
SUA își pregătește relansarea politică și economică
Chişinău, 15 ian. /MOLDPRES/. Societatea americană asistă la cel mai periculos și păgubos transfer de putere din istoria sa. Excentricul Donald Trump nu-și recunoaște înfrângerea în scrutinul prezidențial, chiar dacă justiția americană, instituțiile centrale ale statului, dar și partidul care l-a sprijinit, au pus punct speculațiior referitor la corectitudinea procesului electoral.
Mitingul de la Washington, cu o prezență masivă a fanilor lui Trump, a fost schânteia care a aprins spiritele și așa inflamate pe parcursul ultimilor luni de comportamentul iresponsabil a șefului statului. Democrația americană n-a mai întâlnit asemenea precedente și a fost prinsă pe picior greșit. Chemarea lui Trump către fanii exaltați, printre ei și grupări extremiste, de a merge spre Capitoliu, unde în acel moment se valida victoria lui Joe Biden, nu însemna nimic altceva decât o chemare la asaltul Congresului american. Urmările au fost dezastruoase atât pentru instituțiile puteri din SUA, cât și pentru imaginea țării în lume.
După cum și era firesc, Congresul american și instituțiile de forță au reacționat. Congresul a votat cu 232 de voturi pentru și 197 împotrivă, cel de-al doilea impeachment pentru Trump. E de remarcat că au susținut procedura și 10 congresmani republicani care practic s-au dezis de Trump. Urmează procedura din Senat unde e nevoie de două treimi de voturi pentru destituire. Însă acest pas rămâne unul simbolic, doarece el trebue să aibă loc după 20 ianuarie, ziua inaugurării noului președinte Joe Biden.
Între timp, chiar dacă nu și-a recunoscut înfrângerea, Trump face apel la unitate națională și pace. Însă FBI semnalează că fanii lui Trump pregătesc acțiuni violente de protest atât la Washington, cât și în toate statele din SUA. Chiar Trump, speriat de consecințele grave care pot urma, a întrodus starea de urgență în capitala americană și repetă apelurile la calm.
Joe Biden, conștient că e timpul să preia inițiativa, a dezvăluit un plan de relansare economică în valoare de 1,9 trilioane de dolari (1,56 trilioane de euro) pentru economia americantă, afectată grav de pandemia de coronavirus
Planul, care urmează să fie aprobat de Congres, include 1 trilion de dolari ca ajutor direct pentru populație, fiecare american urmând să primească 1.400 de dolari. Planul mai include 415 miliarde de dolari pentru combaterea virusului și 440 de miliarde de dolari pentru întreprinderile mici.
„Nu avem timp de pierdut. Trebuie să acționăm și trebuie să acționăm acum”, a spus Biden. Ajutoarele suplimentare de şomaj, din care trăiesc în continuare 18 milioane de americani, vor fi prelungite până la sfârşitul lui septembrie, precum şi posibilitatea unui concediu medical plătit în cazul contaminării cu COVID-19.
Majoritatea analiștilor internaționali consideră că Trump a pierdut definitiv partida. Mai mult. Comportamentul său rușinos îl lasă în ofsaid politic pentru totdeauna. Emoțiile și frustrările vor trece, iar o guvernare democrată care poate fi definită prin expresia lui Charles de Gaulle, "forța liniștită", va reașeaza America în fotoliu de lider în promovarea drepturilor și libertăților cetățenilor și va relansa cea mai puternică economie din lume.
Ambasadorul României în Ucraina, Victor Micula, despre aderarea R. Moldova la UE: „Avem de ales între un proiect frumos care pune pe primul loc bunăstarea cetăţeanului şi un imperiu colonizator”
Directoarea Institutului de Filologie Română, Nina Corcinschi: „A ne vorbi corect limba nu este doar o necesitate firească, ci și o datorie de onoare”
INTERVIU // Ion Hadârcă, unul dintre liderii Mișcării de Eliberare Națională, profeții despre trecut, de Ziua Independenței: „Noi am făcut primul pas, iar aceste procese prin care am trecut în acești peste 30 de ani curg, în sfârșit, într-o albie fir
Veronica Arpintin: „UE este principalul nostru partener economic, reprezentând aproximativ 70% din totalul exporturilor țării, ceea ce face esențială alinierea la standardele europene”
MOLDOVA EUROPEANĂ // Vicepremierul Mihai Popșoi: „Negocierile de aderare urmează să fie finalizate cu mult înainte de 2030. Pe 20 octombrie, avem șansa să punem capăt acestui carusel interminabil care ne-a ținut în acești 30 de ani departe de familia
Mihaela Gorban, secretar general adjunct MDED: „Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană înseamnă beneficii economice considerabile”
Irina Punga, secretar general adjunct al Ministerului Mediului, despre alinierea R. Moldova la standardele de mediu ale UE: "Abordarea schimbărilor climatice necesită o muncă de echipă la nivel global, iar țara noastră este pe deplin angajată în acea
Adrian Cioroianu: „Aderarea R. Moldova la UE este un proiect benefic pentru toți cetățenii, indiferent de etnie, doar că oamenilor trebuie să li se explice acest lucru și ei să voteze în cunoștință de cauză”
Premierul Dorin Recean: După piaţa petrolieră există domenii unde Consiliul Concurenţei trebuie să se mişte mai repede
Incendiu la Botanica. Flăcările au cuprins un lan de vegetație
Delegația UE: Republica Moldova avansează în procesul de aderare
Ziua Mondială a Apei // Ministerul Mediului îndeamnă cetățenii să folosească rațional resursele de apă
Ucraina // Zelenski, în vizită la trupele care apără orașul strategic Pokrovsk
Zilele Reginei Maria la Chișinău // Iuliana Gorea Costin: „Simbolizează dreptul nostru la identitate”
UPDATE // Traficul transfrontalier, fluidizat la PTF Sculeni
Târguri cu produse locale se desfășoară în sectoarele capitalei
Creștinii ortodocși de stil vechi îi sărbătoresc pe Sfinții 40 de Mucenici
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, întrevedere cu moldovenii stabiliți la Strasbourg: „Am descoperit niște oameni minunați, implicați și foarte conectați la tot ce se întâmplă în R. Moldova”
METEO // Temperaturi generoase se anunță pentru sâmbătă
CA a amendat un post regional de televiziune cu 85.000 de lei pentru dezinformare și promovarea unor actori politici
Reuters // Omul de afaceri Veaceslav Platon rămâne în arest. Justiţia din Marea Britanie i-a refuzat eliberarea pe cauţiune
Germania deblochează un ajutor militar de 3 miliarde de euro pentru Ucraina
Șefa statului, Maia Sandu, a primit scrisorile de acreditare din partea mai multor ambasadori
Peste 10.000 de porci au fost sacrificați la o fermă din Anenii Noi, în urma unui focar de pestă porcină
Mai multe locuințe sociale vor fi modernizate printr-un proiect de 20 milioane de euro