ro
Interviuri
04 Iulie, 2025 / 18:12
/ Acum 7 ore

INTERVIU MOLDPRES // Paun Rohovei, ambasadorul Ucrainei: „Summitul R. Moldova–UE transmite un semnal clar - Chișinăul rămâne ferm pe drumul integrării europene”

Cornelia Stefoglu
Redactor

Interviu oferit în exclusivitate de Excelența Sa, Paun Rohovei, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Ucrainei în Republica Moldova, pentru AIS MOLDPRES.

  • „Atât Ucraina, cât și Republica Moldova, prin voința popoarelor lor, au făcut o alegere civilizațională: locul nostru este în Europa”.
  • „Războiul declanșat de Federația Rusă este un război de cotropire, de distrugere a unei națiuni – un act care, capătă trăsăturile unui genocid. Este o crimă împotriva umanității”.
  • „Kremlinul spera să ocupe Ucraina în trei zile. Ce nu au înțeles este că nu se confruntă doar cu o armată, ci cu un întreg popor hotărât să reziste”. 
  • „Diplomația în astfel de condiții diferă de cea clasică. Este mai intensă, mai profundă, mai activă. Noi spunem adesea că avem și noi un „front diplomatic””.
  • „Cea mai mare bogăție a Republicii Moldova sunt oamenii, cu o imunitate puternică în fața răului, cu o bunătate profundă”.

MOLDPRES: Domnule Rohovei, vă mulțumim pentru disponibilitatea de a discuta cu echipa MOLDPRES. Republica Moldova și Ucraina, state vecine, cu experiențe similare, și-au asumat un viitor comun în Uniunea Europeană. Chișinăul găzduiește primul summit bilateral Republica Moldova-Uniunea Europeană, sprijinul pentru Ucraina fiind unul din principalele subiecte ce vor fi discutate la această reuniune. Cum ați caracteriza actualele relații de cooperare dintre cele două state în contextul asigurării păcii și securității în regiune?

Paun Rohovei: Vă mulțumesc pentru întrebare. În primul rând, aș vrea să subliniez un lucru esențial: integrarea europeană și euroatlantică sunt două priorități fundamentale pentru Ucraina, stipulate inclusiv în Constituția noastră. Integrarea europeană este, de asemenea, o prioritate și pentru Republica Moldova – vecinii și prietenii noștri. Avem, așadar, un punct comun și o oportunitate imensă: integrarea în Uniunea Europeană înseamnă prosperitate, respectarea drepturilor omului, libertate de circulație, dezvoltare economică și o piață deschisă – în esență, bunăstare pentru fiecare cetățean. Atât Ucraina, cât și Republica Moldova, prin voința popoarelor lor, au făcut o alegere civilizațională: locul nostru este în Europa. Avem o coordonare excelentă în acest proces – un dialog permanent care ne permite schimburi de experiență, cooperare în armonizarea legislației cu cea europeană și apropierea de standardele UE. Summitul este un pas important, o realizare pentru Republica Moldova, dar și un semnal clar de stabilitate și predictibilitate în regiune. Moldova transmite astfel că nu-și schimbă prioritățile, ci privește ferm către viitorul european. În același timp, viitorul european al Republicii Moldova este și în interesul Ucrainei – iar integrarea Ucrainei este, la rândul său, în interesul Republicii Moldova. Această apropiere va aduce nu doar pace și securitate, ci și prosperitate întregii regiuni.

MOLDPRES: Au trecut deja aproape trei ani și jumătate de la declanșarea unui război brutal de către Federația Rusă – un război injust, care devastează Ucraina și viețile oamenilor săi. Republica Moldova l-a condamnat din prima zi și a oferit sprijin Ucrainei. Cum vedeți evoluția evenimentelor în acest context?

