
UE a adoptat al 18-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei
UE a adoptat vineri un al 18-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care prevede o reducere a preţului petrolului rusesc autorizat pentru export, au informat surse diplomatice citate de AFP, preluat de news.ro și MOLDPRES.
„Avem acum un acord în privinţa unui al 18-lea pachet de sancţiuni, puternice şi eficiente, împotriva Rusiei”, a asigurat un diplomat de la Bruxelles, la încheierea unei reuniuni a ambasadorilor Uniunii Europene, vineri dimineaţă.
Joi, premierul Robert Fico anunţase că Slovacia va înceta să mai blocheze aprobarea celui de-al 18-lea pachet de sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei, astfel încât acesta să poată fi adoptat vineri.
Fico a declarat joi că Slovacia a obţinut tot ce a putut în acest moment, după ce a blocat de mai multe ori aprobarea sancţiunilor UE pentru a cere garanţii împotriva daunelor pe care se teme că le va avea în urma unui plan separat al UE de a pune capăt tuturor importurilor de gaze din Rusia începând cu 2028.
„În acest moment, ar fi contraproductiv să continuăm să blocăm mâine (vineri - n.r.) cel de-al 18-lea pachet de sancţiuni”, a declarat Fico într-un mesaj video postat pe Facebook, relatează Reuters.
Luna trecută, Comisia Europeană a propus cel de-al 18-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei pentru invazia din 2022 a Ucrainei, care vizează veniturile energetice, băncile şi industria militară a Moscovei. Pachetul propus include un plafon variabil pentru preţul petrolului rusesc, cu 15% sub preţul mediu al ţiţeiului de pe piaţă în ultimele trei luni, au declarat diplomaţi ai UE.
Slovacia a opus veto la acest pachet de sancţiuni, de mai multe ori, pentru a încerca să obţină concesii cu privire la planul separat de eliminare treptată a petrolului şi gazelor ruseşti, care, spre deosebire de sancţiuni, nu necesită sprijinul unanim al ţărilor UE.
Slovacia continuă să importe energie din Rusia, inclusiv gaze în baza unui contract valabil până în 2034, şi adoptă adeseori poziţii pro-ruse în ceea ce priveşte Ucraina.
Fico a declarat marţi că Slovacia a primit garanţii din partea Comisiei în ceea ce priveşte asistenţa în cazul unor posibile penurii de gaze sau creşteri ale preţurilor şi taxelor de tranzit, precum şi asistenţă în litigiile privind eventualele cereri de despăgubiri din partea furnizorului rus Gazprom. Comisia a declarat marţi, într-o scrisoare adresată Slovaciei, că va interveni în eventualele litigii şi va clarifica modul în care poate fi declanşată o „pauză de urgenţă” în cazul în care preţurile gazelor naturale vor creşte brusc din cauza aprovizionării insuficiente pe durata eliminării treptate a gazelor ruseşti. Bruxelles-ul va elabora, de asemenea, o soluţie care vizează reducerea costurilor tarifelor transfrontaliere pentru gaz şi petrol pentru Slovacia, se arată în scrisoare.
Malta îşi exprimase şi ea anterior rezerve cu privire la plafonarea preţului petrolului rusesc, dar guvernul a declarat joi seara că va sprijini vineri noile sancţiuni, au declarat diplomaţi europeni pentru Reuters.
Comisia Europeană propune 100 de miliarde de euro pentru Ucraina în viitorul buget multianual al UE
Bloomberg: Tot mai multe state din UE vor o reacție de forță împotriva tarifelor impuse de Donald Trump
Ministerul Apărării al României a alertat aeronave F-16 în urma atacului cu drone în apropierea frontierei cu România
VIDEO // Noapte de foc la Izmail. Românii din Tulcea și Sulina au fost treziți de bubuituri: „I-auzi: acum cade!”
Avertismentul lui Mark Rutte pentru țările care fac afaceri cu Rusia: „Sunați-l pe Putin!”
Mai multe drone şi rachete ruseşti au lovit oraşe ucrainene
UE va lupta cu dezinformarea din Republica Moldova și Ucraina
Premierul Ucrainei, Denis Șmîgal, și-a anunțat demisia
Parlamentul ucrainean a prelungit legea marțială și mobilizarea generală până în luna noiembrie
PAS, PPDA și patru potențiali candidați independenți au depus actele la CEC
Ucraina sărbătorește victoria istorică a lui Oleksandr Usik în lupta pentru titlul mondial
Papa Leon condamnă „barbaria războiului” după atacul asupra bisericii catolice din Gaza
Irina Rîngaci, medaliată cu argint la Grand Prix-ul de lupte de la Budapesta
Incendiu pe o suprafață de 20 de hectare lichidat de pompierii moldoveni în Grecia
„Farmecul Nistrului” – un nou traseu ecoturistic lansat în Republica Moldova
UPDATE Alegeri locale la Boldurești. 577 de alegători au votat până la ora 18:00
A început perioada de depunere a documentelor pentru alegerile din 28 septembrie. PAS își înaintează cererea și lista de candidați
DOC// PAS a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie
„Siberia din oase” – film documentar despre deportările staliniste, proiectat în scuarul Parlamentului
Oana Ţoiu: Trebuie să facem trecerea de la a ajuta Ucraina să reziste la a ajuta Ucraina sa câştige
Votare repetată la Boldurești cu un singur candidat
Ucraina a propus Rusiei o nouă rundă de negocieri
Meteo, 20 iulie: Vreme caldă, fără precipitații
Au fost stabilite plafoanele financiare și condițiile de creditare pentru concurenții electorali în alegerile parlamentare
Prețurile produselor agricole, în scădere pe piețele din Republica Moldova