
Kremlinul se concentrează pe proiectul de acord din 2022 pentru propunerea privind negocierile de pace cu Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin a propus negocieri de pace cu Ucraina care vor lua în considerare un acord preliminar abandonat din 2022 între cele două țări și realitatea controlului Rusiei asupra a aproape o cincime din teritoriul Ucrainei, a declarat Kremlinul duminică.
Putin a propus duminică negocieri directe cu Ucraina având ca scop obținerea unei păci durabile pentru a pune capăt războiului, o inițiativă salutată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a spus că Kievul este dispus să discute, dar că Moscova trebuie mai întâi să accepte un armistițiu imediat.
Consilierul pentru politica externă al Kremlinului, Iuri Ușakov, a declarat presei după afirmația de dimineață a lui Putin că negocierile propuse vor lua în considerare atât proiectul abandonat în 2022, cât și situația actuală de pe teren.
La câteva zile după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina din februarie 2022, Rusia și Ucraina au început negocieri în Belarus, care s-au mutat ulterior la Istanbul. Un proiect convenit acolo, care stabilea un cadru pentru o posibilă soluționare, a devenit cunoscut sub numele de 'Comunicatul de la Istanbul'.
Discuțiile s-au întrerupt în mai, dar oficialii ruși susțin de mult timp că se poate ajunge la un acord pe baza Comunicatului de la Istanbul. Steve Witkoff, trimisul special al președintelui american Donald Trump, a făcut de asemenea referire la proiectul din 2022 ca la un posibil ghid pentru pacea viitoare.
Conform proiectului, din care Reuters a consultat o copie, Ucraina ar accepta neutralitatea permanentă în schimbul garanțiilor internaționale de securitate din partea celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU: Marea Britanie, China, Franța, Rusia și Statele Unite, precum și de la alte națiuni, inclusiv Belarus, Canada, Germania, Israel, Polonia și Turcia.Ucraina a fost de acord în esență, provizoriu, cu neutralitatea non-nucleară și cu faptul că nu va fi membră a NATO, în schimbul unei garanții de securitate care, dacă Moscova ar invada, ar obliga Statele Unite și aliații săi să lupte direct împotriva Rusiei.
Problema teritoriului în proiectul din 2022 a fost secundară față de garanția de securitate - văzută de diplomați de ambele părți ca fiind cea mai mare piedică în calea păcii.
După ce a fost invadată, Ucraina a dorit ca securitatea sa să fie garantată, dar Statele Unite și aliații lor erau precauți în a se angaja într-un război viitor cu Rusia.
Conform proiectului din 2022, calea Ucrainei spre o posibilă aderare la Uniunea Europeană ar fi fost facilitată, iar Rusia dorea limitări asupra forțelor armate ale Ucrainei și abrogarea legilor pe care Moscova le consideră discriminatorii împotriva vorbitorilor de rusă, conform relatărilor Reuters.
Atac asupra Kievului: 14 morți și zeci de răniți în urma unui bombardament masiv
UE face progrese cu planul de a interzice gazele rusești, în pofida opoziției Ungariei și Slovaciei
Rusia a repornit ușor livrările de gaze spre Europa via conducta TurkStream
Armata israeliană raportează noi lovituri în interiorul Iranului. Zeci de israelieni uciși de atacurile iraniene
Iranul și Israelul au lansat noi atacuri reciproce
Iranul lansează un nou val de rachete spre Israel, pe fondul loviturilor asupra Teheranului
Zece morți și 200 de răniți în Israel în urma atacurilor Iranului cu rachete
Israelul lovește noi infrastructuri energetice în Teheran
Atacuri cu rachete și lovituri aeriene între Israel și Iran. Macron îi cere președintelui iranian să revină la masa negocierilor privind dosarul nuclear
Președintele Zelenski numește un nou comandant-șef al forțelor terestre ucrainene
Accident tragic la Strășeni. O femeie a decedat, după ce a fost lovită de un automobil condus de un tânăr de 18 ani fără permis
Direcția Cooperare Polițienească Internațională a IGP a primit confirmarea privind reținerea fostului șef SIS, Vitalie Pîrlog
Cetățeni români din zona de conflict armat din Orientul Apropiat au fost repatriați în România
R. Moldova va avea o Strategie pentru Sisteme de Transport Inteligente
GALERIE FOTO // Republica Moldova, calea spre afirmare: 35 de ani în obiectivul MOLDPRES
Ultimul examen din sesiunea de bacalaureat. 468 de candidați susțin proba la limba maternă
Șeful IGP: Autoritățile așteaptă confirmarea oficială a reținerii fostului șef SIS, Vitalie Pîrlog
Euro și dolarul își continuă aprecierea
SUA: Trump va decide asupra intervenției în Iran „în următoarele două săptămâni”
AIS „Moldpres” marchează 35 de ani de activitate. Directorul Vitalie Hadei: „Rămânem o sursă de încredere și un model de profesionalism pe piața media”
Ucraina // Odesa, atacată cu drone: un bloc de locuințe a fst cuprins de flăcări
Șefa statului a avut o întâlnire cu autoritățile publice locale și cele raionale din Cimișlia
Parlamentul îi va propune pe Nicolae Roșca și Liuba Șova pentru un nou mandat la Curtea Constituțională
Președinta Maia Sandu a participat astăzi, la Comrat, la un eveniment dedicat promovării și protejării limbii găgăuze
Domnica Manole și Sergiu Litvinenco, propuși de Guvern pentru Curtea Constituțională