
Libera circulație și respectarea drepturilor omului în stânga Nistrului au fost discutate la întrevederea de lucru a reprezentanților politici
Chişinău, 17 feb. /MOLDPRES/. La sediul din orașul Tiraspol al Misiunii OSCE în Republica Moldova a avut loc astăzi prima întrevedere de lucru din acest an a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului, Oleg Serebrian și a Tiraspolului, Vitalii Ignatiev, la care au asistat delegați ai participanților din cadrul formatului de negocieri „5+2”, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.
În replică la multiplele acuzații ale Tiraspolului privind o presupusă blocadă economică aplicată regiunii transnistrene, reprezentantul Chișinăului a subliniat faptul, că în pofida contextului regional complicat, întreprinderile din regiunea transnistreană au funcționat în regim normal, iar relațiile lor comerciale nu au fost afectate. Totodată, acesta a negat faptul că procesul de negocieri s-ar afla în impas, menționând mai multe înțelegeri pe segmentul economic la care s-a ajuns în anul 2022.
Vicepremierul Serebrian a readus pe agendă problema respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană, fiind evocat faptul că, urmare a punerii în aplicare de către Tiraspol a așa-numitei strategii de „combatere a extremismului”, s-au intensificat persecuțiile, intimidările, reținerile și privările ilegale de libertate a mai multor cetățeni, făcându-se referire la cazurile lui Glijin A., Pleșcanov V., Pogorlețchii V., Zimin A. ș.a. S-a menționat necesitatea intervenirii cu reacții prompte, inclusiv cu implicarea Misiunii OSCE, în vederea asigurării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în regiune. A fost reiterată oportunitatea continuării dialogului la această temă în cadrul următoarei ședințe a grupurilor de lucru pentru drepturile omului.
A fost abordată și tema barierelor existente în calea liberei circulații în localitățile din regiunea transnistreană pentru reprezentanții presei și ai sectorului asociativ de pe malul drept al Nistrului, în special pentru cei din domeniul apărării drepturilor omului. S-a solicitat înlăturarea acestor piedici și asigurarea accesului nestingherit al presei și societății civile pentru reflectarea și monitorizarea evenimentelor și fenomenelor de interes public din regiune.
S-a discutat și problema împăduririlor ilicite întreprinse pe terenuri ce intră în hotarele administrative ale s. Doroțcaia din raionul Dubăsari și sunt amplasate după traseul Camenca-Tiraspol, fiind cerută încetarea acestor acțiuni ilegale.
Reprezentantul politic de la Tiraspol s-a arătat critic față de amendamentele recent operate în Codul Penal al Republicii Moldova, privind incriminarea fenomenului de separatism, pe care le-a calificat ca ”un precedent foarte periculos, menit să impună noi măsuri de presiune și să blocheze canalele de dialog existente și angajamentele anterior asumate în procesul de negocieri”.
În reacția Chișinăului s-a enunțat că prevederile respective nu vor reprezenta un impediment pentru continuarea interacțiunii în formatele de negocieri curente privind reglementarea transnistreană. Acestea au detaliat aplicabilitatea prevederilor art.32 alin.(3) din Constituția Republicii Moldova și reglementează modalitățile de răspuns la potențiale riscuri și vulnerabilități la adresa securității naționale, suveranității și integrității teritoriale a țării. S-a subliniat că articole similare sunt stipulate și în legislația altor țări, inclusiv din Europa.
La propunerea negociatorului principal de la Tiraspol de a examina posibilitatea lansării unor eventuale ”consultări informale” în formatul de negocieri „5+2”, vicepremierul pentru reintegrare a precizat că actualul context complicat de securitate regională, agresiunea militară continuă a Federației Ruse împotriva Ucrainei și lipsa perspectivelor clare de a avansa spre coșul problemelor de securitate și privind reglementarea conflictului transnistrean, fac imposibile astfel de consultări, fiind sugerată menținerea interacțiunii în platformele de dialog Chișinău-Tiraspol, cu prezența OSCE și invitarea altor experți internaționali relevanți.
Foto: Biroul de reintegrare
Doina Nistor, noua ministră a Dezvoltării Economice și Digitalizării, a depus jurământul de învestire în funcție
Președinta Maia Sandu a primit scrisorile de acreditare ale noului ambasador al Ucrainei în Republica Moldova
Guvernul a aprobat reglementarea tarifelor de roaming cu statele UE: În cel mult 5 ani, tarifele vor putea fi eliminate complet
Guvernul a aprobat înființarea Consulatelor Generale în Sacramento și Chicago, SUA
Peste 115 milioane de lei vor fi alocate pentru lichidarea consecințelor calamităților naturale din iunie - septembrie 2024
Protejarea limbii găgăuze pe agenda discuțiilor dintre Președinta Maia Sandu și Directorul General UNESCO Audrey Azoulay
Președinta Maia Sandu și-a încheiat vizita de lucru la Paris: Noi pași în parteneriatul moldo-francez
Președinta Maia Sandu, la forumul de afaceri moldo-francez: „Moldova este deschisă pentru afaceri”
Discursul Președintei Maia Sandu la deschiderea Forumului de afaceri Moldova-Franța
Incendiu la Botanica. Flăcările au cuprins un lan de vegetație
Delegația UE: Republica Moldova avansează în procesul de aderare
Ziua Mondială a Apei // Ministerul Mediului îndeamnă cetățenii să folosească rațional resursele de apă
Ucraina // Zelenski, în vizită la trupele care apără orașul strategic Pokrovsk
Zilele Reginei Maria la Chișinău // Iuliana Gorea Costin: „Simbolizează dreptul nostru la identitate”
UPDATE // Traficul transfrontalier, fluidizat la PTF Sculeni
Târguri cu produse locale se desfășoară în sectoarele capitalei
Creștinii ortodocși de stil vechi îi sărbătoresc pe Sfinții 40 de Mucenici
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, întrevedere cu moldovenii stabiliți la Strasbourg: „Am descoperit niște oameni minunați, implicați și foarte conectați la tot ce se întâmplă în R. Moldova”
METEO // Temperaturi generoase se anunță pentru sâmbătă
CA a amendat un post regional de televiziune cu 85.000 de lei pentru dezinformare și promovarea unor actori politici
Reuters // Omul de afaceri Veaceslav Platon rămâne în arest. Justiţia din Marea Britanie i-a refuzat eliberarea pe cauţiune
Germania deblochează un ajutor militar de 3 miliarde de euro pentru Ucraina
Șefa statului, Maia Sandu, a primit scrisorile de acreditare din partea mai multor ambasadori
Peste 10.000 de porci au fost sacrificați la o fermă din Anenii Noi, în urma unui focar de pestă porcină
Mai multe locuințe sociale vor fi modernizate printr-un proiect de 20 milioane de euro