Paun Rohovei: Vreau să încep prin a adresa mulțumiri sincere președintei Republicii Moldova, Guvernului, Parlamentului și, mai ales, societății civile moldovenești, care a arătat o solidaritate profundă cu poporul ucrainean. Moldova înțelege suferințele noastre și oferă sprijin constant – politic, umanitar și moral. Războiul declanșat de Federația Rusă este nemotivat și neprovocat. Este un război de cotropire, de distrugere a unei națiuni – un act care, în mod clar, capătă trăsăturile unui genocid. Atacurile din ultimele luni au vizat masiv infrastructura civilă, energetica, locuințele oamenilor. Este o crimă împotriva umanității. Kremlinul spera să ocupe Ucraina în trei zile. Ce nu au înțeles este că nu se confruntă doar cu o armată, ci cu un întreg popor hotărât să reziste. Riposta noastră a fost clară și fermă. Cunoașteți despre inițiativa Statelor Unite privind crearea unor condiții pentru dialog. Ucraina a acceptat propunerea Washingtonului privind încetarea focului – o dovadă clară de deschidere spre pace. Însă, în practică, Moscova ignoră acest semnal și continuă atacurile cu mai multă intensitate. Ucraina pledează pentru o pace justă. Aceasta înseamnă, în primul rând, restabilirea integrității teritoriale și a suveranității statului ucrainean. În al doilea rând, înseamnă tragerea la răspundere a celor care au comis crime de război, conform dreptului internațional. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, nu doar Ucraina va suferi, ci vom risca destabilizarea întregii ordini internaționale.

MOLDPRES: Cum vedeți rolul Republicii Moldova în sprijinul diplomatic și umanitar oferit Ucrainei?

Paun Rohovei: Republica Moldova deja îndeplinește acest rol cu demnitate. Este mai mult decât o poziție diplomatică – este o dovadă de parteneriat autentic și solidaritate sinceră. Chișinăul face tot ce îi stă în puteri pentru a sprijini Ucraina, în primul rând pe plan politic, atât bilateral, cât și internațional. În plus, o parte importantă a cetățenilor noștri se află în prezent în Republica Moldova, unde sunt îngrijiți, primesc asistență socială, iar copiii lor beneficiază de acces la educație. Relațiile economice dintre țările noastre continuă să se dezvolte, în pofida războiului. Avem proiecte comune și interese comune. Toate acestea confirmă un parteneriat civilizat, bazat pe respect reciproc și cooperare reală.

MOLDPRES: Cum vede Ucraina rolul NATO în regiune și relația Republicii Moldova cu Alianța? Există planuri pentru consolidarea securității comune la granițele celor două state?

Paun Rohovei: Ucraina a decis, prin voința poporului său, integrarea în Alianța Nord-Atlantică. Este o alegere strategică – dorim garanții solide de securitate, iar NATO oferă acest cadru. Integrarea euroatlantică este una dintre prioritățile esențiale ale politicii externe ucrainene. În ceea ce privește Republica Moldova, doar autoritățile și poporul moldovean pot decide direcțiile sale strategice. Integrarea europeană este o prioritate pentru Moldova – și este una extrem de importantă și pentru noi, pentru că ne regăsim în aceeași viziune. În privința NATO, fiecare națiune are dreptul să-și decidă drumul. Noi, Ucraina, considerăm că o umbrelă de securitate este crucială pentru asigurarea păcii. Și ne dorim o regiune stabilă, sigură, orientată spre viitorul european comun.

MOLDPRES: Potrivit ultimelor date, Republica Moldova găzduiește în prezent în jur de 130.000 de ucraineni, refugiați din calea războiului. Ce asistență le oferă Ambasada? Ce proiecte aveți privind integrarea refugiaților ucraineni în societatea din Republica Moldova? 

