțelor armate ale Ucrainei și abrogarea legilor pe care Moscova le consideră discriminatorii împotriva vorbitorilor de rusă, conform relatărilor Reuters.
Ucraina: Cancelarul german Merz evocă o înăsprire masivă a sancțiunilor dacă Putin refuză un armistițiu
Merz, Starmer, Macron și Tusk merg la Kiev şi cer Rusiei să accepte un armistițiu complet și necondiționat de 30 de zile
Mii de persoane, la manifestații pro Europa în orașe din România
Ucraina speră că tribunalul special va face posibil ca Putin să fie judecat pentru invazie
UE deblochează un miliard de euro pentru industria militară ucraineană, finanțat din activele rusești înghețate
România // Curtea Constituțională a validat primul tur al alegerilor prezidențiale
Zelenski a discutat la telefon cu Trump
Primul discurs al Papei Leon al XIV-lea: Un apel la pace și o Biserică deschisă tuturor
Lideri din întreaga lume l-au felicitat pe noul Suveran Pontif
Vicepremierul Mihai Popșoi la Summitul Democrației de la Copenhaga: „Alegerea noastră pentru valorile europene este fermă”
Intervenție chirurgicală complexă realizată de chirurgii de la Institutul Mamei și Copilului unei fetițe de șapte ani
Premierul Dorin Recean: „Industria electronică din Moldova are energie, potențial și ambiție, iar Guvernul susține activ această direcție”
Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” participă la Festivalul Internațional de Animație „Gulliver” de la Galați
Medici și asistenți medicali din mai multe unități ale Armatei Naționale au participat la exercițiului „MedEx 2025”
ANSP: Șase cazuri de gripă sezonieră au fost înregistrate săptămâna trecută, în descreștere cu 46%
Volodimir Zelenski anunță că merge la Istanbul să se întâlnească doar cu Vladimir Putin
Studenţii Academiei „Ștefan cel Mare” au obținut locul I la Concursul Național în Materie de Drept: „Succesul reflectă maturitatea profesională a studenților noștri”
Școlile vor putea alege ziua în care vor organiza festivitățile dedicate încheierii anului de studii
Turul II al alegerilor prezidențiale din România. Alegătorii din R. Moldova vor putea vota la 64 secții
Parlamentul European cere accelerarea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană
La Bruxelles are loc screeningul bilateral pe Capitolul 26 - Educație și Cultură
Președinta Maia Sandu, despre progresele înregistrate în reformarea Justiției: „140 de magistrați au plecat din sistem, majoritatea din aceștia având probleme de integritate”
O companie aeriană lansează zboruri directe din Chișinău spre o destinație din Europa
A început testarea națională în învățământul primar: elevii din 80 de școli au susținut testul la matematică în format digital
Impactul înghețurilor din luna aprilie asupra livezilor, analizate de reprezentanții MAIA și Asociația Moldova Fruct