
The Guardian: Rusia este acuzată că a încercat să pirateze camerele de supraveghere din mai multe țări pentru a întrerupe ajutorul acordat Ucrainei
Rusia a încercat să acceseze camerele de supraveghere a frontierelor pentru a spiona şi a întrerupe fluxul de ajutoare occidentale care intră în Ucraina, au afirmat serviciile de informaţii ale Regatului Unit într-un raport elaborat împreună cu aliaţii, relatează The Guardian, transmite news.ro, preluat de MOLDPRES.
O unitate a serviciilor militare de informaţii ale Rusiei este acuzată că a folosit o serie de metode pentru a viza organizaţiile care furnizează „asistenţă străină”, prin piratarea camerelor de luat vederi de la punctele de trecere a frontierei şi de la gări, precum şi din apropierea instalaţiilor militare. Unitatea GRU 26165 este, de asemenea, acuzată că a trimis e-mailuri de phishing conţinând pornografie şi informaţii profesionale false şi că a obţinut, prin furt, parole de conturi pentru a intra în sisteme.
Unitatea - cunoscută şi sub numele de APT 28 şi Fancy Bear - a desfăşurat o campanie cibernetică maliţioasă împotriva organizaţiilor publice şi private din statele NATO începând din 2022.
Unitatea rusă a fost acuzată anterior de scurgerea de date ale Agenţiei Mondiale Anti-Doping şi a jucat un rol-cheie în atacul cibernetic din 2016 asupra Comitetului Naţional Democrat din SUA.
Într-o notă consultativă, Centrul Naţional de Securitate Cibernetică din Regatul Unit (NCSC) - parte a GCHQ (Centrul Guvernamental de Comunicaţii - serviciu de informaţii, securitate şi siguranţă cibernetică al Marii Britanii) - îndeamnă companiile private implicate în livrarea de ajutoare să „ia măsuri imediate pentru a se proteja”.
Raportul consultativ a fost elaborat împreună cu agenţii din SUA, Germania, Republica Cehă, Polonia, Australia, Canada, Danemarca, Estonia, Franţa şi Ţările de Jos, precizează The Guardian.
„În plus faţă de ţintirea entităţilor logistice, actorii unităţii 26165 au folosit probabil accesul la camere private în locaţii-cheie, cum ar fi în apropierea punctelor de trecere a frontierei, a instalaţiilor militare şi a gărilor, pentru a urmări mişcarea materialelor în Ucraina”, se arată în nota de informare. „Actorii au utilizat, de asemenea, servicii municipale legitime, cum ar fi camerele de trafic”, adaugă NCSC.
Aproximativ 10.000 de camere ar fi fost accesate în apropierea „instalaţiilor militare şi a staţiilor feroviare, pentru a urmări circulaţia materialelor în Ucraina”, dintre care 80% în Ucraina şi 10% în România, potrivit serviciilor britanice.
De asemenea, 4% dintre camerele vizate se aflau în Polonia, 2,8% în Ungaria şi 1,7% în Slovacia.
Locaţiile celorlalte camere vizate nu au fost furnizate.
Piratarea ar fi oferit acces la un „instantaneu” al imaginilor camerelor, potrivit raportului.
Au fost făcute şi alte încercări menite să colecteze informaţii sensibile despre transporturi, cum ar fi orarul trenurilor şi programele de transport.
„În cel puţin un caz, actorii au încercat să utilizeze phishing-ul vocal pentru a obţine acces la conturi privilegiate, dându-se drept personal IT”, se arată în avertismentul formulat pe baza informaţiilor primite din 10 ţări, inclusiv SUA, Franţa şi Germania.
„Subiectele e-mailurilor de spearphishing au fost diverse şi au variat de la subiecte profesionale la teme pentru adulţi. E-mailurile de phishing au fost trimise frecvent prin intermediul conturilor compromise sau al conturilor gratuite de webmail. E-mailurile erau de obicei redactate în limba maternă a persoanei vizate şi trimise unui singur destinatar vizat” - precizează raportul.
Paul Chichester, directorul de operaţiuni al NCSC, a avertizat: „Această campanie rău intenţionată a serviciului de informaţii militare al Rusiei prezintă un risc serios pentru organizaţiile vizate, inclusiv pentru cele implicate în furnizarea de asistenţă Ucrainei”.
„Regatul Unit şi partenerii se angajează să crească gradul de conştientizare a tacticilor utilizate. Încurajăm cu tărie organizaţiile să se familiarizeze cu ameninţările şi cu sfaturile de atenuare incluse în aviz pentru a le ajuta să îşi apere reţelele”, a adăugat el.
Printre acţiunile sugerate se numără creşterea monitorizării, utilizarea autentificării multifactoriale cu factori puternici - cum ar fi parolele - şi asigurarea aplicării prompte a actualizărilor de securitate pentru gestionarea vulnerabilităţilor.
Kremlinul a informat că Vladimir Putin a avut o discuție cu Donald Trump despre situația din Orientul Mijlociu
Volodimir Zelenski anunță un nou schimb de prizonieri cu Rusia, al patrulea într-o săptămână
Iranul afirmă că nu au sens discuțiile cu SUA în acest stadiu; Israelul anunță noi atacuri
Financial Times: Israelul loveşte masiv Iranul, dar distrugerea completă a programului nuclear iranian rămâne incertă
Bilanţul tragediei aviatice din India a crescut la 279 de morţi
UE acordă Ucrainei încă un miliard de euro. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen
Israel: Al patrulea val de rachete lansate de Iran
Atac asupra Israelului: Zeci de rachete balistice lansate de Iran
Continuă bombardamentele israeliene în Iran; atacuri asupra sistemelor de rachete sol-sol și uzinei nucleare de la Natanz
Peste 130 de mii de vizitatori au descoperit cultura, tradițiile și inovațiile țării noastre, prezentate la Expoziția Mondială de la Osaka
Daniel Vodă, despre găzduirea Congresului Mondial al Viei și Vinului: „O recunoaștere internațională a curajului și muncii vinificatorilor noștri”
La punctul de trecere a frontierei Cantemir-Fălciu va fi implementat controlul coordonat
Investiții record de trei miliarde de lei în spitale în doar patru ani. Dorin Recean: „Moldovenii merită condiții de tratament ca în țările europene”
Cooperarea moldo-suedeză, discutată de premierul Dorin Recean cu ambasadoarea Suediei, Katarina Fried, la o întrevedere de rămas-bun
Noi specialități la trei facultăți din universitățile din Republica Moldova
Guvernul intervine pentru a salva investițiile în cantinele școlare din Chișinău. MEC va gestiona suma de 100 de mln de lei pentru modernizări în școlile din capitală
Președinția lansează concurs pentru selectarea membrilor Comisiei de Certificare de pe lângă ASP
Olimpicii la Limba și literatura română și Istoria românilor, premiați la Chișinău
În R. Moldova va activa un Centru pentru servicii de informații fluviale
Anenii Noi: Zece gropi formate în urma extragerii ilegale a stratului de sol fertil
Documentul Unic de Program 2025–2027// Aproximativ 100 de proiecte de dezvoltare urbană vor fi finanţate de stat #MoldovaPoate
Parlamentul European a votat un raport de susținere pentru Republica Moldova
Sistemul distincțiilor de stat va fi revizuit. În legislație vor fi introduse noi ordine și medalii
Publicitatea de stat va fi reglementată prin lege
GALERIE FOTO // Olimpicii la Limba și literatura română și Istoria românilor, premiați