Paun Rohovei: Ambasada Ucrainei în Republica Moldova are o activitate direcționată spre a sprijini drepturile acestor cetățeni de a le asigura documentarea și obținerea de pașapoarte și a diferitor acte. Totul ce ține de asigurarea drepturilor cetățenilor noștri care se află peste hotare. Aș putea vorbi foarte mult despre acest lucru, dar aș vrea să menționăm că avem o colaborare foarte bună cu statul Republica Moldova și în acest context aș evidenția Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Muncii și Protecții Sociale, Ministerul Culturii, Ministerul Educației și Cercetării. Aceste ministere joacă un rol foarte important; suntem într-o legătură permanentă. Facem schimb de informații, participăm la diferite inițiative și transmitem adrese comune pentru a soluționa problemele care apar. Vreau să subliniez că avem o cooperare extraordinară — ușile sunt mereu deschise, atât din partea noastră, cât și din partea instituțiilor abilitate din Republica Moldova, pentru a găsi soluții eficiente la orice problemă care apare.

MOLDPRES: Totodată, țin să menționez că, în Republica Moldova, a existat și există în permanență o diasporă ucraineană foarte importantă, în permanență foarte activă. Cum apreciați rolul ucrainenilor din Republica Moldova în consolidarea relațiilor dintre cele două state? 

Paun Rohovei: Ca orice cetățean al Republicii Moldova, fiecare reprezentant al comunității ucrainene autohtone poate contribui la consolidarea relațiilor dintre statele noastre. Pentru noi, ucrainenii din Republica Moldova sunt în primul rând conaționalii noștri, dar și parteneri importanți. De aceea, ne străduim să le atragem atenție și să ne implicăm activ într-o interacțiune cu ei în vederea identificării prolemelor cu care se confruntă și rezolvare lor printr-o cooperare activă cu autoritățile Republicii Moldova. Sunt oameni extraordinari, care își păstrează cultura, care au posibilitatea de a o conserva, de a o dezvolta și de a studia limba maternă. Dar, desigur, este nevoie și de dorință pentru a face acest lucru. Noi avem o legătură foarte bună cu toate asociațiile ucrainenilor din Republica Moldova. Mai ales cu Congresul Național al Ucrainenilor, care, pe lângă faptul că reprezintă minoritatea ucraineană din țara dumneavoastră, are o activitate intensă în sprijinirea celor care au fugit din calea războiului și au fost nevoiți să rămână aici. Am planificat și realizat mai multe vizite în teritoriu. De exemplu, recent am fost la Edineț, unde am vizitat o școală extraordinară și am avut întâlniri cu membri ai comunității ucrainene din nordul Republicii Moldova — oameni deosebiți, implicați și primitori.

MOLDPRES: Vă aflați în funcția de ambasador al Ucrainei din februarie 2025. Cum reușiți să gestionați provocările unei misiuni diplomatice în contextul războiului?

Paun Rohovei: Da, am fost numit în funcția de ambasador relativ recent, în februarie 2025. Este un termen scurt, dar suficient pentru a înțelege provocările misiunii diplomatice, mai ales în condițiile în care Ucraina este o țară aflată în război, invadată de Federația Rusă. Diplomația în astfel de condiții diferă de cea clasică. Este mai intensă, mai profundă, mai activă. Noi spunem adesea că avem și noi un „front diplomatic”. Suntem obligați să fim mai operativi, să răspundem prompt cerințelor și provocărilor, fie în plan bilateral, fie în plan internațional. Diplomația în timp de război înseamnă mare responsabilitate. Trebuie să ne adaptăm rapid, să luăm decizii eficiente și să îndeplinim sarcinile trasate de autoritățile centrale. În acest context, prioritatea noastră rămâne protecția și susținerea refugiaților ucraineni. Ei se regăsesc acum pe agenda tuturor misiunilor diplomatice ale Ucrainei de peste hotare, inclusiv în relațiile cu Republica Moldova. În trecut, tema refugiaților nu era una specifică în cooperarea bilaterală, dar acum e o realitate care ne implică direct. Așadar, chiar dacă nu am fost pregătiți pentru unele domenii, învățăm din mers și reușim — inclusiv cu sprijinul autorităților și al comunităților din țările gazdă. Este o sarcină majoră să asiguri acomodarea refugiaților. Războiul aduce mereu situații imprevizibile, iar diplomații trebuie să fie capabili să se adapteze, să acționeze rapid și eficient.

