
SUA: Noile taxe vamale vor intra în vigoare pe 5 și 9 aprilie
Casa Albă a făcut cunoscut miercuri că noile tarife vor intra în vigoare pe 5 și 9 aprilie, notează AFP, transmite MOLDPRES cu referire la Agerpres.
Noile taxe asupra importurilor dezvăluite de Donald Trump sunt prevăzute a fi implementate în două etape, a declarat presei un oficial de la Casa Albă: pe 5 aprilie, la ora 04.01 GMT, pentru taxele vamale de cel puțin 10% asupra tuturor produselor care intră în Statele Unite, și pe 9 aprilie, la ora 04.01, pentru taxele vamale majorate care vizează giganți precum China și Uniunea Europeană.
Președintele american Donald Trump a anunțat „tarife reciproce” la nivel mondial cu scopul de a face „să renască” industria americană și a pune capăt „jefuirii” Statelor Unite.
Vor fi impuse tarife de 20% pentru produsele importate din Uniunea Europeană, 34% pentru cele din China, 31% pentru Elveția, 26% pentru India, 10% pentru Marea Britanie, 10% pentru Brazilia.
Produselor importate din Mexic și Canada nu li se va adăuga o taxă adițională de 10%, scrie Reuters.
Taxe vamale impuse de Trump: Reacții internaționale
Australia: „Aceste tarife nu sunt neașteptate, dar să fim clari: sunt complet nejustificate” a declarat premierul australian Anthony Albanese, care a spus că relația țării sale cu Statele Unite riscă să fie deteriorată.
Brazilia: Parlamentul brazilian a adoptat în unanimitate o „lege a reciprocității” care oferă guvernului mijloacele de a răspunde barierelor comerciale din calea exporturilor sale.
Canada: „Vom lupta împotriva acestor tarife cu contramăsuri”, a anunțat premierul Mark Carney, potrivit căruia noile taxe vamale vor „schimba fundamental” comerțul internațional.
China: Beijingul a declarat că 'se opune ferm' noilor tarife anunțate de Donald Trump, care sunt deosebit de dure pentru produsele sale, promițând să riposteze pentru a-și apăra „drepturile și interesele”. Taxele vamale americane „nu respectă regulile comerciale internaționale și dăunează grav drepturilor și intereselor părților în cauză”, a acuzat Ministerul chinez al Comerțului chinez.
Columbia: „Guvernul american crede că prin mărirea taxelor vamale asupra importurilor sale în general, poate crește producția, bogăția și ocuparea forței de muncă. După părerea mea, aceasta s-ar putea dovedi a fi o mare greșeală”, a afirmat președintele Gustavo Petro.
Danemarca: „Comerțul globalizat a adus beneficii tuturor (...) Nu înțeleg de ce Statele Unite vor să declanșeze un război comercial împotriva Europei. Nimeni nu câștigă, toată lumea pierde”, a declarat ministrul de externe Lars Lokke Rasmussen, asigurând că „Europa va rămâne unită. Europa va oferi răspunsuri solide și proporționale”.
Elveția: „Interesele economice pe termen lung ale țării sunt prioritare”, a subliniat președinta Karin Keller-Sutter, a cărei țară este lovită de tarife de 31%. „Respectarea dreptului internațional și a comerțului liber sunt fundamentale”, a adăugat ea, precizând că Berna va „defini rapid ce urmează”.
Germania: Industria chimică germană, pentru care Statele Unite sunt cea mai mare piață de export, a îndemnat miercuri UE „să-și păstreze capul pe umeri”, subliniind că „o escaladare nu va face decât să agraveze daunele”.
Pe de altă parte, Federația industriei automobilului din Germania (VDA) a estimat că noile taxe vamale „vor crea doar perdanți” și a cerut UE „să acționeze unit și cu forța necesară, continuând să semnaleze disponibilitatea sa de a negocia”.
Irlanda. Premierul Michael Martin a afirmat că „regretă profund” tarifele impuse UE și le-a cerut celor 27 să răspundă într-un mod „proporțional”. „Orice acțiune trebuie să fie proporțională și să vizeze apărarea intereselor companiilor noastre, ale lucrătorilor și cetățenilor noștri”, a declarat prim-ministrul, a cărui țară găzduiește sediile europene ale marilor grupuri americane și înregistrează cel mai mare excedent cu Statele Unite dintre toți membrii UE.
