
Astăzi s-au împlinit opt ani de călătorii fără vize în spațiul Schengen pentru cetățenii Republicii Moldova
Chişinău, 28 apr. /MOLDPRES/. Astăzi se împlinesc 8 ani de la abolirea regimului de vize pentru călătoriile de scurtă durată ale cetățenilor Republicii Moldova, deținători de pașapoarte biometrice, în Spațiul Schengen. Pe parcursul perioadei respective 2 435 082 de moldoveni au beneficiat de regimul dat, călătorind în UE de mai mult de 10 500 000 de ori, transmite MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE.
În perioada 2014–2019, fiecare an al aplicării regimului fără vize s-a caracterizat printr-o dinamică ascendentă, astfel numărul anual al beneficiarilor ajungând de la 157 816 persoane, care au călătorit în Spațiul Schengen în 2014, până la 890 974 – în 2019. Totodată, potrivit Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), din numărul total de călătorii s-au înregistrat doar aproximativ 0,3–0,4% de cazuri de refuz de intrare și 0,5–0,7% de cazuri de ședere ilegală. Prin urmare, cetățenii moldoveni au manifestat o atitudine responsabilă față de această libertate.
În contextul declanșării pandemiei COVID-19 și restricțiilor de călătorie introduse de către statele membre ale Uniunii Europene, circulația liberă a fost afectată în mod esențial. În anul 2020, numărul beneficiarilor de regim fără vize a scăzut în comparație cu 2019 cu 2,4 ori (de la 890 974 la 366 254), iar numărul călătoriilor – cu 2,9 ori (de la 2 322 787 la 793 243). În anul 2021 a avut loc o îmbunătățire treptată a situației, însă numărul beneficiarilor regimului fără vize a rămas de 1,5 ori mai mic decât în 2019 (614 873 în comparație cu 890 974), iar numărul călătoriilor – de 1,8 ori mai mic (1 297 528 în comparație cu 2 322 787).
În același timp, s-a mărit într-un mod disproporționat rata cazurilor de refuz de intrare și cazurilor de ședere ilegală, ajungând în 2020 la 1,1% (8 668 cazuri) și, respectiv, 2,6% (20 414 cazuri). În anul 2021, rata cazurilor de refuz de intrare s-a redus semnificativ până la 0,6% (7 798 de cazuri), iar rata cazurilor de ședere ilegală a crescut ușor până la 2,8% (36 174 de cazuri). Evoluția ratei cazurilor de refuz de intrare ar putea fi explicată prin limitarea în anumite perioade a călătoriilor în unele țări ale Spațiului Schengen exclusiv la călătoriile esențiale și prin renunțarea treptată la limitarea respectivă.
Exprimăm încrederea că măsurile de gestionare a COVID-19, inclusiv campaniile de vaccinare, realizate atât în Republica Moldova, cât și în statele Spațiului Schengen, precum și echivalarea în 2021 la nivelul Uniunii Europene a certificatelor emise în Republica Moldova cu certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID, vor permite într-o perspectivă previzibilă renunțarea treptată la restricțiile de călătorie introduse în contextul pandemiei. Astfel, va deveni posibilă restabilirea pe deplin a beneficiilor regimului fără vize pentru cetățenii moldoveni în ceea ce ține de facilitarea contactelor interumane și contribuirea la consolidarea suplimentară a legăturilor de afaceri, sociale și culturale între Republica Moldova și țările Spațiului Schengen.
MAEIE va continua să informeze cetățenii moldoveni despre drepturile și obligațiile aferente regimului fără vize, inclusiv cu ajutorul Ghidului privind libera circulație în spațiul european.
De asemenea, va fi publicată în continuare informația despre regulile de acces pe teritoriul altor state în contextul COVID-19. În același timp, autoritățile naționale vor continua să asigure implementarea condiționalităților care au stat la baza liberalizării regimului de vize, luând considerare și recomandările rapoartelor anuale ale Comisiei Europene privind Mecanismul Uniunii Europene de suspendare a regimului fără vize.
Din Spațiul Schengen fac parte a) 26 din 27 state membre ale Uniunii Europene, doar Irlanda reprezentând o excepție, precum și b) Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia.
Foto: MAEIE
Peste 115 milioane de lei vor fi alocate pentru lichidarea consecințelor calamităților naturale din iunie - septembrie 2024
Protejarea limbii găgăuze pe agenda discuțiilor dintre Președinta Maia Sandu și Directorul General UNESCO Audrey Azoulay
Președinta Maia Sandu și-a încheiat vizita de lucru la Paris: Noi pași în parteneriatul moldo-francez
Președinta Maia Sandu, la forumul de afaceri moldo-francez: „Moldova este deschisă pentru afaceri”
Discursul Președintei Maia Sandu la deschiderea Forumului de afaceri Moldova-Franța
Planul de creștere economică pentru Moldova, discutat de premierul Dorin Recean și directorul general al DG ENEST, Gert Jan Koopman
Premierul Dorin Recean a participat la Forumul de afaceri Benelux - Moldova
Pacea în Europa, aderarea Moldovei la Uniunea Europeană și proiectele moldo-franceze – în centrul discuțiilor Președintei Maia Sandu și Președintelui Emmanuel Macron
Declarațiile de presă ale Președintei Maia Sandu la întrevederea cu Președintele francez Emmanuel Macron
Comisia Unificată de Control cere monitorizarea constantă a posturilor instalate ilegal în Zona de Securitate
Comisia de la Veneția: Proiectul de lege privind Curtea Constituțională respectă standardele internaționale
Votat în Parlament. Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial vor primi un ajutor financiar de 30 000 de lei
O agenție de dezvoltare regională din Ucraina, interesată de experiența instituției similare din nordul R. Moldova
Premierul Dorin Recean, la întrevederea cu președintele Cehiei, Petr Pavel: „Vom continua să muncim pentru a construi un viitor mai sigur și prosper pentru cetățenii noștri”
Președinta Maia Sandu și președintele Republicii Cehe, Petr Pavel, au discutat despre parcursul european al țării noastre: „Moldova poate conta pe Cehia, așa cum Cehia a putut conta pe prietenii săi acum 20 de ani”
Cahulenii vor beneficia de servicii de apă și canalizare îmbunătățite printr-un grant suplimentar de 8 mln de euro din partea Germaniei
USM a inaugurat un spațiu dedicat sprijinirii studenților și angajaților cu copii mici
GALERIE FOTO // Lansarea Centrului Prietenos Familiei la USM
ANSA anunţă un alt focar de pestă porcină. Bilanţul de la începutul anului a ajuns la 31 de focare, dintre care 19 au fost eradicate
Un soldat în termen al Armatei Naționale a decedat subit în cazarmă
Deputatul Alexandr Nesterovschi a fost anunțat în căutare internațională
Mesajul Președintei Maia Sandu de la conferința de presă comună cu Președintele Cehiei, Petr Pavel
UE acordă Ucrainei un ajutor financiar suplimentar de un miliard de euro
Autoritățile lansează lucrezlegal.md, prima platformă online pentru raportarea muncii nedeclarate
GALERIE FOTO // Vizita președintelui ceh Petr Pavel în Republica Moldova