
Guvernul a aprobat planul de activitate pentru anii 2021-2022
Chişinău, 13 oct. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022. Măsurile incluse în Plan vin să asigure realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă setate în Programul de guvernare „Moldova vremurilor bune”, precum și a angajamentelor internaționale ale Republicii Moldova, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.
Documentul acoperă 26 domenii de activitate și înglobează o serie de angajamente, îndeplinirea cărora va avea un impact favorabil pentru economie, societate și mediu. Printre obiectivele de bază se numără: asigurarea bunei guvernări, eficientizarea cheltuielilor statului, transformarea digitală a sectorului public și privat, creșterea competitivității produselor și serviciilor autohtone, modernizarea și fortificarea sistemelor de sănătate și educație, asigurarea ordinii și securității și promovarea unei politici externe echilibrate.
Un accent deosebit se va pune pe reformarea sectorului justiției. Eradicarea factorilor de corupție și asigurarea unei justiții transparente cu actori independenți și integri vor contribui la dezvoltarea unei societăți democratice, crearea unui mediu investițional favorabil și asigurarea drepturilor cetățenilor.
De asemenea, activitatea Guvernului va fi orientată spre combaterea sărăciei și a inechităților sociale. În acest sens, sunt prevăzute măsuri concrete, printre care majorarea pensiei minime pentru dizabilitate, crearea unui program de asistență socială pentru vârstnici, dar și majorarea cuantumului indemnizației unice acordate la nașterea copiilor și a indemnizațiilor lunare pentru creșterea acestora.
Pentru realizarea cu succes a Planului de acțiuni, Guvernul va asigura dezvoltarea profesională continuă a funcționarilor publici, delimitarea clară a rolurilor între instituții, depolitizarea și transparentizarea acestora. Scopul final este modernizarea administrației publice la nivel central și local pentru oferirea serviciilor accesibile și de calitate cetățenilor și mediului de afaceri din Republica Moldova.
Foto: Guvern
Prim-ministrul Dorin Recean la Conferința regională a CEC: „Guvernul va apăra integritatea alegerilor și parcursul european al țării, pentru ca alegerile să fie libere, corecte și transparente”
Premierul Dorin Recean a avut o discuție cu noul director de țară al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova, Ulrich Schmitt
76 de ani de la deportările din iulie 1949: Președinta Maia Sandu a participat la mitingul de comemorare a victimelor regimului stalinist
Mesajul Președintei Maia Sandu la mitingul de comemorare a 76 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări, din 5-6 iulie 1949
Primul Summit Moldova – Uniunea Europeană: UE anunță acordarea primei tranșe de 270 de milioane de euro din Planul de creștere pentru Moldova
Republica Moldova a găzduit primul Summit bilateral Moldova–Uniunea Europeană
Mesajul președintei Maia Sandu de la Summitul Republica Moldova – Uniunea Europeană
Declarația comună a primului Summit Republica Moldova - Uniunea Europeană
Președinta Maia Sandu i-a felicitat pe absolvenții cu media 10 la examenul de bacalaureat
În Republica Moldova va fi instituit Registrul Animalelor de Companie
Bosnia comemorează 30 de ani de ani de la genocidul de la Srebrenica
Noua lege a cetățeniei a fost votată în Parlament
Procurorul de legătură al Moldovei la Haga va avea statut reglementat
Zelenski a discutat cu senatori americani despre echipamente militare şi sancţiuni împotriva Rusiei
Peste 3 mii de candidați vor participa la sesiunea suplimentară de bacalaureat
Dolarul scade, iar euro crește ușor
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Cancelarul federal al Germaniei, Friedrich Merz
Cristina Gherasimov salută Declarația Parlamentului privind integrarea europeană: „Un îndemn clar către cetățeni să privească cu încredere spre viitor”
Cetățenii vor evita cheltuielile nejustificate în caz de executare silită
Președinta Maia Sandu la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei: „Bunăstarea Moldovei, la fel ca securitatea sa, este profund legată de viitorul Ucrainei”
Parlamentul a adoptat Declarația privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană
Igor Grosu, la final de mandat: „Moldova merită să se regăsească în marea familie europeană”
Legislativul a aprobat crearea Centrului Național de Coordonare a Protecției Infrastructurii Critice
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov a discutat la Bruxelles ultimele evoluții ale agendei europene cu reprezentanții Estoniei și Suediei