
Turcia ar putea coopera cu Rusia pentru construirea de avioane de luptă şi submarine
Ankara, 30 sep. /MOLDPRES/. Turcia ar putea coopera cu Rusia pentru construirea de avioane de luptă şi submarine, a anunţat preşedintele Recep Tayyip Erdogan, conform declaraţiilor transmise joi de agenţia Anadolu, informează AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.
Aflat în avionul prezidenţial care îl aducea miercuri de la Soci, unde s-a întâlnit cu omologul rus Vladimir Putin, Erdogan le-a vorbit jurnaliştilor despre noile proiecte de cooperare militară cu Rusia.
'Am discutat despre ceea ce am putea face cu privire la construcţia de motoare de avioane şi avioane de luptă. Un alt domeniu în care putem acţiona împreună este construcţia de nave. Cu voia lui Dumnezeu, vom putea chiar să luăm dispoziţii comune pentru submarine', a spus Erdogan.
El a subliniat că nu se pune problema unui 'pas înapoi' în ce priveşte livrarea unei a doua baterii a sistemului de apărare antiaeriană rusesc S-400. Erdogan a spus că, dimpotrivă, a discutat cu Putin despre 'cum să aducă la un nivel mai înalt' cooperarea militară între ţările lor.
Declaraţiile sale riscă să tensioneze şi mai mult relaţiile Ankarei cu Washingtonul, care a impus anul trecut sancţiuni Turciei pentru achiziţionarea sistemului S-400.
Totodată, Statele Unite au exclus Ankara din programul de fabricare a avionului invizibil F-35, argumentând că S-400 constituie o ameninţare pentru avioanele sale de luptă F-35 şi pentru sistemele mai largi de apărare ale NATO.
În discuţia sa cu jurnaliştii, Erdogan a evocat şi acest subiect şi a lansat un apel la Statele Unite să 'livreze avioanele sau să restituie' plata de 1,4 miliarde de dolari efectuată de Ankara în contul avioanelor F-35.
Mai multe subiecte de dezacord opun Ankara şi Washington, iar Erdogan declara săptămâna trecută că relaţiile cu preşedintele american Joe Biden 'nu au început bine'.
Potrivit lui Erdogan, pe agenda discuţiilor cu Putin s-a aflat şi construirea a două noi centrale nucleare în Turcia, în cooperare cu Rusia.
Prima centrală nucleară din Turcia se află acum în construcţie de către societatea rusă Rosatom şi ar urma să devină operaţională în 2023, pentru marcarea centenarului republicii.
Deşi Erdogan s-a străduit să reflecte o atmosferă pozitivă, relaţiile ruso-turce sunt complexe, cele două state având mai ales poziţii opuse în conflictele din Libia şi Siria.
Erdogan nu a dat detalii despre discuţiile sale cu Putin cu privire la nord-vestul Siriei, în particular la regiunea Idlib, unde în ultimele săptămâni s-au intensificate raidurile forţelor ruse împotriva luptătorilor pro-Ankara.
'Nu putem nega că uneori apar probleme în regiune unde asigurăm securitatea în Idlib. Noi subliniem importanţa de a acţiona împreună pe acest subiect', a arătat preşedintele turc.
Foto: themoscowtimes.com
Rusia a lansat atacuri aeriene împotriva infrastructurii civile din Ucraina
Donald Trump și Vladimir Putin au convenit asupra începerii negocierilor pentru încetarea conflictului din Ucraina
Ursula von der Leyen: „O nouă ordine internaţională va fi formată în a doua jumătate a acestui deceniu”
Șeful guvernului din Fâșia Gaza a fost ucis în atacurile israeliene
Atacuri reciproce cu drone între Ucraina și Rusia, soldate cu răniți, incendii și pene de curent
Ucraina a testat cu succes drone capabile să atace ținte aflate la 3.000 de kilometri distanță
Opoziția și mediul universitar din Serbia acuză guvernul că a folosit un dispozitiv interzis împotriva participanților la marșul antiguvernamental
Kaja Kallas: „Prin condițiile pe care le-a formulat, Rusia demonstrează că nu vrea pace în Ucraina”
SUA părăsesc grupul care îi investighează pe liderii responsabili de războiul din Ucraina
Incendiu la Botanica. Flăcările au cuprins un lan de vegetație
Delegația UE: Republica Moldova avansează în procesul de aderare
Ziua Mondială a Apei // Ministerul Mediului îndeamnă cetățenii să folosească rațional resursele de apă
Ucraina // Zelenski, în vizită la trupele care apără orașul strategic Pokrovsk
Zilele Reginei Maria la Chișinău // Iuliana Gorea Costin: „Simbolizează dreptul nostru la identitate”
UPDATE // Traficul transfrontalier, fluidizat la PTF Sculeni
Târguri cu produse locale se desfășoară în sectoarele capitalei
Creștinii ortodocși de stil vechi îi sărbătoresc pe Sfinții 40 de Mucenici
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, întrevedere cu moldovenii stabiliți la Strasbourg: „Am descoperit niște oameni minunați, implicați și foarte conectați la tot ce se întâmplă în R. Moldova”
METEO // Temperaturi generoase se anunță pentru sâmbătă
CA a amendat un post regional de televiziune cu 85.000 de lei pentru dezinformare și promovarea unor actori politici
Reuters // Omul de afaceri Veaceslav Platon rămâne în arest. Justiţia din Marea Britanie i-a refuzat eliberarea pe cauţiune
Germania deblochează un ajutor militar de 3 miliarde de euro pentru Ucraina
Șefa statului, Maia Sandu, a primit scrisorile de acreditare din partea mai multor ambasadori
Peste 10.000 de porci au fost sacrificați la o fermă din Anenii Noi, în urma unui focar de pestă porcină
Mai multe locuințe sociale vor fi modernizate printr-un proiect de 20 milioane de euro