
SUA își pregătește relansarea politică și economică
Chişinău, 15 ian. /MOLDPRES/. Societatea americană asistă la cel mai periculos și păgubos transfer de putere din istoria sa. Excentricul Donald Trump nu-și recunoaște înfrângerea în scrutinul prezidențial, chiar dacă justiția americană, instituțiile centrale ale statului, dar și partidul care l-a sprijinit, au pus punct speculațiior referitor la corectitudinea procesului electoral.
Mitingul de la Washington, cu o prezență masivă a fanilor lui Trump, a fost schânteia care a aprins spiritele și așa inflamate pe parcursul ultimilor luni de comportamentul iresponsabil a șefului statului. Democrația americană n-a mai întâlnit asemenea precedente și a fost prinsă pe picior greșit. Chemarea lui Trump către fanii exaltați, printre ei și grupări extremiste, de a merge spre Capitoliu, unde în acel moment se valida victoria lui Joe Biden, nu însemna nimic altceva decât o chemare la asaltul Congresului american. Urmările au fost dezastruoase atât pentru instituțiile puteri din SUA, cât și pentru imaginea țării în lume.
După cum și era firesc, Congresul american și instituțiile de forță au reacționat. Congresul a votat cu 232 de voturi pentru și 197 împotrivă, cel de-al doilea impeachment pentru Trump. E de remarcat că au susținut procedura și 10 congresmani republicani care practic s-au dezis de Trump. Urmează procedura din Senat unde e nevoie de două treimi de voturi pentru destituire. Însă acest pas rămâne unul simbolic, doarece el trebue să aibă loc după 20 ianuarie, ziua inaugurării noului președinte Joe Biden.
Între timp, chiar dacă nu și-a recunoscut înfrângerea, Trump face apel la unitate națională și pace. Însă FBI semnalează că fanii lui Trump pregătesc acțiuni violente de protest atât la Washington, cât și în toate statele din SUA. Chiar Trump, speriat de consecințele grave care pot urma, a întrodus starea de urgență în capitala americană și repetă apelurile la calm.
Joe Biden, conștient că e timpul să preia inițiativa, a dezvăluit un plan de relansare economică în valoare de 1,9 trilioane de dolari (1,56 trilioane de euro) pentru economia americantă, afectată grav de pandemia de coronavirus
Planul, care urmează să fie aprobat de Congres, include 1 trilion de dolari ca ajutor direct pentru populație, fiecare american urmând să primească 1.400 de dolari. Planul mai include 415 miliarde de dolari pentru combaterea virusului și 440 de miliarde de dolari pentru întreprinderile mici.
„Nu avem timp de pierdut. Trebuie să acționăm și trebuie să acționăm acum”, a spus Biden. Ajutoarele suplimentare de şomaj, din care trăiesc în continuare 18 milioane de americani, vor fi prelungite până la sfârşitul lui septembrie, precum şi posibilitatea unui concediu medical plătit în cazul contaminării cu COVID-19.
Majoritatea analiștilor internaționali consideră că Trump a pierdut definitiv partida. Mai mult. Comportamentul său rușinos îl lasă în ofsaid politic pentru totdeauna. Emoțiile și frustrările vor trece, iar o guvernare democrată care poate fi definită prin expresia lui Charles de Gaulle, "forța liniștită", va reașeaza America în fotoliu de lider în promovarea drepturilor și libertăților cetățenilor și va relansa cea mai puternică economie din lume.
Maria Prisacari, director ADR Nord: „Cu suportul UE, Regiunea Nord și întreaga țară se va transforma și mai mult în următorii ani”
INTERVIU // Cristian-Leon Țurcanu, ambasadorul României în Republica Moldova: „Ne dorim ca cetățenii de pe acest mal al Prutului să aibă un viitor prosper în Uniunea Europeană”
Justina Grigaraviciene, consilier european de nivel înalt pentru mediu: R. Moldova în Pactul Verde European prevede depășirea provocărilor, valorificarea oportunităților și capacitarea actorilor locali
Ion Ștefanovici, președintele Centrului de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale din România: “R. Moldova şi Ucraina vor putea să funcţioneze aşa cum o face toată Europa – pe regiuni”
Experiența României în procesul de aderare la UE. Monica Dinu, consultant pentru fonduri europene: „Primarii să-şi dea mâna și să realizeze proiecte comune”
Ambasadorul Chinei în Republica Moldova, Yan Wenbin: „Invităm producătorii moldoveni să îmbogățească tipurile de produse agricole exportate în China”
Ambasadorul României în Ucraina, Victor Micula, despre aderarea R. Moldova la UE: „Avem de ales între un proiect frumos care pune pe primul loc bunăstarea cetăţeanului şi un imperiu colonizator”
Directoarea Institutului de Filologie Română, Nina Corcinschi: „A ne vorbi corect limba nu este doar o necesitate firească, ci și o datorie de onoare”
INTERVIU // Ion Hadârcă, unul dintre liderii Mișcării de Eliberare Națională, profeții despre trecut, de Ziua Independenței: „Noi am făcut primul pas, iar aceste procese prin care am trecut în acești peste 30 de ani curg, în sfârșit, într-o albie fir
Atac masiv al Rusiei asupra Ucrainei. Președinta Maia Sandu: „Ucraina are nevoie urgentă de mai multe sisteme de apărare aeriană”
ASP anunță posibile întreruperi în funcționarea modulului de programare prealabilă la serviciile instituției
În zilele de odihnă, vremea va fi caldă cu cer variabil
Aeroportul Chișinău anunță trafic intens în perioada estivală. Călătorii, îndemnați să ajungă la aerogară cu trei ore înainte de zbor
În 19 localități este sărbătorit hramul. Poliția vine cu recomandări
Raportul OCDE: Republica Moldova înregistrează progrese în domeniul justiției și combaterii corupției
Vicepremierul Mihai Popșoi participă la cea de‑a 18‑a ediție a conferinței internaționale Dubrovnik Forum
Un atac nocturn al Rusiei a ucis cel puțin două persoane în Cernăuți
FOTO // Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii din Florența: „Relația tot mai strânsă dintre Moldova și Italia, întărită de prezența voastră, ne-a adus rezultate concrete”
La Bruxelles s-au încheiat discuțiile pe capitolele Energie și Rețele Trans-europene. Cristina Gherasimov: „Revenim în septembrie pentru a analiza ultimele patru capitole de negocieri”
FOTO // Speakerul Igor Grosu, vizită în raionul Glodeni: „Grija pentru satele și orașele noastre rămâne a fi o prioritate”
Președintele Zelenski anunță că Statele Unite și-au reluat livrările de armament către Ucraina
Circa 5 500 de moldoveni s-au înregistrat prealabil pentru a putea vota în străinătate la parlamentarele din această toamnă
Creștinii îi sărbătoresc astăzi pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel
Mihai Popșoi: Republica Moldova va rămâne alături de Ucraina în aceste momente cruciale
Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului a analizat conformitatea investițiilor propuse de 113 companii