Italia: „Introducerea de tarife de către Statele Unite împotriva UE este o măsură pe care o consider greșită”, a declarat premierul italian Giorgia Meloni. Ea dorește „să se ajungă la un acord cu Statele Unite, pentru a evita un război comercial care ar slăbi inevitabil Occidentul în beneficiul altor jucători mondiali”.
Japonia: Tokyo a informat Washingtonul că noile tarife americane, printre care o taxă de 24% asupra produselor japoneze, sunt „extrem de regretabile”, a declarat ministrul comerțului și industriei, Yoji Muto. Ofensiva vamală americană ar putea contraveni regulilor OMC și acordurilor bilaterale, a subliniat guvernul nipon.
Regatul Unit: Regatul Unit dorește să încheie un acord cu SUA pentru a „atenua” impactul taxelor vamale și nu intenționează să riposteze imediat, a anunțat ministrul comerțului Jonathan Reynolds.„Statele Unite fiind cel mai apropiat aliat al nostru, abordarea noastră constă în a rămâne calmi și a ne angaja să încheiem acest acord care sperăm să atenueze impactul a ceea ce a fost anunțat” miercuri, a declarat el.
Thailanda: Premierul Paetongtarn Shinawatra a anunțat că țara sa are un „plan solid” pentru a răspunde taxelor vamale masive de 36% impuse de Donald Trump la exporturile sale în Statele Unite și speră să poată negocia o reducere a acestor taxe.
Zelenski, la 80 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste: „Răul rusesc trebuie combătut împreună”
La Vatican începe a doua zi de vot
Armistițiul de trei zile ordonat de Putin a intrat în vigoare
Ușile Capelei Sixtine de la Vatican au fost închise. Conclavul pentru alegerea succesorului Papei Francisc a început
Parlamentul European a marcat 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa
SUA și China vor purta tratative comerciale în Elveția
India şi Pakistanul s-au bombardat reciproc
Două persoane au fost ucise la Kiev într-un atac rusesc cu drone
Cardinalii se adună pentru a-l alege pe viitorul pontif
FOTO Comisara UE Marta Kos la Negureni, Teleneşti: „Tradițiile sunt sufletul fiecărei națiuni europene și integrarea europeană nu le șterge”
FOTO Ziua Europei 2025 a continuat la Orhei
Ucraina: Cancelarul german Merz evocă o înăsprire masivă a sancțiunilor dacă Putin refuză un armistițiu
Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare 2025: „Spații comune: Crearea de orașe și comunități prietenoase cu păsările”
Oraşul Vaslui din România găzduieşte, în premieră, expoziția și forumul bilateral de afaceri „Moldova prezintă”
FOTO Întreprindere din raionul Ungheni, apreciată de comisara UE Marta Kos pentru contribuție la economia locală și apropierea Moldovei de standardele europene
Peste 150 de companii vor prezenta la Chișinău inovații pentru dezvoltarea industriei alimentare
Merz, Starmer, Macron și Tusk merg la Kiev şi cer Rusiei să accepte un armistițiu complet și necondiționat de 30 de zile
Centrul Tekwill adună tinerii pasionaţi de robotică la un eveniment dedicat tehnologiei şi inovaţiei
De Ziua Europei, clădirea Parlamentului a fost iluminată în culorile drapelului Uniunii Europene
Mii de persoane, la manifestații pro Europa în orașe din România
Șefa statului a participat la festivitățile dedicate Zilei Europei și la Festivalul Familiei, organizate la Ungheni
VIDEO // Marta Kos și Cristina Gherasimov au deschis concertul dedicat Zilei Europei la Chișinău: „Cu Moldova, Uniunea Europeană va fi mai bogată”
Fotbal: Anglia, prima națiune care va avea șase reprezentante în Liga Campionilor
VIDEO Guvernul: De Ziua Europei celebrăm pacea, solidaritatea și parcursul european al Republicii Moldova
VIDEO Prim-ministrul Dorin Recean a lansat un video explicativ despre Planul de creștere a Moldovei