
Stoltenberg: Liderii NATO au convenit asupra celor mai detaliate şi mai solide planuri de apărare de la Războiul Rece
Vilnius, 12 iul. /MOLDPRES/. NATO a încheiat la Vilnius un summit istoric, în cadrul căruia şefii de stat şi de guvern au convenit asupra celor mai detaliate şi mai solide planuri de apărare ale Alianţei de la Războiul Rece încoace, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, miercuri, în conferinţa de presă susţinută la finalul reuniunii, comunică MOLDPRES cu referire la Agerpres.
''Ne-am consolidat angajamentul faţă de investiţiile în domeniul apărării. Am convenit să aducem Ucraina mai aproape de Alianţă şi să intensificăm sprijinul pe termen lung. Şi am aprofundat şi mai mult parteneriatele noastre din întreaga lume'', a rezumat Stoltenberg, conform transcrierii declaraţiilor sale de pe site-ul NATO.
Cu ocazia acestui summit, a avut loc şi reuniunea inaugurală a Consiliului NATO-Ucraina, care a fost prezidată de şeful NATO, un format în care Alianţa Nord-Atlantică şi Ucraina se vor reuni pentru a discuta şi a decide de la egal la egal. ''Acesta este un pas semnificativ pentru a apropia Ucraina de NATO'', a spus Stoltenberg.
Oficialul a anunţat, de asemenea, că aliaţii au convenit asupra unui nou pachet de asistenţă multianuală pentru Ucraina, pentru a o ajuta să treacă de la echipamentele şi standardele din epoca sovietică la cele ale NATO şi pentru a face forţele sale pe deplin interoperabile cu cele ale NATO.
''Ucraina este acum mai aproape de NATO decât oricând. Aliaţii au reafirmat faptul că Ucraina va deveni membră a NATO şi au convenit să elimine cerinţa unui plan de acţiune pentru aderare. Acest lucru va schimba calea de aderare a Ucrainei de la un proces în două etape la un proces într-o singură etapă. Vom lansa o invitaţie pentru ca Ucraina să adere la NATO atunci când aliaţii vor fi de acord că sunt îndeplinite condiţiile'', a declarat Jens Stoltenberg.
''Acest lucru transmite un mesaj clar, puternic şi unitar din partea reuniunii noastre la nivel înalt de la Vilnius. Trebuie să ne asigurăm că, atunci când acest război se va încheia, vor exista aranjamente credibile pentru securitatea Ucrainei, astfel încât istoria să nu se repete'', a explicat secretarul general al NATO.
NATO este o alianţă regională, dar ne confruntăm cu provocări globale, a mai declarat oficialul, care a explicat: ''Ceea ce se întâmplă în Europa este important pentru Indo-Pacific, iar ceea ce se întâmplă în Indo-Pacific este important pentru America de Nord şi Europa''.
''Asertivitatea globală a Beijingului şi războiul purtat de Moscova împotriva Ucrainei necesită o coordonare şi mai strânsă între NATO, UE şi partenerii noştri din Indo-Pacific'', a adăugat el.
Stoltenberg a condamnat programele nucleare şi de rachete ale Coreei de Nord, inclusiv cea mai recentă lansare de rachete, amintind că acestea încalcă mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU şi reprezintă o ameninţare la adresa securităţii regionale şi globale.
Potrivit secretarului său general, NATO îşi consolidează legăturile cu Australia, Japonia, Noua Zeelandă şi Coreea de Sud prin programe de parteneriat adaptate, inclusiv prin activităţi comune pe teme precum securitatea maritimă, noile tehnologii, cibernetica, schimbările climatice şi rezilienţa.
''NATO este mai unită ca oricând şi rămâne puternică în apărarea popoarelor şi a valorilor noastre'', a mai spus Stoltenberg.
''Aştept cu nerăbdare summitul de la Washington de anul viitor, care va marca cea de-a 75-a aniversare a NATO'', a încheiat oficialul.
Ucraina // Odesa, atacată cu un val de drone joi noapte: explozii și întreruperi de energie electrică
Summitul UE: Toți liderii europeni, cu excepția lui Orban, reafirmă sprijinul pentru Ucraina
UE acordă Ucrainei un ajutor financiar suplimentar de un miliard de euro
11 candidaţi s-au înscris în cursa electorală pentru funcţia de preşedinte al României
Ucraina a primit mai multe avioane de luptă F-16 suplimentare
Donald Trump anunță că a avut o discuție „foarte bună” cu Volodimir Zelenski
Opoziția turcă cheamă la proteste în întreaga țară după arestarea primarului Istanbulului
Temperaturile record din 2024 accelerează topirea gheții și creșterea nivelurilor mării
Doi astronauți americani au revenit pe Pământ, după ce au fost blocați în cosmos timp de nouă luni
Platforma de tranzacționare a gazelor naturale BRM EST va fi operaţională şi următorii 10 ani
Expoziția „Chișinăul interbelic în imagini și documente”, joi la Biblioteca Națională
Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu o delegație a Adunării Parlamentare a NATO
Oficial rus: ONU, dar şi alte ţări vor fi implicate în discuţii privind Ucraina
O femeie din Otaci a ajuns la spital cu arsuri în urma unei deflagrații
Președintele interimar al Senatului României: „România va continua să sprijine Republica Moldova pe toate palierele”
Tablourile pictorului Teodor Buzu vor fi vernisate în Cehia
România și Republica Moldova vor introduce controlul comun la punctul de trecere Galați – Giurgiulești
Operațiunea „ARSENAL”: Circa 580 de persoane, amendate pentru încălcări privind modul de deținere, port și folosire a armei
Președinta Maia Sandu convoacă, astăzi, o nouă ședință a Consiliului Suprem de Securitate
Percheziții la un viceprimar al mun. Orhei într-un dosar de finanțare ilegală a campaniei electorale pentru funcția de bașcan al Găgăuziei
ANOFM îndeamnă angajatorii să declare locurile de muncă vacante
Unirea din 27 martie, 1918. Agenția Națională a Arhivelor oferă acces la fondul Sfatului Țării
Limitarea utilizării coroanelor funerare din plastic, pe agenda autorităților, ecologiștilor, bisericii și societății civile
Încă un administrator a fost condamnat în dosarul „Banca de Economii” SA
ANSA atenționează asupra utilizării pesticidelor în tratarea culturilor agricole. Recomandările specialiștilor