MOLDPRES: Studiind activitatea dumneavoastră diplomatică, am observat că nu sunteți la prima experiență în Republica Moldova — ați mai avut funcții în cadrul ambasadei. Cu toate acestea, acum, din perspectiva ambasadorului, ce impresie vă face această țară? 

Paun Rohovei: În primul rând, frumusețea sufletească a oamenilor. Suntem foarte asemănători ca tradiție, cultură și mod de a fi. Cea mai mare bogăție a Republicii Moldova sunt oamenii — indiferent de naționalitate sau opțiune politică. Sunt oameni cu o imunitate puternică în fața răului, cu o bunătate profundă. Mulți străini remarcă acest lucru. Și eu o spun cu sinceritate: Moldova impresionează prin sufletul frumos al oamenilor.

MOLDPRES: Domnule ambasador, vă mulțumim pentru acest interviu și sperăm ca acest război să ia sfârșit cât mai curând. Să existe din nou pace, iar Ucraina să-și recapete integritatea teritorială.

Paun Rohovei: Mulțumesc și eu. Folosindu-mă de acest prilej, vreau să spun că cetățenii Republicii Moldova merită un viitor demn. Sunt sigur că înțelepciunea și rațiunea îi vor conduce spre acel viitor pe care îl merită cu adevărat: în marea familie europeană, obținând condiții decente pentru prosperitate, bunăstare și dezvoltare.

Ultimele Știri
/ 28 Noiembrie, 2024

INTERVIU // Cristian-Leon Țurcanu, ambasadorul României în Republica Moldova: „Ne dorim ca cetățenii de pe acest mal al Prutului să aibă un viitor prosper în Uniunea Europeană”

/ 09 Octombrie, 2024

Justina Grigaraviciene, consilier european de nivel înalt pentru mediu: R. Moldova în Pactul Verde European prevede depășirea provocărilor, valorificarea oportunităților și capacitarea actorilor locali

/ 08 Octombrie, 2024

Ion Ștefanovici, președintele Centrului de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale din România: “R. Moldova şi Ucraina vor putea să funcţioneze aşa cum o face toată Europa – pe regiuni”

/ 02 Octombrie, 2024

Experiența României în procesul de aderare la UE. Monica Dinu, consultant pentru fonduri europene: „Primarii să-şi dea mâna și să realizeze proiecte comune”

/ 30 Septembrie, 2024

Ambasadorul Chinei în Republica Moldova, Yan Wenbin: „Invităm producătorii moldoveni să îmbogățească tipurile de produse agricole exportate în China”

/ 25 Septembrie, 2024

Ambasadorul României în Ucraina, Victor Micula, despre aderarea R. Moldova la UE: „Avem de ales între un proiect frumos care pune pe primul loc bunăstarea cetăţeanului şi un imperiu colonizator”

/ 31 August, 2024

Directoarea Institutului de Filologie Română, Nina Corcinschi: „A ne vorbi corect limba nu este doar o necesitate firească, ci și o datorie de onoare”

/ 27 August, 2024

INTERVIU // Ion Hadârcă, unul dintre liderii Mișcării de Eliberare Națională, profeții despre trecut, de Ziua Independenței: „Noi am făcut primul pas, iar aceste procese prin care am trecut în acești peste 30 de ani curg, în sfârșit, într-o albie fir

/ 10 August, 2024

Veronica Arpintin: „UE este principalul nostru partener economic, reprezentând aproximativ 70% din totalul exporturilor țării, ceea ce face esențială alinierea la standardele europene”